Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Fogh revser erhvervslivet

Offentliggjort 25. marts 2006

Statsministeren har angrebet både forfattere, medier og dele af erhvervslivet, for at have svigtet ytringsfriheden i debatten om de famøse Muhammed – tegninger.

Venstres politiske ordfører Jens Rhode og skatteminister, Kristian Jensen følger godt efter, ja de overtrumfer lige frem deres chef i kritikken af erhvervslivet.

Kære Fogh

Det er jo ikke forbudt for erhvervslivet, at bruge ytringsfriheden til at mene noget andet end dig. Det kalder du ”svigter” og ”principløse”. Et ord som ”tolerance” findes vel stadig eller skal vi til at have indført begrebet ”meningstyrani”?

Det kan jo være at ”dele af erhvervslivet” er uenige med regeringens politik.

Falske modsætninger, skal ikke opstilles.

Tag lige og lyt lidt til din forsvarsminister Gade. Som tidligere eksportsælger ved han, hvor vanskelig, der er at sælge varer i de arabiske lande. Det kræver indføling med en anden kultur og respekt for andre menneskers levevis. Erhvervslivet har følt sig som gidsler i en ulykkelig konflikt.

Hør også, hvad din miljøminister siger Der går ikke skår af nogen ved at udvise lidt større lydhørhed over for de andre deltagere i den offentlige debat, ja hvem ved, måske man også kunne blive klogere.

Niels Due Jensen, temperamentsfuld direktør for Grundfoss er uenig med dig og truer med at flytte de 5.000 arbejdspladser til udlandet. Fogh, du påstod, at virksomheder solgte principper for profit.

Særlig Grundfoss er en virksomhed, der viser socialt ansvar. Ordet principløs har ramt denne virksomhed hårdt, og sikkert mange andre. Virksomheden er hvis nok den eneste, der er blevet nævnt med navn. De andre er stadig ”dele af erhvervslivet”.

Ja, Fogh, det drejer sig ikke kun om ussel mammon. Det drejer sig også om Danmarks gode ry og rygte. Det gælder i disse tider, at stå sammen ude på arbejdspladserne og udvise tolerance. Det nytter ikke at opildne til øget racisme og fremmedhad i det danske samfund.

Når man har ytringsfrihed, har man også et ansvar.

Det er gode grunde til, at store dele af erhvervslivet forholder sig tavse. Du angriber en gruppe mennesker, der reelt ikke har mulighed for at forsvare sig. Debatten er blevet meget utilregnelig. Og mange virksomheder har interesse i de muslimske lande.

De fleste firmaer forsøger i bedste evne, at tjene penge, holde lav profil og ikke lægge sig offentlig ud med nogle. Det lærer man i markedsføring.

Rystende er det, at der findes brodne kar i blandt os, uden at vi egentlig ved, hvem det er.

I udenrigsministeriet blev alle ting koordineret, og ”dele af erhvervslivet” blev bedt om at være tilbageholdene. Det er så meget uforstående, at ”dele af erhvervslivet” nu skal bebrejdes, at man fulgte ministeriets anbefaling. Er det ikke selvmodsigende?

Når man afleverer kritik, skal den være konstruktiv, klar og konkret. Som leder skal man ikke opfinde nye konflikter, men finde nye løsninger. Det lærer man i ledelse og samarbejde.

Hr. Statsminister, du har gravet en dyb kløft mellem erhvervslivet og regeringen. Tiden er inde til, at forsøge at tale sammen, og ikke grave grøfter.

Det er de vi gør på Nørrebro, og vi er hverken ”principløse” og vi ”svigter” heller ikke.

Tiden er inde til, at finde ud af, hvordan Danmark igen kommer til at fremstå i overensstemmelse med det billede, vi faktisk har af os selv.

Vi er venlige, kreative og småanarkistiske.

Fogh, hvorfor står vi ikke sammen og får løst situationen på diplomatisk vej? Hvorfor har du været med til at optrappe konflikten?

Vi kan være enige om, at vi ikke skal ligge os på alle fire, og imødekomme totalitære staters krav. Opfordring til terror og vold er forbudt. Men det det samme er personlige ærekrænkelser, forfølgelse og forhånelse af bestemte befolkningsgrupper.

Problemet er nemlig, Fogh, at der findes andre frihedsidealer end ytringsfrihed.

Se også Muhammeds tegninger og Dannebrogs afbrændinger


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16