Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Beretning ordinærgeneralforsamling

DANMARKS HANDELSSTANDSFORENINGER

Beretning v/Bent Aarrebo Pedersen, formand
(fra ordinær generalforsamling 30.04.07 til ordinær generalforsamling 15.04.08)

Danskerne har samlet set levet over evne siden 2004.
Lånefinancieret forbrugsfest
Forbrugsfesten skrumper ind. Færre køb af luksusvarer

Efter en længere periode frem til 2004, hvor danskerne var yderst mådeholdende og brugte pænt mindre end de tjente, fik vi en forbrugsfest, der i stigende grad er sket for lånte penge. Og fortsat ventes at gøre det – men i vigende grad og nok mere vigende, end økonomer tidligere har ventet, i alt fald er flere økonomer ved at sænke forventningerne til den kommende tids forbrugsmuligheder.

Sidste år – altså i 2007 – lå det lånefinansierede overforbrug, den lånefinansierede forbrugsfest så højt, at vi danskere brugte 104 kroner for hver 100 kroner vi tjente som forbrugsmulighed.

Samlet brugte danskerne alene sidste år 50 milliarder kroner mere end de tjente, viser en ny optælling fra Danmarks Statistik. Med 5,3 millioner borgere svarer det til 9.000-10.000 mere pr. borger. Med 2,6 millioner husstande til 19.000-20.000 mere pr. husstand.

Det er ikke holdbart i længden, påpeger økonomer fra de store banker og fra Nationalbanken. Det er ikke faretruende lige nu men kan blive det, hvis ikke der holdes igen / strammes op på forbruget både privat og i det offentlige.

Skiftet fra afdragsbærende lån til næsten kun afdragsfrie lån, de store årganges livlige belåninger af stigende friværdier til glæde for børn, børnebørn og i høj grad sig selv har været banebrydende for øget dagligt forbrug hjemme, boligforbedringer og i høj grad til øget ferie til udlandet - og dermed også støtte til øget og høj hjemlig beskæftigelse.

Bymidterne har nydt godt af især de store årganges øgede belåninger af friværdier

De store årgange med børnebørn og egne børn flyttet hjemmefra og dertil øget lyst til belåning af de stigende friværdier sammen med pæne pensioners gode forbrugs-muligheder er mere bymidtekunder end kunder til udenbys storcentre.

De har ikke i samme grad som tidligere behov for at handle stort ind til weekenden i et storcenter.

De vil gerne betjenes, gå ud at spise og underholdes. De har i høj grad været bymidte-kunder de senere år og dermed været pænt medvirkende til den store vækst, mange bymidter har oplevet. Og dertil investores kommuners store interesse for at skabe spændende bymidteudvikling, bymidtecentre, bymidtecentrum.

Det har betydet milliardinvesteringer i bymidter fremfor i udenbys storcentre. En bymidteudvikling, vi i Danmarks Handelsstandsforeninger har arbejdet for og søgt at præge interessen for de seneste 10 år for at sikre størst mulig forsyningssikkerhed i så mange byer som muligt ud over landet. – med kortest mulig afstand til indkøb og offentlige servicefunktioner og dermed trafikalt også med mindst mulig CO2-udledning.

Overkapacitet, økologi, bedre kvaliteter og højere priser

Der har de senere år været en stigende overkapacitet på føde- og dagligvaremarkedet gennem det øgede antal discountbutikker, varehuse og større moderniseringer. En overkapacitet, der har lunet sig ved forbrugsfesten og en øget indsats hos de store dagligvarekæder med lokketilbud i og salg af non food produkter.

En indsats, hvor værdien heraf nok nåede sin kapacitetsgrænse i 2006, hvorfor kæderne i stigende grad i 2007 satsede på øget salg i økologi og bedre kvaliteter, samtidig med at priserne på mange føde- og dagligvarer eksploderede især i 2. halvår 2007.

De stigende føde- og dagligvarepriser betød samtidig, at discountsektoren oplevede en stigende højere prioritet som indkøbssted og dermed en fremgang i 4. kvartal 2007 på 12% mod 4. kvartal 2006 en tilbagegang på 3%. Der blev flyttet om på markedsandele i føde- og dagligvaresektoren i 4. kvartal. En udvikling, der er fortsat med samme styrke i 1. kvartal i 2008.

De højere og stigende fødevarepriser, uroen på boligmarkedet, højere rente-, benzin- og olieudgifter – samlet set kr. 10.000 mere pr. husstand i 2008, dertil manglende lyst til at bremse op for charterferier har endnu ikke sat en bremse på forbruget i 1. kvartal, i alt fald i januar-februar, hvor omsætningen i detailhandelen steg med 6,0% mod sidste år i de samme to måneder med 2,3% - men nok mest grundet en stigning i føde- og daglig-varesektoren på 9%.

Medieemner i 2007/2008

I 2007/2008 har vi inspireret til og støttet op med bl.a. følgende udpluk af temaer til f.eks. presse og journalister fra aviser, radio, TV. lokalradioer, lokal-TV, til politikere, embeds-mænd m.fl.:

Færre i detailhandelen har tid nok til at stille op som formænd og bestyrelsesmedlemmer for erhvervsmæssige foreninger.

Det vrimlede med bymidtepriser i 2006.

Økologi og bedre kvaliteter i dagligvarer til højere priser.
Dansk vækst måske lidt højere end ventet.
Økonomer: Klart lavere forbrugsvækst i 2007. Større uenighed mellem økonomer.
Træerne vokser ikke ind i himlen for detailhandelen.
Det kan blive et omsætningsstramt efterår for mange.
Søndag bliver til discountdag – for at sikre flest mulige kunder til de høje omkostninger.
Væksthalvering i 2. halvår. Fødevarer koster 42% mere i Danmark.
Føde- og dagligvarekæderne presser nu citronen.
og tapper udvalgsvarebrancherne for vækst.
Vækstbremse på detailhandelen her op til folketingsvalget.
Festen klinger nu af for flere udvalgsvarer i flere brancher.
Sund fornuft og realisme: Ikke flere forbrugsfestforæringer tilbage til detailhandelen
.
Økonomers forventninger til en stigning i den totale julehandel på 10% var et fejlskud.
Største prisstigninger på føde- og dagligvarer siden juli 2000.
Danskerne sænker nu forbruget.
Føde- og dagligvarer skorede i februar en vækst på 12% i kroner i kasseapparaterne.
5% færre konkurser Øst og 31% flere Vest for Storebælt
.

F a r e s i g n a l :

Fra selvstændig til frivillig kæde til kapitalfondopkøb af frivillige kæder og nu dertil hundredvis af færre borgmestre/byrødder


Andelsbevægelsen indenfor landbrug og detailhandel har været stærkt fondament- og iværksætterskabende for det velfærdssamfund, vi har i dag.

Andelsbevægelsen indenfor landbruget inspirerede op gennem 60`erne og 70`erne unge i detailhandlen til en lignende bevægelse indenfor flere brancher som frivillige kæder..

Bedst gik det for materialisterne i MATAS, der ved et milliardsalg til en kapitalfond og nu omdannet til en kapitalkæde gav julelys i øjnene hos andre frivillige kæders medlemmer heraf mange på vej til generationsskift. Flere kæder har siden fundet nye ejerformer og andre er på vej. Dermed med mest sigte på udvikling af butikkerne i de større mellem-store og større byer, centre og handelsområder og i mindre grad i de mindre provinsbyer

En omdannelsesproces fra frivillig kæde med højt personligt ejerengagement til en kapitalkæde mest med ansatte ledere og dermed risiko for en udvikling de næste 10-15 år med alvorlig forringelse af forsyningssikkerheden med udvalgsvare- og dagligvare-butikker i et større og alt for stort antal mindre byer og handelsområder ud over landet. Samfundsmæssigt set uheldig med øget koncentration af detailhandelen i større og mellemstore byer og centre og dermed også øgning af CO2-udledningen.

Kommunesammenlægningerne og regionsdannelsen medførte dertil, at der nu er 150 tidligere borgmestre og hundrevis af tidligere byrådsmedlemmer, der ikke længere kæmper for at bevarer detailhandel i netop deres nærområde, som også var deres tidligere valgkreds.

F a r e s i g n a l :
På vej til færre og måske for få butikker i flere områder i Danmark
1.632 færre butikker i 1. kvartal 2008 - mod
1.942 flere butikker i Danmark i 2 års perioden 2006+2007

I perioden 1.01.06 til 1.01.08 steg antallet af butikker/butiksdøre i Danmark, der modtager adresseløse forsendelser omdelt af Post Danmark med 1.942 (med 4,1%). I første kvartal i 2008 - fra 1.01.08 – 5.04.08 faldt antallet med 1.632 (med 3,7%) fra 49.445 1. januar 2008 til 47.813 5. april 2008.

Det er ikke konkurser men regulært lukkede butikker, det handler om. Mange opnåede nok heller ikke den julehandel i 2007 med 10% vækst, flere selv og økonomer forven-tede eller håbede på. Det blev til 0-vækst i december og kun +2,2% for året 2007 mod +3,9% i 2006.

En udvikling med lukninger, der givet vil fortsætte de kommende måneder især i mindre byer/handels-områder og yderområder til de mellemstore og større byområder.

Fremtidig indsatsområde

Som hidtil en satsning på at medsikre flest mulige handelsområder, bymidter i mindre , mellemstore og større byer en hensigtsmæssig udvikling med den bedst mulige forsyningssikkerhed som et spændende oplevelses-, og indkøbssted for handels-områdets beboere, virksomheder og virksomhedernes medarbejdere. Her i 2008 må det ventes, at en samlet vækst i detailhandelen på mere end 2% i butikkernes kasse-apparater alene vil komme i kraft af fortsat stigende fødevare- og dagligvarerpriser.

Tak til alle

Sluttelig en stor tak til bestyrelseskollegaer og DANSK ERHVERV for et fortrinligt samarbejde i det forløbne års tid og sidst ikke mindst til megen god opbakning, inspiration og drøftelser fra og med medlemskredsen – med forventning om et fortsat godt samarbejde fremover. Til sidst en stor tak til eet afgående bestyrelsesmedlem: Jes Jacob for en flot indsats og et spændende samarbejde gennem de seneste mange år.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16