Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Butikstyveri – endnu lavere prioriteret

Vi har efterhånden gjort opmærksom på problemet mange gange. Der er ingen konsekvenser. Det er billigere at begå butikstyverier end at køre uden billet, 40 pct. oplever, at butikstyverier forekommer oftere. 37 pct. oplever tyverier i grupper. Ofte er tyvene professionelle, kyniske og hæmningsløse. Og tyvekosterne afsættes i kiosker. 46 pct. oplever, at politiet ikke kommer. Hver 6. dansker har begået butikstyveri. Straffen afskrækker ikke tyvene. Politikerne reagerer ikke på ønsket om større straffe. Og de forbavses over, at politiet ikke dukker op. Og så sker der ikke mere. Butiksansatte må nok også fremover være indstillet på, at håndtere butikstyverier selv.

Gjort opmærksom på det mange gange
Vi har gjort opmærksom på det så mange gange. Butikstyveri kommer længere og længere ned i prioriteringen. Ringer du til politiet, får du at vide, at du selv skal klare paragrafferne. Man har ikke ledige vogne. Og så får man atter engang at vide, at der er anmeldelsesblanketter på nettet.

Der er ingen konsekvenser
For yngre og nye butiksansatte kan det være sin sag, at stå over for en butikstyv første gang. Og det er bestemt heller ikke alle butikker, der anmelder butikstyveri. De føler, at anmeldelsen ikke bliver taget alvorlig.

Man kan også se, at anmeldelserne af butikstyveri er faldet en smule fra 2015 til 2016. Ifølge Danmarks Statistik er det de sidste fem år anmeldt gennemsnitlig 55 butikstyverier om dagen. Dertil kommer så alle de tyverier, der ikke bliver anmeldt.

Mange butiksejere gider ikke mere at anmelde tyverier længere, fordi det ikke har nogen konsekvenser. Politiet giver dem en løftet lillefinger, og så ser man dem i butikken dagen efter.

40 pct. fortæller, at butikstyverier forekommer oftere
En ny undersøgelse foretaget af HK Handel viser, at medlemmerne udsættes for hyppigere og grovere butikstyverier. Undersøgelsen, der er foretaget af Epinion fortæller, at 40 pct. fortæller, at butikstyverier forekommer oftere.

37 pct. oplever tyverier i grupper
37 pct. svarer, at der er flere butikstyverier, hvor tyvene arbejder i grupper. Flere er mere organiserede og ligeglade med, at de bliver opdaget. Hele 44 pct. siger, at de bliver nødsaget til at lade tyve gå.

Professionelle, kyniske og hæmningsløse
Butiksansatte beskriver, at butikstyve optræder mere professionelle, kyniske og hæmningsløse. De er blevet verbalt grove og truende. Indtrykket er, at de stjæler mere, fordi ingen tør konfrontere dem. De virker truende, når man anholder dem.

46 pct. oplever, at politiet ikke kommer
Og det er utroligt krænkende, når tyveri foregår lige for øjnene af de ansatte. Det er både tidskrævende og mandskabskrævende at behandle tyverisager og tyve. Mange steder er personalet reduceret så meget, at man har vanskeligheder med at håndtere det.

Afmagt giver skår i arbejdsglæden og den forstærkes af, at politiet ikke kommer til hjælp. I undersøgelsen fortæller 46 pct. at politiet ikke kommer, når man ringer efter dem.

Tyverivarer afsættes i kiosker
Mange tyve kommer ligefrem med en indkøbsliste. Før blev de stjålne vare solgt på bodegaen. Nu bliver de ofte afsat i kiosker. Jo flere og flere tyveri – varer bliver videresolgt. Købmændene fortæller, at de beløber, der bliver stjålet for er højere.

Større opmærksomhed mod mistænksomme personer
Mange steder har butikkerne opsat flere kameraer, og i de store butikker, har man ansat en person, der udelukkende kigger på disse kameraer. Andre steder igen har man allieret sig med vagtselskaber.

Kommer personer ind med en tom rygsæk eller taske, eller hvis en person kigger på flere hylder, og ved henvendelse bare siger, at han kigger, ja så bliver der holdt et ekstra øje. Og selv om det er politisk ukorrekt, så holdes der ekstra øje med personer af østeuropæisk udseende.

Hver sjette dansker har begået butikstyveri
YouGov har lavet en undersøgelse for Søndagsavisen. Den viser, at hver sjette borger i alderen 18 – 75 år har stjålet i en butik. Det er langt fra kun organiserede tyvebander. Det er den studerende, den arbejdsløse eller familiefaderen.

Straffen afskrækker ikke en butikstyv
Det er ikke kun den knappe økonomi hos danskerne, der gør sig gældende. Det er også strafferammen, eller mangel på samme, der kan være årsagen. Før i tiden var det en stor skam, når politiet troppede op og hentede dig. I dag kommer de sjældent. Dette afskrækker sjældent en butikstyv.

Straffen for butikstyveri er 500 kr., hvis man har stjålet for under 500. Stjæler man for mere end 500 kr., er bøden cirka det dobbelte af det beløb, man har stjålet for. Og så er det lige meget om tyven bliver fanget en gang eller 50 gange.

Jo, det er skam billigere at begå tyveri end at køre uden billet. Og dette mener man i butiksbranchen er en rigtig dårlig ide. Her har man i adskillige år kæmpet for, at straffen for butikstyveri blev hævet.

Politikerne reagerer ikke
Man har også gjort politikerne opmærksomme på, at politiet langt fra altid dukke op ved butikstyveri. Her er man så blevet mødt af forbavselse, men så er det ellers ikke sket mere.

Butiksansatte må fremover også håndtere det selv
Så mon ikke butiksansatte må indstille sig på, at problemerne med butikstyveri må de også i fremtiden selv håndtere. Og selv om man måske lokalt bliver undervist i konflikthåndtering m.m. kan det være meget svært at stå over for en gruppe af godt organiserede østeuropæer, der er særdeles ligeglade, velvidende at politiet nok ikke dukker op.

Vi har tidligere beskrevet problemet. Gå ind i vores elektroniske arkiv og brug søgefunktionen: 

  • Hvor er Politiet? (2016) 
  • Skal butikkerne finde sig i det (2016) 
  • Får vi et bedre politikorps (2015) 
  • Vi har ikke flere ledige vogne (2015) 
  • Goddag, jeg vil anmelde et indbrud (2014) 
  • Gode tips fra politiet (2014) 
  • I tilfælde af røveri (2014) 
  • Bruger politiet pengene rigtig (2013) 
  • Butikstyveri – og hvad så (2012) 
  • Kommer Politiet? (2009) og mange flere

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16