Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Ny Hjemmeside på Nørrebro – med lokalhistorie

Offentliggjort 10. september 2006

www.dengang.dk hedder den nye hjemmeside, der beskæftiger sig med historier fra dengang. På hjemmesiden, der endnu ikke er færdig udviklet, kan man allerede nu læse om sjove historier fra dengang om Nørrebro, Tønder og detailhandelen.

Det er Uwe Brodersen, der også er web – redaktør på www.norrebro.dk, og sekretær i Nørrebro Handelsforening, der står for den nye side. Baggrunden er blandt andet 32 foredrag om emnerne. Foredragene spænder lige fra et foredrag på sønderjysk om Tønder med 35 deltagere, til et foredrag om Nørrebro i Stefans Kirken med 200 deltagere.

I erkendelse af, at det er svært at passe både arbejde, fritidsinteresser og mange andre gøremål har Uwe Brodersen besluttet at lægge foredragsvirksomheden på hylden. På opfordring er hjemmesiden www.dengang.dk derfor opstået.

Det bliver vanskeligt, at undvære den gensidige dialog, der opstår under et foredrag. Men allerede nu er der modtaget mange henvendelser vedrørende den ny hjemmeside. Det er også Uwe Brodersens plan, at andre skal skrive historier på siden.

Det er mest de skæve historier, dem som man måske ikke kender i forvejen, der vil blive bragt.

Siden vil blive inddelt i tre afsnit

  1. Tønder, det er forfatterens fødeby. Denne by er rig på historier. Måske har Nørrebro – borgerne godt af at læse om andre end dem selv.
  2. Nørrebro. Bydelen er knap så gammel, som købstaden Tønder, men er rig på finurlige historier
  3. Fra Urtekræmmer fra Shawarmabar. Dette afsnit er bygget over Uwe Brodersens bog

Nørrebro Handelsforening gennem 110 år. Men det bliver ikke tale om en afskrift, nærmere

En anden indfaldsvinkel

Interessen for lokalhistorie er stigende. Man vil gerne vide, hvad forfædrene foretog sig. Hvordan så det ud, og hvad lavede de. Hvem var deres helte? Anekdoter, vandrehistorier og de mere groteske historier vil også være at finde på www.dengang.dk

Der findes et væld af litteratur om både Tønder og Nørrebro. Meget overraskende mest om førstnævnte. På siden vil der også blive bragt en litteraturliste ud fra følgende kriterier:

  1. Hvad fås hos boghandleren?
  2. Hvad fås hos lokalbibliotekerne? (Tønder og Nørrebro)
  3. Hvad fås hos Antikvariaterne?

Der er solgt et hav af DVD `er om billeder fra Syd – og Sønderjylland, København m.m. Midt i oktober kommer tre nye dvd `er om Brokvartererne, Strandvejen og Indre by.

Da telefonen kom til Nørrebro, udtalte formanden for Nørrebro Handelsforening Ikke noget for os forretningsfolk, men ment for private, og det er så mange ubehageligheder ved at få forbindelse.

Eller da den første pølsevogn kom til Nørrebro: Jeg har læst, at man forhandler pølser fra åben gade, og vedkommende, der sælger disse pølser, skal levere gratis sennep til disse. Når så et lille vindpust vil levere en gang tørrede hestepærer på samme tallerken som pølser og sennep, bliver det en delikat ret.

Ja og måske er det alligevel en forbindelse til Tønder fra Nørrebro. I 20erne var Nørrebro, Danmarks Indkøbs – centrum nummer et. Derfor ville en række sønderjyske handelsfolk gerne besøge denne nydel. Men de hørte aldrig fra Nørrebro Handelsforening. Da de rykkede for svar, fik de at vide, at foreningen ikke havde tid. Sandheden var dog, at medlemmerne af Nørrebro Handelsforening mente at sønderjyderne talte et mærkeligt sprog, gik i noget mærkelig tøj, og i det hele taget var mærkelige.

I løbet af de næste par måneder vil der jævnligt blive lagt flere historier ind på siden


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16