Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Får man ondt i maven på Nørrebro?

Ja det får man nærmest indtryk af, når man læser nogle af BT’ s artikler. Nu er der masser af spisesteder på Nørrebro, som BT ikke har undersøgt. Men ifølge Fødevarestyrelsen så er specielt Nørrebro et fokusområde, når det gælder overtrædelse af fødevarelovgivningen og dårlig hygiejne. Et sted måtte man ikke servere maden på egne tallerkner. Du kan selv gå ind og læse kontrolrapporter. For mange år siden hjalp Nørrebro Handelsforening butikker og virksomheder på Nørrebro for at forstå myndighedernes mange krav. Fødevarestyrelsen bruger mange metoder i oplysningskampagner. Men det er ikke kun på Nørrebro, der er et problem. Det var kloaklugt i restauranten. Cremefraichen var 25 grader, den må være 5 grader. Fødevarestyrelsen har fået nye værktøjer.

Mange gode spisesteder på Nørrebro
Nu er undersøgelsen vel lidt forældet. De gode spisesteder er ikke undersøgt. Således er der på Nørrebro en masse gode restauranter. Der kommer hele tiden nye til. På vores Facebook har vi omtalt mange af disse. Nogle gange får man indtrykket, at der lige skal et stempel på – Nørrebro. Men kigger man lige efter mellem linjerne så er der problemer mange steder.

Særlig på Nørrebro overtræder man fødevarelovgivningen
Læser man BT, så vil det være en risiko at spise på en kebab, pizza eller en shawarma på Nørrebro. Avisen har kigget i en masse kontrolrapporter. Men dagen efter, kan man så i avisen læse at, der stort set er problemer overalt i København.

Men kigger man lige lidt nærmere efter i BT’ s oversigt, så er der flere spisesteder i bydelen, hvor de ikke har kigget efter. Vel sagtens fordi, at her er lutter glade smileys.

Det er rigtigt at spisestederne ligger meget tæt på Nørrebro. Du skal ikke gå mange meter for at få en durum eller pita. Avisen mener, at der specielt på Nørrebro er en farlig håndtering af fødevarer og dårlig hygiejne.

BT har fulgt 45 kebab – restauranter
Bladet har fulgt 45 kebab – restauranter. Man mener, at det er en grum forestilling bag tilblivelsen af en durum eller pitabrød. Halvdelen af restauranterne har fra starten af 2019 fået en dårlig Smiley – rapport. Der har været alt fra beskidte køkkener til sundhedsfarlige kebabkegler.

Rejseholdet har samlet besøgt udvalgte kebabsteder 117 gange. BT har så regnet sig frem til, at antallet af sanktioner på Nørrebro er dobbelt så højt som gennemsnittet.

”Det skriger til himlen”
I en af restauranterne har Fødevarestyrelsen været på besøg seks gange. Ikke en eneste gang har dette resulteret i en glad smiley. Lektor ved Københavns Produktionsskole, Michel René siger til avisen: 

  • Det skriger jo til himlen, at hygiejnestandarder er så ringe i det her område. Rent sundhedsmæssigt er det helt ude i skoven.

Måtte ikke servere maden på egne tallerkner
Det siges, at et sted på Nørrebrogade fik restauranten forbud mod at servere maden på deres tallerkner. Fordi opvaskerne nærmest gjorde servicen mere beskidt end ren.

Opvasken sket i hånden med snavsede gule svampe. Bakken, hvor det ”rene” service blev stillet, havde samtidig sorte belægninger og formodet skimmel.

Endnu værre stod det til med opvaskemaskinen. Servicen blev vasket to gange, men var ildelugtende med en kraftig stank af mug. Fødevarestyrelsen kvitterede med en bøde på 7.500 kr.

Du kan selv gå ind og læse rapporter
Et gennemgående problem i flere af restauranterne er beskidte køkkener og dårlig håndtering af fødevarer. I flere tilfælde er kød og mejeriprodukter opbevaret ved alt for høje temperaturer.

Et sted var snittede salat opbevaret i åbne bøtter i et køleskab med formodet skimmel. Andre steder fandt fødevarestyrelsen daggammelt halvstegt kebabkød på grillen og madvarer opbevaret i ødelagte plastikbøtter, som har været brugt til bland – selv -slik.

Nu er det kun i BT, du kan læse om kontrolrapporter. Du kan selv gå ind og læse dem. Fødevarestyrelsen melder om, at man allerede i 2012 havde problemer. Det samme havde man i 2014. Og slaget er endnu ikke vundet.

For mange år siden hjalp Nørrebro Handelsforening
Noget tyder på, at det er svært at sætte sig ind i det komplicerede regler om fødevaresikkerhed. Hyppigere ejerskifte og kulturel baggrund spiller også ind, siger Fødevarestyrelsen til BT. Ja så er det også lige sprogproblemer.

For mange år siden arrangerede Nørrebro Handelsforening kurser i dette. Man fik også sørget for, at brochurer om fødevaresikkerhed blev oversat til andre sprog.

En anden ting, som måske også gør sig gældende på Nørrebro er den store konkurrence, der er indbyrdes.

Fødevarestyrelsen bruger mange metoder
Fødevarestyrelsen har ved hjælp af plakater og fotos også forsøgt at anskueliggøre, hvordan man håndtere fødevaresikkerhed. Det er vigtigt, at man kommer manglen på fødevaresikkerhed til livs.

Kødet i en kebab bliver heldigvis varmet hårdt, så det dræber bakterierne. Men der også salat og en del håndtering i forbindelse med en kebab. Hvis den generelle hygiejne ikke er god så går det galt.

Også et problem andre steder
Nu er det så ikke kun på Nørrebro, der har et problem. Det samme gør sig gældende omkring Istedgade på Vesterbro og på didegaderne til Strøget i Indre By, hvor mange danskere ubekymret vælter ind i weekendendens sene nattetimer.

Hver tredje af de i alt 184 kontrolrapporter som BT har undersøgt, udløste en sanktion, et påbud eller en bøde.

Kloaklugt i restauranten
Her er varm dressing og kasser med salathoveder placeret i forrummet til toilettet. I et tilfælde var der kloaklugt i restauranten. En kunde havde anmeldt det til Fødevarestyrelsen. Og da de uanmeldt kom på besøg, var vaskene helt tilstoppede. Både i køkken, opvaskeområde og ved disken bredte kloaklugten sig, når man åbnede for vandet i hanerne.

Ja se dette var godt nok ikke på Nørrebro men i Indre By.

Cremefraichen var 25 grader
Det hjalp heller ikke, at cremefraichen blev målt til at være 25 grader varm. Det må maksimalt være 5 grader. Ejerne fik på stedet forbud mod at lave mad, indtil Fødevarestyrelsen kom igen.

Godt en uge efter var det galt på Vesterbro. En kebab – biks optøede frosne kyllinger lå i baljer med vand. De må maksimalt opbevares ved 5 grader. Her blev temperaturen målt til 18 grader. Medarbejderne fik en vejledning og virksomheden modtog en sur smiley – rapport.

To måneder senere så en kontrollant en medarbejder, der stod og skar kød af en kegle til servering. Problemet var at kødet var halvstegt og daggammelt.

Fødevarestyrelsen har fået nye værktøjer
Fødevarestyrelsen oplyser til BT, at de holder dem med, der gentagende gange bryder fødevarelovgivningen i kort snor. Men alligevel fortsætter strømmen af dårlige smileys ufortrødent.

Men der er også flere detailvirksomheder i for eksempel Valby og Brønshøj der er slemme til at få sure smileys.

Generelt har Fødevarestyrelsen fået flere værktøjer til at komme dette til livs. De kan nu lukke en virksomhed i flere måneder.

Godt hver fjerde af de restauranter, som BT har undersøgt har Elite – smiley. 

  • Vi har tidligere beskæftiget os med Shawarmabarer og andre spisesteder på Nørrebro. Brug vores søgefunktion og gå ind i vores elektroniske database. Her finder du over 3.000 artikler.

Kilde: 


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16