Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Hvordan går det lige med Rejsekortet?

Er eller andet sted har det stået, at pensionister og studerende ikke skal bruge Rejsekortet – endnu. Det bliver også langt dyrere. Men det er din egen pligt, og finde den billigste rejseform. Buschauffører glemmer at indstille apparaturet. I Hovedstaden optjenes der ikke rabatter på Rejsekortet. Rejsekort er 9.000 kr. dyrere end Pendlerkort. Gennemskueligheden og brugervenligheden møder kritik. En sur passager skrev til Folketinget efter en rejse København – Århus. Rejsekortet var langt dyrere. Personlige oplysninger lå frit fremme på Nettet. Kreativt forsøg, 1061 gratis rejser. Forhøjelser og nedsættelser på vej. Dette skyldes nye trafikzoner.

Nye trafikzoner på vej
Som vores læsere vil vide interesserer vi os for den kollektive trafik. Men vi interesserer os også for Rejsekortet, og vender af og til tilbage for at se om børnesygdommene er overstået. Vi har også lige haft en ny artikel på vores side Toget er kørt, hvor vi beretter om, at diverse selskaber har påført Sjællands – kortet yderligere zoner. Det er simpelthen for at det indviklede matematiske regnskab skal gå op.

Forhøjelser og nedsættelser på vej?
Det er sådan, at man er ved at få et mere demokratisk prissystem på Rejsekortet. Så kære brugere, nogle af jer kan forvente en lille prisnedsættelse, mens andre af jer kan forvente en klækkelig forhøjelse. Men gå lige ind og læs artiklen.

Kreativt forsøg. 1061 gratis rejser
En kreativ familie har rejst 1.061 gange gratis med Rejsekortet. De har brugt en mobiltelefon, et program fra nettet og er rejsekort. I månedsvis har de kørt gratis med busser og tog. Fidussen var, at de købte anonyme Rejsekort med en saldo fra 180 til 280 kr. Og når saldoen var brugt eller delvis brugt, fyldte de rejsekortet op igen med en særlig app på deres mobiltelefoner.

Appen kan narre Rejsekortet til at tro, at der er sat friske penge ind på kontoen, uden at de reelt er indbetalt en krone. Ja i alt drejede det sig om fem svindlere. De er blandt andet blevet videoovervåget på stationerne.

Fra Rejsekortets side oplyser man, at det er anden gang, at kriminaliteten er foregået på denne måde. Det er ikke særlig smart kriminalitet, siger man, for det bliver opdaget med det samme.

Og man oplyser, at dette ikke kan ske på den nye generation af Rejsekort, som er på vej. En person har dog meldt ud i medierne, at han allerede i 2010 meldte ud, at han havde fundet en hul i systemet. Dette hul giver mulighed for, at indsætte falske beløb. Hvorfor man så ikke lige lappede det hul, da man fik besked om det, vides ikke.

Personlige oplysninger lå frit fremme
I halvanden måned har personlige oplysninger om rejsekortbrugerne været tilgængelig grundet fejl. Fejlen opstod i forbindelse med softwareopdatering den 3. juli og blev først rettet den 17. august.

Indtil da har en række oplysninger været frit tilgængelig, blandt andet navn og adresse. Men fra Rejsekortets side, oplyser man, at lækket ikke er blevet misbrugt. Brugerne har heller ikke fået besked om lækket. Man har dog orienteret Datatilsynet.

En sur passager skrev til Folketinget
En passagerer har skrevet en forespørgsel til Folketingets Trafikudvalg. Han tog en rejse fra København til Århus med Rejsekort og retur. Ifølge Rejsekortets hjemmeside skulle han betale 194,- pr. rejse. Han kom til at betale 291,- pr. rejse.

En telefonisk henvendelse til Rejsekortet gav ingen hjælp. Her fik han at vide, at det var ofte bedre at bruge almindelig billet i stedet for Rejsekort.

Kritik allerede for et år siden
Og henvendelsen til Folketinget har dog også fået folketingsmedlemmer op af stolene. Allerede for et år siden rettede Statsrevisorerne en kritik. Man mente slet ikke, at priserne var harmoneret på landsplan.

Gennemskueligheden og brugervenligheden under kritik
Stadig flere er utilfredse med gennemskueligheden af priserne. Og skal man til at sammenligne priser via hjemmesider tager det for lang tid og er for kompliceret. Selv for IT – nørder kan det være svært, at få at vide, hvilken type, der er den bedste pris. Der er stadig klar til masser af forbedringer. Brugervenligheden i systemerne er under al kritik.

9.000 kr. dyrere med Rejsekortet
Det er således 9.000 kr. dyrere at pendle med rejsekortet end pendlerkortet om året hvis du pendler mellem fire zoner i hovedstadsområdet. Hvis nu rejsekortet automatisk blev konverteret til pendlerkort var dette ikke sket.

Rejs 25/ 26 gange med pendlerkort
Men er du pendler er det billigst at bestille et pendlerkort på 30 dage og så kun rejse på det mellem 25 og 26 dage. Men hvis du bliver syg, ja så er pengene tabt. Du kan selvfølgelig få dele af det ubrugte beløb tilbagebetalt, men det er lidt indviklet at komme ind på det her.

I Hovedstaden optjener du ikke rabatter
Mens man i andre landsdele automatisk optjener rabatter, jo mere man bruger rejsekortet, er det ikke tilfældet i hovedstadsområdet og i det sønderjyske.

Buschauffører glemmer at indstille
På en anden måde bliver Rejsekort – brugere også snydt. Det er, når buschaufføren i bussen fejlindstiller sit udstyr. Hvor stort dette problem er, vides ikke. Men man ved, at mindst 23.000 passagerer er blevet ramt på Sjælland og mange flere gange.

Har du tid, kan du forklare
Du kan selvfølgelig gå ind på rejsekort.dk og kigge på rejsekort – historik og se om du har betalt for meget. Har du så masser af tid, kan du jo bare sandsynliggøre det for 70 11 33 33. Har du så de forkerte rejsekortdata, kan du forsøge at sandsynliggøre dette for Kundecentret, når du ikke lige er nummer 43 i køen.

Det er din egen pligt at finde det billigste
Du skal også være klar over, at pensionister og studerende kan komme til at betale 50 pct. mere for togturene. De forhøjede priser opstår når man har Rejsekort Ung eller Rejsekort Pensionist.

Og det er faktisk ingen hjælp at hente hos Rejsekort. Man er selv ansvarlig for, at finde den billigste rejse. Det er uhyggeligt svært at gennemskue. At man så ikke lige forklarer fremgangsmåden for disse brugere virker besynderligt. Der er 

  • 74.000 passagerer med Rejsekort Ung 
  • 192.000 passagerer med Rejsekort Pensionist

Studenter og pensionister – brug ikke rejsekort – endnu
Men et eller andet sted har Den Gamle Redaktør, der helst bruger sin cykel, set følgende: 

  • Er du studerende eller pensionist, er det næppe en fordel at skifte til rejsekort – endnu.

Man må så håber, at en eller anden fortæller, hvornår.

Læs også artiklen: Toget er kørt

Vi har en masse artikler om rejsekortet og den kollektive trafik. Kig i vores elektroniske arkiv og følg med på Facebook, som bliver opdateret dagligt.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16