Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Opbakningen mangler

Det handler om julebelysning. Og det handler, om hvem der skal betale? Opbakningen fra de handlende har dalende. Og nu vil Nørrebro Lokaludvalg ikke være med mere. Da underskuddet således ser katastrofal ud og skal dækkes af selve Nørrebro Handelsforening har man herfra sagt stop. Den lokale befolkning vil gerne have julebelysningen, men det Lokaludvalg som de har valgt vil ikke betale et tilskud. I Nørrebro/Nordvest Bladet giver de fem grunde til, hvorfor de ikke vil betale.

De fleste vil have jul
Spørger man beboerne på Nørrebro, om de vil have julelys, så er opbakningen stor. Det er kun de færreste, der har noget imod det. Bevares dem, der har noget imod julebelysningen kan også gøre livet svært. De har i hvert fald i årenes løb været dyre for Nørrebro Handelsforening: 

  • Væltede Juletræer, smadrede lys, hærværk mod kæder

Optimismen var stor
Men foreningen har troligt hvert år forsøgt, at få det op at stå. Sidste år blev det endda udvidet med flere kæder. Kæder som foreningen havde købt. Optimismen var stor. Man havde en forventning om, at nu burde en samlet detailhandel dog bakke op. Men det skete dog ikke.

Heldigvis fik man lidt ekstra at gøre godt med, så foreningen nogenlunde slap med skindet på næsten. For lysene blev tændt i forbindelse med indvielsen af den ny Nørrebrogade. Og det skete så med cykelband, dj, ildgøgl, balkanorkester m.m. Selveste teknik – og miljøborgmesteren trykkede på knappen.

Julebelysningen var dog ikke optimal. Gang på gang blev foreningen kontakten af borgere, der fortalte at lysene var slukket. Det var sikkert nogle af de få, der hadede julebelysningen.

Det er ingen tvivl om at julebelysningen ansporer til julehyggen.

Et dyrt foretagende
Men det er et dyrt foretagende at sætte julebelysningen op på Nørrebrogade. Det løber op i cirka 450.000 kr. Og i de sidste fem år har Nørrebro Lokaludvalg støttet med 125.000 kr.

Foreningen har næsten hvert år dækket underskuddet af egne midler. De sidste par år har opbakningen fra de handlende været dalende. Nørrebro Handelsforening har gennem årene forsøgt sig med mange metoder og henvendelser.

En opgørelse fra forrige år viste, at 147 butikker var blevet besøgt flere gange, og at opbakningen, der hvor der hang julekæder kun var på 26 pct. Sidste år var opbakningen procentvis endnu lavere.

Et dyrt foretagende
Det er en sej kamp, at samle ind til julebelysningen. Således er 14 dage afsat mere eller mindre bare på den konto for to bestyrelsesmedlemmer. En anden bruger så oceaner af tid med det elektroniske, facebook – opdateringer, P.R. m.m for de virksomheder, der støtter julebelysningen.

Mistillid
Men i år ville Nørrebro Lokaludvalg ikke bakke op, selv om det er foreningens 125 års jubilæum. Man vidste udmærket at ansøgningen ville komme. Foreningen betragter måden afslaget er kommet på som en mistillid.

Der blev ikke sagt et ord
For officielt kom ansøgningen i juni måned. Formanden Hans Mejlshede var til stede, og blev selvfølgelig bedt om at forlade salen. Han blev kaldt ind igen efter endt afstemning. Og ingen nævnte et ord. Men først efter en uge modtog han et kort referat, hvori der stod anført, at der var givet afslag på trods af, at der i dagsordenen var anført en positiv tilkendegivelse.

Foreningen betragtede sagsforløbet som en formsag. Under sin færden i udvalget havde formanden ikke grund til at tro andet. Og det var da også først, da Nørrebro/Nordvest Avisen fremkom, at man fik forklaringen på afslaget.

Fem grunde til afslag
Formanden for Nørrebro Lokaludvalg, Mogens Petersen nævner over for bladet, at der er flere årsager til, at ansøgningen ikke kunne imødegås: 

  • For det første er det aldrig proforma, at få penge i Lokaludvalget 
  • Det fremgår nu, at Lokaludvalget hele tiden har lagt væk på, at Nørrebro Handelsforening skulle prøve at finde andre metoder, at få penge hjem 
  • At man har betragtet de senere års tilskud som nødforanstaltninger 
  • At Handelsforeningen i år var kommet for sent. Hvis man havde søgt i marts havde det været penge tilbage. 
  • Og at der ikke står ”Jul” i Lokaludvalgets kommission

Hvad med budget?
Formanden for Nørrebro Handelsforening, Hans Mejlshede undrer sig over, at der ikke bliver lavet budget til de faste ting.

Andre Lokaludvalg giver tilskud
Andre Lokaludvalg giver støtte til Julebelysning. Så det med at der ikke står Jul i Nørrebro Lokaludvalg’ s kommission må være en lokal beslutning.

Afslaget var ikke personligt
Hans Mejlshede har nedlagt sine tillidshverv i Lokaludvalget og fortsætter som almindelig medlem. Dette beklager formanden for Nørrebro Lokaludvalg over for Nørrebro/Nordvest Bladet og oplyser, at Hans Mejlshede er meget respekteret i udvalget. Desuden bliver det oplyst at afslaget ikke er personligt.

Der skal omstruktureres
Bestyrelsen skal nu i hast tænke anderledes m.h.t. hvordan man vil fejre foreningens 125 år. Julebelysningen skulle have indgået i festlighederne lige som andre overraskelser.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16