Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Bøger under juletræet

Selvfølgelig skal det da ligge bøger under juletræet. Men vi tager lige temperaturen på bogen, som den har det i øjeblikket. Ja forlagene klager. Efteråret har givet skuffelser hos nogle forlag, bl.a. Gyldendal. Der er færre der køber deres bøger i supermarkedet. Og især Bog & Ides sidste regnskab var godt. Her var der fremgang for bøger. Men hver femte dansker læser slet ikke. Det kan blive svært at finde tid til at læse bøger, når andre kulturtilbud også skal passes. Her er streamingtjenester og Tv-serier blevet en konkurrent, men også de sociale medier. Man føler sig gammeldags i toget, når man som den eneste sidder med en almindelig bog. Andre sidder med deres Smartphones. Vi kigger også lige på bibliotekerne og det digitale bogmarked.

Det går godt for Amazon
Indehaveren af Amazon, Jeff Bezos scorede 15 milliarder kroner på Black Friday. Bezos, hvis oldeforældre i øvrigt var immigranter fra Danmark, har scoret mange penge i løbet af 2017. Hans formue er vokset med 32,6 milliarder dollar.

Snart kommer Amazon til Danmark. Vi må så ikke håbe, at det går lige som i England. Her er britiske boghandlere ved at blive udkonkurreret. Ifølge The Guardian vil 275 byer i løbet af de næste ti år miste deres boghandel.

En af årsagerne er, at Amazon betaler langt mindre i skat af sine indtægter end landets boghandlere. En ny rapport har netop vist, at boghandlere samlet set betaler 11 gange mere i skat ens Amazons britiske afdeling, som trods stærkt stigende omsætning betaler en meget lav skat.

Forventningerne holdt ikke hos Gyldendal
Hvad så, går det lige så godt for dansk boghandel?

Ja efterårets bogsæson lignede i første omgang noget, der ville udvikle sig til den helt store fest. Populære forfattere stod nærmest i kø. Men den store fest er udeblevet.

Det første tegn er, at Gyldendal har nedjusteret forventningerne med 18 millioner kroner. Det meste skyldes nu særlige forhold i koncernen. Men selskabet af trykte bøger levede slet ikke op til forventningerne, sagde man fra koncernen.

Pengemæssig er Gyldendal ikke i krise. Men måske skal forlaget i gang med en omstilling. Den trykte forlagsforretning bliver efterhånden overhalet af den digitale.

Skuffelser også andre steder
Men de fleste i branchen har på fornemmelsen, at det har været et sløjt efterår. Man har haft store forfattere, men salget er slet ikke levet op til forventningerne.

Det sker en vandring fra de trykte bøger til det digitale område. Og det er især lydbøgerne, der har fremgang.

Også hos Politiken er salget ikke levet op til forventningerne. De har også haft store titler med i dette efterår.

Stigning på det digitale område
Egmond-fonden er også udfordret. Men de har efterhånden omstillet sig til den digitale fremtid.

I 2015 var forlagenes digitale omsætning på lydbøger 51 millioner kroner. I 2016 var denne steget til 65 millioner kroner.

Kigger vi på Folkebibliotekernes udlån pr. måned af lydbøger, så var det gennemsnitlige udlån i 2015 – 111.123. Dette tal var i 2017 steget til 141.285. Og her er der tale om gennemsnit pr. måned.

Man føler sig absolut gammeldags, når man sidder og læser en god gammeldags bog i toget. Næsten alle andre sidder fordybet i deres smartphone.

Og det er jo også dem forlæggerne skal have fat i. Det vil sige, at de skal udgive bøger som e-bøger eller lydbøger. Det kan være streaming via abonnement og via bibliotekerne.

Ballade omkring eReolen
Men nu er det ikke alle forlag, der er så begejstret for bibliotekernes såkaldte eReol. Forlag som Gyldendal, Politiken og People’s Press ønsker ikke at være med.

Ja findes der ikke en løsning vil kulturministeren lovgive på området. Flere end 400 danske og internationale forlag bakker op om eReolen. Lindhardt og Ringhof er det forlag, der har flest titler på eReolen. De begyndte ellerede for to år siden en omfattende digitalisering af danske bøger.

Alle venter på julesalget
Nu venter alle så på julesalget både forlægger og boghandlere. Og selvfølgelig skal bøger ligge under juletræet. De er den bedste gave som man kan give. Ja det siger ”Den Gamle Redaktør” her, der netop har fået udgivet sin tredje bog.

I skolen er litteraturen røget ud som dannelsesmiddel. Ja det er religionen hvis også. Massekulturen er kommet ind i skolestuerne. I dag er forfattere i konkurrence med rockmusikere og entertainere. Det gælder om at være synlig og optræde på Bogforum. Litteratur er noget, der skal sælges.

De hyppigere læsere bliver ældre
De største læseheste i Danmark er det i Gentofte Kommune efterfulgt af Lyngby-Taarbæk og Hørsholm kommune. Dette er udmålt af bibliotekerne i forhold til udlån.

Men problemet er, at der bliver færre bogorme herhjemme. Det viser en undersøgelse af bøgernes og litteraturens tilstand herhjemme. Antallet af danskere, der læser skønlitteratur ugentlig eller hyppigere er på retur og er siden 2010 faldet med 8 procent.

Specielt er det galt med de yngre bogorme. Og også hos de 30-50 årige er der en markant nedgang. I gruppen 30-39 årige, der fordyber sig i en roman eller digtsamling ugentlig er nedgangen hele 25 pct. Også i andre aldersgrupper er faldet markant.

Hvorfor sker denne udvikling? Det skyldes, at man bruger sine aftener på Netflix eller på at være på de sociale medier. Så er der ikke plads til de mange romaner som tidligere.

Det er nok ikke fordi interessen for litteratur er faldet. Men det er vores hverdag, der bliver mere og mere presset. Mange har svært ved at finde fred til at læse.

Mens forbruget af romaner og anden skønlitteratur er faldene, er der flere ivrige læsere af faglitteratur, viser den nye rapport. Således steg andelen hos de 20-29 årige med 15 pct.

Generelt ser det ud til, at den hyppige læser bliver ældre. Fænomenet kendes også fra radio og tv. Her har man også svært ved at få fat i de unge.

Bøger har stor betydning i livet
Bøger har en stor betydning i livet. Forskere har fundet ud af, at dem, der er blevet læst for, vil klare sig bedre i livet. Så stor betydning har bøger i livet. Det viser en tvillinge- undersøgelse offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift ”Social Science Research”.

Knap en femte del læser ikke
Men tænk engang. Der findes en gruppe på knap en femtedel, der ikke kun sjældent men aldrig læser bøger. For den rapport, som vi tidligere har omtalt viser, at danskerne alt i alt læser lige så mange bøger i 2017 som i 2010.

Men samlet set er det ikke noget galt med læsningen i Danmark. Andelen af personer, der aldrig læser skønlitteratur, er den laveste siden 2010, fremgår det af den nyeste rapport omkring bogens tilstand.

Bogen har fået konkurrence
Intet tyder på, at bogen som fysisk medie er på vej ud. Der læses flittigt i alle aldersgrupper. Men igen er vi tilbage ved Netflix. For det hele handler om den tid, vi bruger. Således bruges der meget tid på tv-serier. Mange af disse er streamet.

Mange biblioteker har haft kampagner, hvor de har delt bogpakker ud til småbørnsfamilier i udsatte boligområder.

Fagbøger fylder halvdelen af udvalget
Går du i dag ind i en boghandel, ja så er det første som du møder de nye krimibestseller. Men faktisk er det faglitteraturen, der fylder mest. Ja det fylder 46,5 pct. af det samlede sortiment i boghandlere og supermarkeder. Genrer som børn & unge og skønlitteratur udgør hver lige over 26 pct. af det samlede udvalg.

Det er i boghandlen at udvalget er
At bøger skal købes i boghandlen kan man se ud fra de titler, der er tilgængelige her. Det er faktisk hele 95,5 pct. Kun 0,4 pct. var udelukkende til salg i supermarkeder. Ja boghandlerne har en langt større mangfoldighed.

Men en ny bog har i dag et kort liv i en gennemsnitlig boghandel. Bliver den ikke solgt i løbet af få måneder returneres den til forlaget.

Bogklubber er faldet gevaldigt
Antallet af danskere, som sagde, at de gjorde deres seneste bogindkøb i en fysisk boghandel faldt ganske vist i årene fra 2001-2012 fra 58 pct. til 45 pct. Men siden har tallet været stabilt, ja endda svagt stigende, således havde 48 pct. af danskerne senest købt en bog i en fysisk boghandel.

Handlen på nettet steg fra 4 pct. i 2001 til 26 pct. i 2017. Her er også medregnet streamingstjenesterne. Men det er nu ikke boghandlerne, der har været hårdest ramt. Det er derimod de gammeldags bogklubber. De er faldet fra 25 pct. til 5 pct. i samme periode.

Supermarkedernes andel toppede med 21 pct. i 2012. I dag udgør de kun 12 pct. af danskernes bogindkøb.

Bogomsætningen steget hos Bog & Ide
I Bog & Ide gik salget på bøger frem. Index Retail som tæller tre kæder herunder Bog & Ide med 122 butikker havde en omsætning på 1,6 mia. kr. Halvdelen af omsætningen var på bøger. Og dette er en stigning.

Landets næststørste boghandlerkæde Arnold Busck havde en omsætning på 367 mio. kr., hvilket var en lille tilbagegang.

Mange hundrede biblioteker er lukket
Igennem de sidste 25 år har man lukket mange hundrede biblioteker herhjemme. Ja og over halvdelen af befolkningen bruger disse. Her har man klaget over nedlæggelserne. Men man bliver hele tiden stillet over for alternativerne. Færre lærere? Færre ansatte på plejehjemmene?

Ja nogle butikker er betjeningsløse. Her er intet personale, som man kan spørge til råds. Ja og så er der ingen adgang for børn og unge uden voksenledsagelse. Dette befordrer ikke just litteraturformidlingen. Hvorfor skal man lægge så mange hindringer i vejen for denne institutioner. En anden ting er også, at bøger, der ikke lånes nok, fjernes. De bliver ofte brændt. Men hvorfor ikke tilbyde den til os boghungrende.

Folkebibliotekerne har flere og flere titler i ganske få eksemplarer. Danmark har suverænt førertrøjen i forhold til kassation og reduceret biblioteksindkøb i Norden. Det er et fald på 44 pct. siden 2000.

Udlånet af fysiske bøger faldet
På bibliotekerne styrtdykker udlånet af cd’er og dvd’er. Men selve udlån af fysiske bøger falder også. Ja det er med 800.000 bøger pr. år. I løbet af 15 år er udlånet halveret. Set på den baggrund kan man måske godt forstå lukninger.

Men vi har tidligere i artiklen kigget på de digitale udlån, hvor der er enorm fremgang.

Det kræver andet end købmandsskab
Skal en fysisk boghandel overleve i dag, kræver det andet end gammeldags købmandsskab. Vore dages læsere vil ikke kun købe en vare. De vil gerne have relationer og oplevelser med i købet. 

  • Vi har flere artikler om bogbranchen på vores side. Brug søgefunktionen og gå ind på vores elektroniske arkiv. Husk vores Facebook bliver opdateret flere gange dagligt.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16