Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Overvågning, Aflytning og Hacking (41)

En dame på 92 år har pligt til at tjekke hendes E – Boks. Det fastslår Ombudsmanden. Pas på, når du downloader IS – materiale, selv om det er til noget journalistisk. Du kan risikere 6 års fængsel. Vi giver tips til, hvad du skal og ikke skal på Nettet. Britisk Politi vil privatisere jagten på netsvindlere. Hackere stjæler spionsoftware fra NSA. Nu kan du købe det, hvis du byder nok. FBI undersøger hacking af amerikanske medier. Sundhedsplatform bekymrer overlægeforening. Facebook holder øje. Du kan downloade, hvad de har samlet om dig. Hvad skete der i din ferie med it pas og kreditkort. IT – kriminelle fortsætter deres afpresning. Dansk overvågning solgt til et undertrykt land. Nyt i Se og Hør sagen

Se og Hør sagen
8 medarbejdere plus selve Aller – koncernen er tiltalt for overvågning af kendte personer. Kreditkortoplysninger blev brugt til afslørende artikler om de kendte. Retten lagde vægt på krænkelsernes alvor, som bl.a. omfattede medvirken til hacking under skærpende omstændigheder og ”bestikkelse i den private sektor”. Ja man ligger også vægt på, at ulovlighederne er blevet begået systematisk over en lang periode og i stort omfang.

Dansk overvågning til undertrykt land
Et kendt firma fra Nørresundby har fået lov til at eksportere et højteknologisk system til overvågning af internettet til De Forenede Emirater, som er kendt for at overvåge, fængsle og torturere sine kritikere.

Vurderinger går på, at systemet skal bruges til at forfølge politiske modstandere. Derfor er det mystisk, at de danske myndigheder giver tilladelse til dette. Ifølge EU – regler skal man inddrage ”alle relevante hensyn” herunder risikoen for, at produktet kan benyttes til undertrykkelse eller andre former for krænkelse af menneskerettighederne.

Alarmklokkerne burde have ringet, men Udenrigsministeriet har ingen indvendinger i sagen. Måske har man vurderet at Emiraterne er en god handelspartner.

IT – kriminelle fortsætter deres afpresning
Afpresningen fortsætter, og det rammer både privatpersoner, kommuner og virksomheder. Med et enkelt klik på et uheldigt link, ja så er din computer låst af en bagmand, der kræver en løsesum for at give dig dine filer tilbage.

Denne form for afpresning fra IT – kriminelle er særdeles populær. For på den måde er det forholdsvis let at få store pengesummer presset ud af folk. Selv Dansk Erhverv blev ramt, men her forhindrede IT – sikkerhed en større katestrofe.

I 2015 krævede en russisk IT – kriminel 1,5 millioner kroner af Helsingør Kommune for at låse tre af deres computere op igen.

Hvad skete der under din ferie?
Er din konto, som den skal være? Har du været inde at tjekke efter at du er kommet hjem fra ferie? Var dit kreditkort ude i baglokalet i den spanske restaurant? Tog det italienske hotel kopi af dit pas? Er du sikker på, at wifi i Berlin var en sikker forbindelse?

Ifølge Deloitte har omkring 250.000 danskere inden for de seneste to år oplevet, at deres kreditkort har været misbrugt. Vi sjusker også med vores passwords og bruger ofte de samme. Sådan noget er guld værd for IT – kriminelle.

Facebook holder øje med dig
Ja det kan ikke være hemmeligt mere. Facebook holder øje med dig. De registrerer og gemmer dine billeder, statusopdateringer og beskeder. Men det kan være et chok, at se alle disse oplysninger i en rapport. Ja se det giver Facebook dig mulighed for. Men du bør nok lige i forvejen sørge for tilstrækkelig med printerpapir og printerblæk.

Øverst oppe i højre hjørne er muligheden under ”indstillinger”. Her er står pludselig ”Download en kopi af dine Facebook – data”.

En TV2 – journalist, som ikke betegner sig som den store Facebook – bruger fandt ud af, at hans data fyldte 1.183 sider.

Sundhedsplatformen bekymrer Overlægeforeningen
Det skulle være så smart, den nye sundhedsplatform. I juni blev den lanceret på Herlev og Gentofte Hospitaler. I løbet af bare to uger forekom 9.000 episoder med fejl. Nu er turen så kommet til Rigshospitalet. I mindst to tilfælde har systemet været skyld i såkaldte ”utilsigtede hændelser”, hvor patienter har været i risiko for eller er blevet forvoldt skade.

Samtidig er der opstået fejl i bestilling af blodprøver og ordinering af medicin til patienterne. Det skulle man mene ikke er særlig smart på et hospital, hvor patienter må betegnes som særlig sårbare.

Man kan heller ikke se, hvor man skal sende særlig belastede patienter hen med sværre sygdomme.

FBI undersøger hacking mod amerikanske medier
Flere cyberangreb mod forskellige medievirksomheder undersøges. Mistanken rettes mod hackere, der arbejder for den russiske efterretningstjeneste. Hackerne kan få fat i journalisternes politiske kontakter i regeringen samt mails og andre følsomme oplysninger.

WikiLeaks har netop offentliggjort et stort antal e – mails, der var stjålet fra Det Demokratiske Parti’ s servere.

Hackere stjæler spionsoftware fra NSA
Hackere er trængt ind hos den amerikanske efterretningstjeneste NSA og stjålet noget af NSA’ s spionsoftware. Disse er blevet brugt til at bryde ind hos fremmede magter. Denne software til bydes nu på aktion til højestbydende.

En hackergruppe, der kalder sig Shadow Brokers har lagt smagsprøver ud.

Britisk Politi privatiserer jagten på store netsvindlere
Det skal være en god forretning for advokater og agenter, at jagte IT – svindlere. Politiet leverer skytset. De kan selv sagsøge svindlerne, tage penge fra dem og beholde en del af byttet for sig selv.

Politiet drukner efterhånden selv i sager omkring IT – kriminalitet. Inden for det seneste år er en million sager blevet anmeldt. Og det er ganske enkelt umuligt at efterforske dem alle sammen.

Overordnet ser det også interessant ud for Danmark. Dog kan systemet ikke retsmæssigt direkte overføres. Mange netsvindlere er uden for rækkevidde.

Men mon ikke det svækker retssikkerheden, fordi den nye taktik introducerer et profitmotiv i jagten på de kriminelle.

Internettet er fuld af farer
Opfører din computer sig mærkelig? Kommer der mærkelige beskeder? Er din Windows blevet langsom? Får du fejlbeskeder på, at du skal downloade software? Omdirigeres du til fremmede hjemmesider?

Virus kommer i langt de fleste tilfælde via nettet. Det kan ske gennem et program du har hentet. Du kan måske blive bedt om at hente ekstra downloads. Det er så den, der forvolder skaden. Du kan også have besøgt en usikker hjemmeside uden at du eller din browser har fundet ud af det.

Det kan være svært at holde hovedet koldt, hvis skærmen bombarderes af pop op – vinduer, der springer frem ud af det blå i hobevis.

Ting, du altid bør gøre på Nettet: 

  • Tjek altid din browser for mulige advarsler mod uhæderlige hjemmesider 
  • Hav altid troværdig antivirussoftware installeret 
  • Fjern altid markeringen, hvis du bliver tilbudt ekstra software under en installation 
  • Hold din browser opdateret og slå den automatiske Windows – opdatering til 
  • Sæt din internetbrowser til et højt sikkerhedsniveau

Ting, du aldrig bør gøre på Nettet: 

  • Klik aldrig nogensinde på en vedhæftning i en mail med ukendt afsender. Det samme gælder udgående links til hjemmesider du ikke kender. 
  • Lad dig ikke presse til at hente noget. Meddelelser, der popper op, og siger, at din PC er i fare, vil skræmme dig til at installere skadelig software 
  • Hent aldrig gratis software eller andre programmer fra hjemmesider, du ikke har fuld tillid til. Tjek om der findes positive brugeranmeldelser af siden 
  • Afgiv aldrig kreditkortinfo eller private oplysninger til ukendte personer, heller ikke ved forespørgsel fra en bank, politi, postvæsen eller lignende 
  • På Facebook bør du undgå at klikke på mistænkelige links og videoer samt lade være med at acceptere venneanmodninger fra folk, du ikke kender
    Kilde: Søndagsavisen

Dette skal du også passe på
Deler eller linker du IS – propaganda også selv om du lige vil lave en artikel om det eller henvise til, hvor manipulerende det er så risikere du fremover op til seks års fængsel. I hvert fald hvis justitsministeren får sin vilje.

Mon ikke sympatisører nok skal få det alligevel? Hvis det foregår til oplysning, er det straffrit. Men er det en kostbar retssag, der skal afgøre, om jeg har rent mel i posen?

Nu kan trofaste læsere jo finde artikler her på vores hjemmeside om mange muhamedanske traditioner m.m.

Hvis jeg vil finde journalistisk materiale for at kunne bygge en artikel op om disse ting, så befinder jeg mig i en juridisk gråzone.

Du skal tjekke din e – boks
Du skal tjekke din e – boks, når du er tilmeldt. Hverken alder eller nedbrud af din computer er en undskyldning. Det fastslår en afgørelse, som har kostet en 90 – årig dame en ekstra regning på 2.000 kr. Hvis man først er tilmeldt, så er der ingen vej udenom.

Lovgivningen er klar, siger ombudsmanden. Den pålægger borgerne ansvaret for og risikoen ved ikke at holde øje med den digitale post.

Siden 1. november 2014 har det været obligatorisk for personer på 15 år eller derover, at være tilsluttet Digital Post. Man kan dog søge at blive fritaget, hvis man har en ”kognitiv” eller fysisk funktionsnedsættelse, der forhindrer én i at bruge digital post. Man kan også blive fritaget, hvis man ikke har adgang til en computer i eget hjem eller hvis man ikke kan dansk.

Følg med på vores Facebook. Hver dag en hel masse opdateringer. Læs alle de andre artikler i denne serie i vores elektroniske arkiv. Vi vender frygtelig tilbage i næste måned med nyt inden for dette tema.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16