Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Hvad er Halal og Haram?

Offentliggjort 19. marts 2006

Hvad er Halal og Haram ?

Halal er et arabisk ord for tilladt, parallelt med det jødiske kosher

Halal har en generel anvendelse og en mere specifik anvendelse. I de arabisk – talende lande bruges ordet halal til at beskrive alt, hvad der er tilladt under islamisk lov. Det er en modsat til haram, der betyder forbudt.

De to ord bruges også når det gælder adfærd, tale, påklædning og manerer. I de ikke – arabisktalende muslimske lande bruges ordet primært til at beskrive de muslimske madregler, specielt hvad angår kød og fjerkræ

Mad skal respekteres, værdsættes, bruges til at opfylde vore fundamentale behov, blive delt og bevaret og nydt. Børn bør ikke tillades at udvælge eller være nøjeregnende. Hvis de ikke bryder sig om den mad, som bliver serveret, bør de ikke have lov til at komme med uheldige bemærkninger om maden. De bør under alle omstændigheder spise blot lidt af maden, da det er sunna fra profeten.

Spisevanerne hos familiens medlemmer, bør afspejle profetens ord. Vi spiser ikke medmindre, vi er sultne, og når vi spiser, spiser vi os ikke helt mætte. 1/3 af din mave er til mad, 1/3 er til drikke og 1/3 er til åndedræt.

God opførsel og anstændighed er en del af vor tro.

Kød er ikke blot kød. Det er halal – kød, som er tilladt, og det er haram – kød, som ikke er tilladt. Den mad, der bliver givet af jøder og kristne, er altid haram, når der er tale om svinekød og alkohol.

Dyret skal være halal, og slagtes på halal vis, dvs. med kniv, og blodet skal løbe fra. Sådan slagtede ”skriftens folk – ahl – al –kitab, oprindelig, men nu er kun jøderne som holder ved denne regel.

Den muslimske opfattelse af vores slagtemetode lyder således:

De slagter ved både slag og stik, kvælning og andet.

Muslimske børn må ikke spise eksempelvis vingummi, da de ikke må få animalsk fedtstof.

Haram er blandt andet svinekød, blod, dyr slagtet i andet end Guds navn, ådsler, kødædende dyr (undtagen fisk og andre vandlevende dyr) og alle giftstoffer(såsom alkohol)

Halal slagtning foregår ved at skære gennem halspulsåren, struben og spiserøret med et enkelt snit, for at få blodet væk. Men også for, at dyret lider mindst muligt.

Slagtningen af dyret er en religiøs, rituel handling, der indledes med ordene I Allahs navn, den Barmhjertige, den Nådige. Halal – slagtning kræver, at dyret er ved bevidsthed ved slagtningen.

Desuden kræves det at

- Dyret må ikke føle sult eller tørst i tiden op til slagtningen

- Dyret skal håndteres med ro og venlighed, det må ikke bliver nervøst

- Andre dyr må ikke slagtes i dyrets nærvær

- Kniven skal være så skarp som muligt, men må ikke skærpes i dyrets nærværd

- Snittet skal være hurtigt og præcist

- Strube og spiserør gennemskæres sammen med pulsåren, men rygmarven må ikke beskadiges

- Man må ikke skære eller flå i dyret, før de sidste krampetrækninger er ebbet ud.

En muslim har ret til at spise ikke – halal fødevarer, hvis muslimen er ved at dø af sult, eller hvis der er nogen tilgængelig halal – fødevarer.

Vi indledte med det jødiske begreb Kosher. Der er dog en forskel til halal.

Kashrut (at holde kosher) tillader moderat indtagelse af alkohol. Der findes regler for kosher – vinbrygning.

Halal tillader langt de fleste havdyr, mens Kashrut forbyder indtagelse af skalddyr, bløddyr og visse fiskearter. Kashrut forbyder enhver sammenblanding mellem mælke – og kødprodukter, mens dette er tilladt i halal.

Det er haram for ikke muslimer at besøge Mekka og Medina. Videre er det haram at fejre jul og påske, samt at gå ind på en kirkegård. (korset er haram). Ja, det er endda også haram, at give en muslimsk kvinde hånden.

Hvor meget haram praktiseres blandt muslimer i det danske samfund, er svært at vide. Denne artikels forfatter har givet håndtryk til muslimske kvinder, og set muslimer i en dansk kirke. Desuden har vi kendskab til, at mange muslimske kiosk – ejere på Nørrebro fejrer jul. Måske ikke med samme baggrund, som de fleste af os, men dog som en familiefest.

Vores oplysninger til denne lille artikelserie har vi blandt andet hentet fra muslimske kilder

Artikelserien omfatter

- Hvad er kalifatet

- Hvad er sharia

- Hvad er ramadan

.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16