Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Overvågning, Aflytning og Hacking (39)

Vi er efterhånden blevet slaver af den ny teknologi. 32 millioner kodeord til salg på det sorte marked. EU vil investere 13,4 milliarder kroner i øget sikkerhed på nettet. Danske bilister bliver overvåget af deres egen bil. 300.000 danskere er blevet fuppet af fup – butik på nettet. Dansk overvågningsudstyr eksporteret til Kina. Diagnoser bliver ændret i ny sundhedsplatform. Danmark har udleveret 400 soldaters personlige data. PET er uenig med tilsyn. Snowden kan ikke få garanti af norsk regering. Han optrådte på Roskilde festivallen.

Der passes ikke på vores data
Vi behøver ikke nødvendigvis at give regeringerne adgang til alle detaljer om vores liv. Vi behøver heller ikke at tillade firmaer at lave en forretningsmodel omkring at købe og sælge personlige informationer.

Men problemet er at det offentlige ikke passer særlig godt på vores data. Ja vi gør det heller ikke selv. Og virksomhederne gør heller ikke.

Snowden er ikke sikker i Norge
Egentlig burde Snowden har været en tur til Norge for at få en pris. Men den norske regering vil ikke give ham et tilsagn om ikke at udlevere ham. Og mon ikke nogle CIA – folk ligger parat under den første busk. Der er kun to steder i verden, hvor Snowden kan være i sikkerhed. I et højsikkerhedsfængsel i USA eller i Rusland.

Vores sikkerhed bliver brugt for mere overvågning
På Roskilde Festival sagde denne Snowden via en computerforbindelse: 

  • At være ligeglad med at beskytte sit privatliv, fordi man ikke har noget at skjule, er det samme som at sige, at man er ligeglad med ytringsfriheden, fordi man ikke har noget at sige.

Endvidere sagde han også noget rigtigt:

  • Muligvis bliver det vanskeligt at få politikerne til at lytte, for tilhængerne af overvågning har et stærkt kort på hånden: vores sikkerhed.

De amerikanske myndigheder er blevet kreative
I kølvandet på den senere tids forfærdelige terrorangreb har de amerikanske myndigheder fundet frem til nye metoder til at snuse sig frem til kommende terrorister. Man har fremsat forslag om, at udenlandske turister skal udlevere informationer om deres brug af sociale medier, før de rejser ind i landet. Disse ting skal udfyldes sammen med alle andre oplysninger, som de amerikanske myndigheder vil have.

PET uenig med tilsyn
Justitsministeren har ignoreret det tilsyn, der holder øje med PET fire gange inden for et år. Dette konstaterer DR. Tilsynet mener, at PET opbevarer ulovlig data og personoplysninger. Og dette synspunkt deler PET ikke.

Danmark har udleveret 400 soldaters data
I modsætning til USA har Danmark udleveret danske soldaters navne, billeder, adresser, fingeraftryk til Irak. 400 af soldaternes allermest personfølsomme oplysninger er gået videre til Iraks skrøbelige centraladministration.

Af sikkerhedsmæssige årsager har USA ikke villet udlevere disse oplysninger. Men det har Danmark åbenbart ikke haft problemer med.

Otte er tiltalt i Se og Hør sag
Politiet har besluttet at rejse tiltale mod otte personer i den såkaldte Se og Hør sag. Man har angiveligt betalt en medarbejder hos PBS/IBM for at skaffe sig uberettiget adgang til kreditkortoplysninger. En medarbejder hos et flyselskab er blevet betalt for at videregive oplysninger.

Diagnoser bliver ændret
Som alle sikkert har fundet ud af, så har Region Hovedstaden fået et ny IT – sundhedsplatform, som skulle sundhedssektoren lettere og mere smidigt. Det nye system har kostet den nette sum af 2,8 milliarder kroner. Den har dog haft en del børnesygdomme. Og en af dem er at systemet ændrer patientens diagnoser på journalens vej til egen læge. Dette oplyser Herlev Bladet.

Dansk overvågningsudstyr eksporteret til Kina
Et dansk firma har eksporteret overvågningsudstyr til Kina. Det virker lidt problematisk, når man tænker på Kina’ s syn på menneskerettigheder og journalister.

Overvågning i Kina bliver brugt til systematisk at forfølge og dømme kritikere af styret og deres familie, venner og bekendte.

Man kan så ikke forstå, hvorfor Danmark ikke er underlagt EU’ s regler om eksportforpligtelser. Men det er ikke første gang. Tidligere har det været mindst to sager, hvor dansk overvågningsindustri er bragt i forbindelse med diktaturstater. Det bekræfter Information.

Omfattende kreditkort – svindel
I en omfattende svindel med kreditkort har Europol anholdt 105 personer herunder danskere. Sagen har sit udspring i Malaysia og forgreninger til 14 europæiske lande. Falske kreditkort af højeste kvalitet er blevet fremstillet. Og de er så blevet brugt til at købe luksusvarer for.

300.000 danskere narret på nettet
300.000 danskere har de seneste to år betalt for varer på nettet, som slet ikke fandtes, og derfor heller aldrig dukkede op. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Epinion for Deloitte. Det er frustrerende at finde ud af, at netbutikken bare er fup. Mange e – mails direkte til kunderne er speciel konstrueret til at man skal hoppe i med begge ben.

De unge mellem 18 år og 29 år er dem, som oftest bliver narret. Således er hver 8. dansker i den aldersgruppe blevet snydt af svindlere gennem de seneste to år.

Danske bilister overvåget af deres egen bil
Danske bilister bør nok i fremtiden se efter, hvad der står med småt, når de i fremtiden underskriver en ny kontrakt. Ellers kan det nok blive dyrt i forhold til pengepungen, råderetten og egne personoplysninger. Fremover bliver biler som teknologisk avancerede databloggere.

Det er mange penge at tjene for bilindustrien med elle de data. Man kan bruge koder, som kan anvendes hos specielle værksteder og man kan sælge koder videre til en tredje part. På grund af forældet lovgivning på området styrer bilindustrien allerede nu den teknologiske udvikling.

Egentlig burde forbrugerne selv have kontrol over egne bildata. Og det ønsker 8 ud af 10 bilejere. De ønsker også uafhængige værksteder. Men det er som om at den lovgivningsmæssige og teknologiske udvikling ikke følges ad.

EU vil investere 13,4 milliarder i sikkerhed
Truslen mod hackerangreb er årsagen til, at EU nu har taget nye initiativer til at øge sikkerheden på internettet. Håbet er, at der frem mod år 2020 vil blive investeret 13,4 milliarder kroner i projektet.

Pengene synes givet godt ud. Ifølge EU Kommissionen er cyberangreb årligt skyld i tab på flere hundrede milliarder euro i Europa.

8 ud af 10 selskaber i Europa truet
En rapport fra PricewaterhouseCoopers viser, at mindst 8 ud af 10 selskaber i Europa oplevet mindst en episode i løbet af de seneste år, hvor deres onlinesikkerhed er blevet truet.

Hackere bliver mere professionelle
Hackerne bliver stadig mere og mere professionelle. De er nu i stand til at lamme og plyndre vigtig infrastruktur. Mange af disse angreb er statsstøttede. De bliver stadig mere omfattende fordi cyberkriminelle samarbejder.

Mange er lige glade med at blive overvåget
Jo flere tjenester vi har, jo mindre privatliv har vi. Privatlivets fred er prisen for mere kontrol. Mange er stadig ligeglade med at blive overvåget, mens andre er paranoide.

32 millioner kodeord til salg
Der sker meget spændende på det mørke internet. Således er det i øjeblikket 32 millioner kodeord til Twitter til salg. Herfra påstår man, at der ikke er sket brud på sikkerhedssystemet.

Vi er blevet slaver
Har du lagt mærke til, når du er til koncert, hvor ofte der blinkes fra I – phonen eller andre tekniske vidundere som I – pad m.m. Det er når, der optages. Undertegnede har opdaget, hvor ofte man bliver forstyrret, når man afholder foredrag, hvor folk har glemt at slukke for deres apparatur. Ja mange vælger endda at besvare opkaldet direkte under foredraget. Spørgsmålet er, om mobilen har taget magten. Er man blevet afhængig af den nye teknologi?

Vi er blevet slaver af tablets m.m. Smartphone – teknologien forvirrer vores almindelige funktioner. Vi lever i konstant alarmberedskab. Ind imellem har vi behov for ro, pauser og tryghed.

Du kan læse de 38 andre artikler i denne serie i vores elektroniske arkiv. Vi vender frygtelig tilbage med nye informationer inden for Overvågning, Aflytning og Hacking.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16