Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Smadrede vinduer på Nørrebro

Det er bestemt ikke alle nye virksomheder, der er velkommen på Nørrebro. I hvert fald har to virksomheder været udsat for omfattende hærværk. Politiet står på bar bund. De siger, at de ikke har oplevet denne form for hærværk. Vi hjælper dem lidt ved at gå tilbage i historien. Vi må håbe, at dette er en af de sager, som politiet vil opprioriterer. Mange nye virksomheder har etableret sig i bydelen. Vi har fri etablerings – og ejendomsret, såfremt vi følger lovgivningen i Danmark. Og det bør ballademagere ikke ændre. Desværre er det lykkedes for disse, at holde virksomheder borte eller få etablerede virksomheder til at pakke sammen. Hærværket kan føre til mindre mangfoldighed i udbuddet af butikker og cafeer.

Gidsler i et eller andet spil
Det er længe siden, der har været systematisk smadrede butiksvinduer. Men nu er to nye butikker/restaurant/Cafe blevet udsat for det.

En nyåbnet kaffebar på Nørrebrogade, Andersen og Maillard har været udsat for det på bare 8 måneder. Er det fordi, at baren ligger i de tidligere Danske Bank lokaler eller fordi, at nogle ønsker, at bestemme hvilke slags butikker, der skal ligge på Nørrebro? Og det har noget med ordet gentrificering at gøre.

Atter engang er det butikker, restauranter og cafeer på Nørrebro, der skal være gidsler i et eller andet spil eller politisk holdnings-markering.

Og egentlig troede man, at det handlede om rigere folk, der flytter ind i et område med knap så velstående. Nogle vil bruge ordene ”at fortrænge”. Men indehaveren i den nye kaffebar har boet på Nørrebro i ti år.

Kapitalist – butikker er defineret meget kreativt
Burgerbaren Jagger har fået smadret vinduerne 5 - 6 gange på en måned. De ønsker ikke at udtale sig ”og puste til ilden” De har nu fået sat gitter for vinduerne.

Hærværket sker om natten, og en gang imellem nøjes man med at vælte skraldespanden. Måske håber gerningsmændene, at deres rudeknuseri vil skræmme kunderne væk, men der har de taget fejl.

Normalt er det store kæder, som nogle grupper kalder kapitalistbutikker, men det er der ikke tale om i kaffebaren. Den er ejet af en enkeltejer, der betaler sin skat. Sparepengene er brugt til baren, og det er lange arbejdsdage for ejeren.

Burgerbaren Jagger har fået smadret vinduerne 5 – 6 gange på en måned. De ønsker ikke at udtale sig ”og puste til ilden”. De har nu sat gitter for vinduerne.

For begge virksomheder gælder det, at man ikke er blevet mødt om krav af beskyttelsespenge lige som der heller ikke har været tegn på indbrud.

Skal Nørrebro være en fæstning efter lukketid?
Nørrebro Handelsforening mener, at dette systematiske hærværk kan få butikker og restauranter til at holde sig væk fra bydelen, fordi de i den grad føler sig uvelkommen. Men det er sikkert også formålet med aktionen. Men vi har nu engang begreber som ”etablerings – og ejendomsret”. I sidste ende kan det gå ud over mangfoldigheden.

Knuste vinduer skaber altid utryghed. Det kan heller ikke være rigtig, at Nørrebro skal ligne en fæstning.

Knuste ruder er ikke nyt for Nørrebro. Dengang, det gik vildest for sig, kunne man risikere, at 50 – 60 butikker på en nat havde fået knust deres vinduer. Glarmestrene holdt nærmest i kø.

Overraskende er det, at lokalpolitiet udtaler til Nørrebro/Nordvest Bladet, at de aldrig har været ude for denne form hærværk før. Måske skal vi her hjælpe dem lidt!

Nørrebro Handelsforening er blevet truet
Så sent som for et års tid siden blev Nørrebro Handelsforening truet med, at hvis de ikke fjernede en bestemt artikel, så kunne det være at et par butikker fik knust deres vinduer.

Da et familiemedlem til et bestyrelsesmedlem I Nørrebro Handelsforening i den forbindelse følte sig truet, valgte man at fjerne artiklen. De opsøgte hende en lørdag eftermiddag ved 16 – tiden med det påskud, at det var posten. De ville tale med bestyrelsesmedlemmet. Da hun kiggede ud af vinduet så hun to hætteklædte personer, der bestemt ikke lignede et postbud.

Så i den forbindelse blev der ikke rudeknuseri.

En tidligere formand fik foruden ruder ødelagt hele sin butik af hærvæksfolk. Årsagen var igen, at han brugte sin demokratiske ret til at udtale sig. Men ytringsfriheden har en gang imellem haft trange kår på Nørrebro.

Joe and the Juice blev sur på foreningen
Og 7 eleven på Runddelen har i den grad været udsat for en del år siden. Til sidst blev politiet trætte af anmeldelserne fortalte bestyreren dengang til www.norrebro.dk. Men som bestyreren sagde, at han blev nødt til det af hensyn til forsikringen.

Cykelbanditten har også oplevet det. Joe and the Juice skrev Nørrebro Handelsforening og mente, at foreningen havde et ansvar for at beskytte de etablerede virksomheder på den ene eller anden måde. Man var rasende over at foreningen i den forbindelse ikke gjorde mere. Det var også en af de virksomheder, der droppede Nørrebro. Problemet var at de mange gange fik smadret deres vinduer ligesom deres bygning gang på gang blev overdænget med grafitti.

Butiksindehavere belært af politikere
Det har også været butikker, der opgav at føre at føre virksomheden videre. De var trætte af bøvl med deres forsikringsselskab og oprydning. Deres kunder var også utryg ved at handle på Nørrebro i en periode.

Det var dengang, at butikkerne på Nørrebro i medierne blev belært af politikkere, at deres forsikringsselskab nok skulle betale det hele. Men fakta var nu noget helt andet. Forsikringsselskaberne ville nemlig ikke være med til at punge ud til virksomhederne på Nørrebro.

Man ville oprette vagtværn
En overgang gik det ud over specielle cafeer, der forsøgte at etablere sig i bydelen.

Bankerne på Nørrebro har i den grad fået kærligheden at følge, men også den lille dyrehandel blev udråbt som kapitalist – butik.

For en del år siden talte den daværende formand i Nørrebro Handelsforening om, at man på Nørrebro skulle have et vagtværn. Dette vagtværn skulle bestå af de forretningsdrivende.

Modstand mod kapitalisme og gentificering
Nu er det ikke bevis for, at det er organisationen Reclaim the Street, der står bag den nye hærværksbølge. Men deres motto er: 

  • Vi tager gaden tilbage for at vise vores modstand mod kapitalismen og gentificering.

Gruppen er også modstander af bilernes uddelte magt over gaden. Ja man kan så undre sig over at man gang på gang har kastet sig over Nørrebrogade, hvor man fra det offentlige har gjort sit til, at bilen ikke får magt over gaden.

Men hvad betyder ordet ”Genrificering” 

  • Dette ord betegner de økonomiske, kommercielle og demografiske forandringer i byområder som følge af rigere mennesker køber ejendomme i et mindre velstående samfund.

Denne organisation har tidligere taget sig nogle gevaldige ture på Nørrebro.

Da man hældte cement i toilettet
Tilbage i 2009 var der to nystartede restauranter, der blev udsat for omfattende hærværk på Nørrebro. I dette tilfælde fortalte aktivisterne, at de gik målrettet efter kommercialisering af byrummet. I over en måned var der foregået en systematisk kampagne mod ”Café Nørrebro på hjørnet af Blågårdsgade og Nørrebrogade. Cafeen blev ejet af forretningskæden Stecher.

Vi fik at vide, at virksomheden står for den kommercielle kultur i København. Det var bestemt ikke noget, der faldt i aktivisternes smag.

Rudeknuseri, hærværk og graffiti var en del af midlerne. Der blev også slukket for strømmen. Cement er hældt i toiletterne. Og aktivisterne havde indført ”Fri bar”, hvor gruppen på 20 – 30 stykker har betjent sig selv i baren.

Man har villet ramme ejerne på pengepungen og forsøgt at få kunderne til at holde sig væk. Det er åbenbart lykkedes for dem. Hos Stecher sagde man dog, at det var skudepisoder i nærheden, der fik dem til at lukke.

Også Cafe Sebastopol på Sankt Hans Torv har været udsat for omfattende hærværk dengang. Ifølge aktivisterne leverede de dan samme ensrettede kultur.

Trætte af mainstreamkultur
Meldingen til kommende virksomheder på Nørrebro dengang var: 

  • Det bør være op til de mennesker, der bor her, bruger byen og som holder af stedet, ikke de her kæder, der udnytter folk, og som prøver at presser en mainstreamkultur ned over os. De skal holde sig væk. 
  • I vores elektroniske database har vi meget mere om alle de kampe og hærværksbølger, der gennem tiden har rullet over Nørrebro. Se også vores Facebook, der dagligt bliver opdateret flere gange.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16