Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Nørrebro Handelsforening har inspireret Høje-Tåstrup Kommune

Offentliggjort 10. september 2006

For tre år siden søsatte formanden for Nørrebro Handelsforening, Johnny Beyer, ideen om en helt ny uddannelse for unge, der ønsker mere praktik og mindre teori i uddannelsesforløbet.

Ideen blev realiseret under overskriften ”elev i detailhandelen” via Storkøbenhavns Samvirkende Handelsforeninger, som Johnny Beyer på dette tidspunkt var formand for. Uddannelsen varer i to år, og gennem hele forløbet skal de unge bruge to dage om ugen på skolen og tre dage i praktik i en butik.

Storkøbenhavns Samvirkende Handelsforeninger kører fortsat projektet i tæt samarbejdet med Niels Brock, der står for den teoretiske del af uddannelsen. På nuværende tidspunkt er i alt tre uddannelseshold starter op i dette projekt.

Meget tyder nu på, at Johnny Beyers ide er på vej til at sprede sig til omegnskommunerne, idet Høje-Taastrup Kommune netop har igangsat et helt tilsvarende projekt.

Valgløfte indfriet af nyvalgt borgmester

Under byrådsvalgkampen i november 2005 hentede de lokale konservative inspiration fra projektet, og foreslog et tilsvarende uddannelsestilbud oprettet lokalt. Den nyvalgte konservative borgmester, Michael Ziegler, tog derfor umiddelbart efter sin tiltræden kontakt til kommunens arbejdsmarkedsafdeling, og bad dem om hurtigst muligt at få det nye uddannelsestilbud sat i gang. Kun et halvt år efter denne kontakt kan de unge i Høje-Taastrup Kommune nu glæde sig over, at de har fået mulighed for at gå i gang med en helt ny praktisk orienteret uddannelse.

I Høje-Taastrups tilfælde er det kommunens arbejdsmarkedsafdeling, der har fundet praktikpladserne, og det er handelsskolen CPH West, der varetager undervisningen.

Uddannelsen udmærker sig ved at tilgodese unge, der foretrækker de praktiske udfordringer frem for de boglige. Høje-Taastrup Kommune og CPH West udfylder dermed en plads på uddannelsespaletten med denne form, der veksler fortløbende mellem praktisk oplæring i en butik og teoretisk indlæring. Uddannelsen udgør grundforløbet i uddannelsen til detailhandelsassistent, som de unge således kan læse videre til.

Detailhandlen er positive

Reaktionen blandt detailhandelen i Høje-Taastrup har meget positiv. Der er ingen tvivl om, at den nye uddannelse indfrier et stort behov, da den matcher de unges behov for praktikpladser og detailhandlens behov for arbejdskrafttilgang. Detailhandelen oplever et stærkt behov for arbejdskraft, men kan ikke alene tilbyde de unge en uddannelse. De virksomheder, der er gået ind i samarbejdet og tilbyder de unge praktikpladser, tæller blandt andre Kvickly X-tra, Fona, Kaufmann, Metro, Hennes og Maurits, Bauhaus, Imerco, Tøjekperten, Mr. (tøj), Platan Foto og Super Brugsen.

Bindeled mellem unge og erhvervsliv

CPH West er glade for samarbejdet med Høje-Taastrup Kommune. Det er en anden form for samarbejde, hvor kommunen fungerer som katalysator i opstartsfasen og bindeled mellem erhvervsliv og de unge. Skolen ser sin rolle i den nye uddannelse som en investering i fremtiden. ”Vi skal fastholde de unge her på det første hold, så vi kan starte et nyt til foråret. Der er ingen tvivl om, at der er behov for unge uddannede i detailhandelen”, sagde direktør for CPH West, Eva Hofmann-Bang, på et pressemøde i sidste uge.

Tilfreds elev

En af eleverne på den nye uddannelse hedder Ismail Basoda. Han har fået praktikplads i tøjbutikken Kaufmann. Han er 17 år og er meget tilfreds kombinationen af praktik og teori. Ismail er oprindelig fra Tyrkiet og har selv valgt at komme i praktik i en tøjbutik.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16