Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Fokus på Bandekonflikten

Offentliggjort 3. august 2009

60 skudepisoder, overfald, utryghed, racisme. Bandekonflikten fører meget med sig. I de politiske fløje er man uenig om, hvordan man skal løse konflikten. Gensidig respekt og tillid kan hjælpe på situationen hos nogle. De borgerlige mener, at forsvaret skal arrangere genopdragelseskurser. Og i de pæne kvarterer i København frygter man nu at bandekonflikten skal brede sig.

60 skudepisoder
Bandekonflikten har indtil nu budt på 60 skudepisoder og fem dræbte. Dertil kommer en del overfald og andre ubehagelige episoder.

De pæne kvarterer frygter udviklingen
Det pæne Hellerup fik sig en forskrækkelse, da der var et overfald på hovedvejen. En bilist blev i fuld dagslys overfaldet. To AK 81ér blev anholdt. Og minsandten om ikke der skete et overfald ved havnen. En række unge mennesker var kommet for tæt på Brian Sandberg – en ledende HA'er. Og det tredje chok kom, da Jørn ”Jønke” Nielsen fortalte, at man påtænker at indrette et klubhus på Østerbro. Befolkningen i de pæne bykvarterer er rystede. Men i forvejen er HA'erne repræsenteret i bylivet på caféer m.m. Og det foregår stille og roligt.

Jan Due, formand for Østerbro Handelsforening udtalte til Berlingske Tidende:

  • Jeg er overbevist om, at vi får de samme problemer med rockerne, som de har på Nørrebro

Men organisationen er fuldt lovlig. Der er forsamlingsfrihed i Danmark. Kun et regeringsindgreb kan forhindre, at de pæne Østerbro – borgere bliver forhindret i at have en HA – klub som nabo.

Lillebror væk fra banderne
Tilgangen til HA og indvandrerbander er stadig stor.
Men hvordan forhindrer man at folk indmelder sig i bander? I Valby, har man forsøgt sig med en såkaldt hotspot – indsats. Her sammenkobles indsatsen fra socialforvaltningen, beskæftigelses – og integrationsforvaltningen samt skole – og ungeforvaltningen til en målrettet indsats. Indsatsen skal ses som tryghedskabende. Foreløbig er indsatsen ment som et forsøgsprojekt.
Denne indsats skal holde lillebror væk fra bandemiljøet. Meningen er at projektet skal overføres til blandt andet Nørrebro.

Gensidige fjendebilleder optrapper konflikten
Fløjene i dansk politik er uenige om indsatsen. Højrefløjen peger på mere politi, strengere straffe, tvangsfjernelser og udvisninger. Venstrefløjen vil have flere socialarbejdere og velfærdsprojekter.
Det man glemmer i det hele er at mindske modsætningsforholdene mellem det danske samfund og indvandrergrupperne.
Mere politi vil selvfølgelig stresse aktørerne, men holder dette i virkeligheden?
Gensidige fjendebilleder optrapper konflikten. Mange af disse opstår mellem politiaspiranter og unge indvandrere.

Manglende respekt
Nogle familier på Nørrebro oplever mange socialarbejdere. Kan flere socialarbejdere og tiltag ændre noget ved det?. Mange familier oplever en isolation. De føler, at deres børn på forhånd mistænkeliggøres. Overvågning rammer hele familien. De føler at hele velfærdsstaten er imod dem. Det offentlige må her ændre strategi og mindske afstanden, angsten og mistilliden.
Lærere, socialarbejdere, rådgivere og politi må have lettere ved at kontakte hinanden indbyrdes. Samarbejde og genoprettelse af tillid må være det som forebyggelse handler om. Gensidig respekt mellem indvandrerbørn og en nærpolitibetjent vil være en af måderne at løse problemet på.

Målrettet indsats mangler
Der findes i dag ingen systematisk indsats, der kan bremse rekrutteringen til AK 81. Kommunen kan intet stille op. Der er heller ingen hjælp til etablerede bandemedlemmer, der ønsker at træde ud af miljøet. Det kunne for eksempel ske i forbindelse med løsladelse for overstået straf.

Er man først bandemedlem, skal der en helt andet målrettet indsats til. Man kan være sikker på at banden vil gøre alt for at holde på medlemmet.

Kampen starter i børneværelset
Kampen mod bander begynder allerede i børneværelset. Lærere og pædagoger må inddrages i stærkere grad og der skal hurtig etableres en kontakt til de udsattes familier. Og her skal der selvfølgelig stilles krav.
Modsat skal man passe på ikke at overdramatisere og mistænkeliggøre uskyldige børn. Endvidere kunne man vise SSP – arbejdet større interesse.

Men der findes jo også dem, der først vælger bandemiljøet efter, at de er fyldt 18 år. Og mange ressourcestærke unge vælger også AK 81.

Stigende fattigdom hos mange
I det danske samfund stiger arbejdsløsheden, antallet af unge, der begår voldskriminalitet stiger, og unge der ikke får en uddannelse stiger. Desuden er der flere og flere, der smides ud af deres lejlighed.
Hvis mennesker marginaliseres og vokser op i boligområder, der kan betegnes som ghettoer, er risikoen for at de tiltrækkes af kriminalitet langt større. Nogle familier oplever situationen som stigende fattigdom.

God indsats fra skole
På Rådmandsgades Skole på Nørrebro har man indført en såkaldt åben skole. Her forsøger man at forbygge børnenes problemer langt tidligere. Man sætter fokus på adfærd, kontakt og trivsel. Det helt afgørende er, at man ikke bruger løftede pegefingre, siger man fra skolens side.

Uenighed i fløjene
De borgerlige partier har kigget på amerikanernes løsning af problemet. De mener, at forsvaret skal gå aktiv ind og være med til at løse problemet. De mener, at de unge skal på opdragelse i den danske hær. De mener, at der skal sættes hårdt ind mod de unge kriminelle.
Men skaber man tillid ved at visitere eller uddele bøder til de unge hver gang, de laver en mindre forseelse. Måske er respekt løsningen, og politiet skal måske finde mere kreative løsninger. Det nye forsøgsprojekt på Nørrebro tegner lovende.

Narkotika er en væsentlig del af konflikten, selv om man har forsøgt at fjerne fokus fra dette område, ved at fokusere på racisme


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16