Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Overvågning, Aflytning og Hacking (38)

Svenske telemaster er saboteret. 600.000 nummerplader bliver tjekket hver dag. Det kniber med datasikkerhed hos danske banker. Virus – software er til slag. Og det er 117 millioner Linkedln – profiler også. Tryg har haft hacker – indbrud. PET vil bevare gamle personoplysninger. Har Tilsynet ingen magtbeføjelser? Justitsministeren skal glatte ud. TDC til byder mere overvågning end loven foreskriver. Hvor går grænsen mellem rets – og politistat? Det handler om ytringsfrihed. Pas på, at overvågning ikke får social slagside.

Overvågning er forudsætning for det liv, vi ønsker
I en ny bog, Overvågning af Anders Albrechtslund argumenterer forfatteren med, at vores moderne samfund slet ikke kan eksistere uden omfattende kontrol, registrering, styring, sporing og dokumentation, der sikrer borgerne deres rettigheder, håndhæver loven og skaber tryghed. Overvågningssamfundet er simpelthen en forudsætning for det liv vi alle sammen ønsker.

Overvågning er en uundværlig infrastruktur i samfundet. Overvågning er ikke altid negativt. Den danske befolkning er også forholdsvis positiv over for dette begreb. Men derfor skal vi da alligevel være kritiske over for stens ukritiske indsamling af data over borgerne.

Vi mangler noget
Vi mangler bedre argumenter over for sessionslogning i kampen mod terrorisme. Vi mangler også en garanti fra myndighederne, at de ikke vil bruge vores data til alt muligt. Pludselig vil de bruge data til noget andet end det oprindelige formål. Boligforeninger har opsat kamaraer til at forhindre tyveri og indbrud, men pludselig bruger de dem til at tjekke, om vi sorterer vores affald rigtigt.

Det kan give social skævridning
Men overvågning kan også give social skævridning. Det er meget uheldigt, hvis ens etniske baggrund, religion eller sociale klasse er skyld i, at man oftere havner i politiets og efterretningstjenesternes søgelys.

Spørgsmålet er om myndighederne i deres iver for at forebygge i virkeligheden krænker en gruppe mennesker eller støder grupper fra sig, som egentlig burde have haft hjælp. Man bruger ressourcer til en unødig sagsbehandling i stedet for en fokuseret indsats.

Det handler også om ytringsfrihed
Overvågning handler også mange gange om ytringsfrihed. Justitsministeren mener, at der skal være et digitalt agentkorps på de sociale medier, som skal svare igen på ekstreme budskaber. Personer, der spreder ekstremt materiale groft uagtsomt skal kunne straffes, selv om person ikke vil bruge det i terrorsammenhæng.

Hvor går grænsen mellem rets – og politistat?
Og internetudbydere skal kunne blokere hjemmesider med ekstremistisk indhold. Men burde det ikke være en retsinstans eller en dommer, der påbyder dette? For hvor går grænsen mellem en politistat og en retsstat?

Det er sikkert også velment, når man griber ind over for prædikanter og alligevel ikke. Samfundet skal gribe ind over for opfordring til vold, terror, incest, flerkoneri eller andet som er ulovlig i Danmark. Men må man så heller ikke prædike mod grundlæggende værdier i samfundet, som man er uenige i? Et indgreb kan bruges til at lukke munden på kritikkere. Skal man straffes fordi man siger noget udansk? Tænk hvis en præst er imod fri abort, skal han straffes for dette? Kan der ikke ske en klapjagt på dem, der mener det forkerte?

Kryptering burde være en ret
Spændende bliver det også at se, om der herhjemme bliver grebet ind over kryptering. Det vil sige sende og modtage elektroniske budskaber i kodet form. Vi skal ikke længere end til Storbritannien, hvor regeringschefen er tilhænger af indgreb. Og det samme er chefer for diverse efterretningsvæsner i mange lande for eksempel USA.

Kryptering er et redskab mod masseovervågning. Det er også et redskab til at sikre offentlige institutioner som sygehuse og skattevæsen mod hackerangreb. Det drejer sig om den generelle datasikkerhed i samfundet.

TDC tilbyder politiet mere end lover påkræver
De danske teleselskaber er forpligtet til at assistere politiet, hvis det med en retskendelse i hånden kræver at få adgang til at aflytte deres kunders private kommunikation. Men TDC er villige til at gå videre og hjælper også gerne med andre ydelser, end hvad loven forpligter dem til. Det oplyser Information.

TDC yder blandt andet assistance til etablering af rumaflytning og også drift og overvågning af forbindelse til videoovervågning. Man tager ud og ordner det i samarbejde med Rigspolitiet. Spørgsmålet er så hvis interesser TDC beskytter?

Mange af de tanker som myndighederne har tænkt er sket i samarbejde med TDC. Selskabet tilbyder forskellige overvågningsservices. Hos Telia har man en anden tilgang. Her siger man, at man kun tilbyder det, som man ifølge lovgivningen er forpligtet til.

PET vil bevare ældre personoplysninger
Hvor mange danskere, PET gennem årene har overvåget vides ikke. Men ikke alle de oplysninger som tjenesten har er vel aktuelle i dag. Men PET vil ikke slette disse oplysninger. Man påstår, at disse data stadig er vigtige for tjenestens arbejde. Tilsynet med Efterretningstjenesterne mener også, at oplysningerne skal fjernes.

Men dette tilsyn har åbenbart ingen magtbeføjelser for nu er det justitsministeren, der skal afgøre tvistighederne. Alt imens ligger irrelevante oplysninger hos PET.

Personlige danske dokumenter til salg
Sidste år forsvandt hele 43.000 danske pas. Europol har netop slået til mod to grupper i Grækenland, der i årevis har produceret falske pas, ID – papirer, kørerkort, opholdstilladelser m.m. Grupperne har leveret dokumenter til en række europæiske lande til en pris fra 700 kr. til 22.500 kr. pr. dokument.

Men også i Istanbul i Tyrkiet kan der købes danske pas.

Tryg havde indbrud
En dag i januar 2015 kunne medarbejdere hos Tryg pludselig se på deres skærme, at noget var helt galt. Man var blevet angrebet af hackere, der forlangte under 5.000 kr. for at få udleveret data. Men heldigvis havde firmaet taget backup, så det blev ikke nødvendigt. Og Tryg stod frem i medierne med deres erfaringer. For som de siger, er det vigtigt, at vi arbejder sammen og hjælper hinanden.

117 millioner Linkedln – profiler til salg
Det er nu over fire år siden, at det store sociale business – medie Linkedln blev hacket. Først kom det frem, at 6,5 millioner profiler var berørt af angrebet, men en hacker ved navn Peace satte ikke færre end 117 millioner Linkedln – profiler med mails og passwords til salg.

Prisen for en profil er 14.500 kr.

Virus – software til salg
Risikoen for at blive ramt af en computervirus som koder alle ens vigtige filer og kræver løsesum for at låse dem op, har aldrig været større. Og nu kan enhver indtaste nogle oplysninger i et skema på nettet og lave sin egen målrettede virus.

Det handler om at ramme så mange som mulig, for nogle vil altid betale. Jo flere, der er villige til at betale, jo flere kriminelle tiltrækker det.

Sotware til at skabe virus kan købes for mellem 100 og 10.000 dollars. Regelmæssige sikkerhedskopiering er at anbefale.

Det kniber med sikkerheden i danske banker
Fem danske banker har bedt kunderne om kopier af deres pas og kørekort i en ukrypteret mail. Og det er en absolut farlig vej at gå. Det burde ikke ske, at man på den måde forlanger personfølsomme oplysninger. Men burde i stedet advare sine kunder om, at gøre det på denne måde.

600.000 nummerplader tjekkes hver dag
Nu bliver vores nummerplader tjekket ved grænseovergange og andre steder. Og på patruljevognene er der nu nummerplader – læsere. Også langs vejene er der gemt sådanne læsere.

Nu må grænsependlere passe på, om de overholder reglerne. Det kunne da godt være, at Skat er med på en kigger.

Justitsministeriet siger, at man kun gemmer oplysningerne i en begrænset periode. Og hvad skal denne overvågning være godt for? Jo det er et værktøj mod organiseret kriminalitet og til gavn for færdselssikkerheden. Hele 600.000 nummerplader vil blive tjekket dagligt.

Hvad skete der med telemasterne?
I Sverige er telemaster sat under sikkerhedsbevogtning. Disse er i stort tal blevet saboteret. Nu går diskussionen, om det er drengestreger, terrorister eller russerne. Ja bølgerne går så højt, at russerne kalder det for konspirationsteorier.

Det er hvad vi havde valgt at bringe til dig i dag, inden for kategorien Overvågning, Aflytning og Hacking. Ind i vores elektroniske arkiv kan du finde de foregående 37 artikler i denne serie. Følg også med på vores Facebook.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16