Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Vi nærmer os – det kontantløse samfund

Det skal gøres sværere at bruge kontanter i samfundet. Det mener mange politikere. I PR for det kontantløse samfund har man nævnt, at det er stor smittefare med mønter og sedler. Det er en særregel fra 1984, der siger, at butikker skal tage imod kontanter.

Vi er det mindst kontaktbrugende samfund i Europa. Men bliver vi lykkeligere af det kontantløse samfund. En masse kontanter er i omløb. Men de bruges ikke til betaling.

Kun 20 pct. af butikkernes omsætning er i dag kontanter. Skal det bare væltes over samfundet? Efterhånden vil betalingsautomater forsvinde lige som postkasser. Men nu kan digitale penge også rammes af kriminalitet. Det er klart en beskyttelse for personalet om aftenen og natten, når de ikke skal omgås kontanter.

Det skal gøres sværere, at bruge kontanter
Det startede med at mønterne skal præges i Finland. Men hvor sedlerne skal trykkes, ja det vides ikke. Og nu lægges det så op til, at butikkerne i nattimerne skal kunne sige ”nej tak” til kontanter.

Dette skal minimere faren for røveri. Så kan banditterne koncentrere sig om cyber – kriminalitet. Ja Socialdemokraterne mener endda, at man skal gøre det valgfrit for butikker om at tage imod kontanter. Samtidig skal det gøres svære for dem, at bruge kontanter.

Socialdemokraterne mener stadig, at dette initiativ beskytter de ansatte i butikkerne.

Hvert år begås der 600 røverier i den danske detailhandel. Færre kontanter vil utvivlsomt betyde færre røverier.

Det vil også være lettere for den nystartede kaffebod eller butik at sige nej til kontanter for det betyder større udgifter for disse butikker. En undersøgelse fra 2009 viser, at det er omtrent dobbelt så dyrt for samfundet at operere med kontanter frem for Dankort.

Smittefare med kontanter!
Nets har i deres reklamefremstød endda påstået smittefare i omgang med penge. Pludselig er mønter og pengesedler ulækre og uhygiejniske. De er fulde af bakterier. Uha.

Bankerne beregner sig gebyr for at håndtere kontanter. Nu er det så blevet dyrt for samfundet.

En særregel fra 1984
Ifølge Nationalbanken er andelen af kontanter i detailhandlen gået fra 60 pct. til 20 pct. siden årtusindeskiftet.

Først var det betalingskort, og siden kom MobilePay og Swipp.

Kravet til landets butikker om at tage imod kontanter blev indført som en dansk særregel i 1984 samtidig med, at bankerne indførte dankort som elektronisk betalingsmiddel.

Mindst kontaktbrugende folkefærd i Europa
Danskerne har siden taget dankortet og andre elektroniske betalingsformer til sig i en grad, som betyder, at vi sammen med svenskerne og nordmændene i dag er: 

  • De mest kortbrugende og mindst kontantbrugende folkefærd i Europa

Bliver vi lykkeligere?
Bliver vi lykkeligere ved det kontantløse samfund? Nu har myndighederne fuld kontrol med hvad vi bruger vores penge til. Vores adfærd kan nu i stigende grad gøres til genstand for målrettede reklamefremstød mod os. Nu kan forbrugernes adfærd styres meget bedre.

Lægen kan I fremtiden fortælle, at du har købt for meget sprut og cigaretter. Mon ikke den sorte økonomi og narkohandlerne finder nye metoder til at gemme deres penge?

En masse kontanter er i omløb
Det paradoksale er, at der aldrig har været så mange kontanter i omløb som nu. Og det er ikke som betalingsmiddel disse kontanter bliver brugt til. Ja, der er så mange kontanter i omløb, at det svarer til, at hver dansker har 12.000 kr. liggende.

Ligesom postkasserne vil betalingsautomaterne efterhånden udfases med henvisning til, at de ikke mere bliver brugt.

Skal ikke væltes over samfundet
PR – trommerne har bildt os ind, at det er ældre, handicappede og sociale subjekter, der ikke kan finde ud af det med Dankort og mobiltelefon. Nu skal der kigges ned på os, når vi betaler med sedler eller mønter.

Men det kontantløse samfund er ikke noget, der kan væltes hen over hovedet på nogen. Det har vel noget at gøre med efterspørgsel.

Brugen af check blev for lille
For eksempel blev brugen af check så lille, at man afskaffede den. Udgifterne ved at håndtere den blev meget høje. Man påstår, at man ikke vil afskaffe det kontantløse samfund helt. Men det er faktisk målet. Det bliver påstået, at det er en konsekvens af det teknologiske samfund.

I Sverige – et skridt videre
I Sverige er man gået skridtet videre, eftersom at kun 2 pct. af alle betalinger i nabolandet foregår med kontanter. Derfor har butikker, restauranter, cafeer m.m. ret til at afvise kontanter.

Kriminalitet kan også ramme digitale penge
Med elektroniske transaktioner via bankerne begrænser man folks mulighed for at have direkte økonomisk handel med hinanden, uden at der er en tredjepart – en bank – imellem og godkender, at handelen foregår.

Digitale penge kan du stoppe, du kan fryse dem, du kan forandre dem og du kan få dem til at forsvinde.

Man bruger kriminalitet som et middel mod, at man skal godkende det kontantløse samfund. Men med digitale systemer kan du fjerne et menneskes personlige opsparing. Man glemmer at fortælle om de negative ting ved det kontantløse samfund.
Hvis du ikke har noget at skjule?
Hvis du ikke har noget at skjule, behøver du ikke at frygte overvågning. Ja det bliver det hele tiden sagt. Men hvis du nu vil have lidt privatliv?

Et politisk flertal er positiv stemt for, at man skal give butikkerne mulighed for at fravælge kontanter. Man er så lidt uenige med hensyn til i hvilken hastighed, man skal afvikle det kontantløse samfund.

Bankerne får større magt
Det grundlæggende problem er, at vi gennem de seneste fire årtier har overladt større og større dele af samfundets pengesystem til private bankers suveræne kontrol.

Dermed har vi reelt gjort os til gidsler af den private banksektor. Vores økonomi er indrettet på den måde, at så stor og stadig stigende gældssætning er en forudsætning for, at systemet fungerer.

Virksomheder kommer i lommen hos bankerne. De bestemmer, om du må hæve kassekreditten, eller om du må udvide.

Som enkeltpersoner lader vi os forblænde af, at vores boliger tilsyneladende stiger i værdi år for år, og at renten på vores realkreditlån de seneste år er faldet til et historisk lavt niveau.

Og med det kontantløse samfund har banken større mulighed for at kontrollere dig. Måske skulle du begynde at bruge af alle de penge, som du har stående på din konto.
Hvis du vil vide mere: Inde i vores arkiv ligger disse artikler – Brug søgefunktionen: 

  • Hvordan skal kunderne betale i fremtiden(2014) 
  • Hvidvaskning på Nørrebro (2015) 
  • I tilfælde af røveri 
  • Følg med på vores Facebook

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16