Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Prisstigningerne

DANMARKS HANDELSSTANDSFORENINGER
Bent Aarrebo Pedersen, formand, Vestre Messegade 91, 2650 Hvidovre
telefon 36 47 01 28 / 36 48 02 19 / 23 23 00 28 aarrebo@adr.dk  

NOTAT vedr. Nyt fa Danmarks Statistik:
"Prisstigningerne på fødevarer fortsætter opad" kommenteret af Bent Aarrebo Pedersen formand for Danmarks Handelsstandsforeninger og for Hvidovre Erhverv

Prisstigningerne på fødevarer fortsætter opad med +7,7% og holder fortsat hånden under en "måske" saneringsmoden føde- og dagligvaresektor med stor og stigende overkapacitet.

Siden sidste efterår er priserne på mange føde- og dagligvarer steget og steget og steget. De nyeste tal fra Danmarks Statistik viser, at fødevarepriserne i april i år ligger 7,7% over priserne i april sidste år og på niveau med marts på 7,6% over marts sidste år.

I seks måneders perioden: april-september sidste år steg omsætningen i butikkernes kasseapparater i hovedbranchegruppen: "Føde- og dagligvarer" som månedsgennemsnit med 2,6%.

Så kom prisstigningerne væltende

I seks måneders perioden: oktober.07 - marts.08 steg omsætningen i butikkernes kasseapparater i hovedbranchegruppen: "Føde- og dagligvarer" som månedsgennemsnit med 6,4%. I første kvartal i år som månedsgennemsnit med 7,6% mod 1. kvartal 2007 på +2,7% og mod den samlede detailhandels stigning på 3,1% i 1. kvartal i år.

Gennem forbrugsfestårene steg antallet af discountbutikker eksplosivt, der kom nye varehuse og supermarkeder, mange varehuse og supermarkeder blev moderniseret.

Det gav helt tydeligt en stigende overkapacitet, hvor man for at holde skruen i vandet kastede sig over tilbud i udvalgsvarer. Mange discountbutikker kom bl.a. til at ligne en "kritisabel rodebunke af en isenkrammer- og tøjbutik". Uhåndterligt for de mange unge og ukyndige butiksmedarbejdere. Det blev for rodet.

Så kom økologidebatten og de konstant stigende fødevarepriser som mana fra himlen, som måske en midlertidig redningsplanke for at undgå og dermed udskyde en kostbar sanering af den stigende overkapacitet.

Men forbrugernes færre kroner i pengepungen til det daglige forbrug har dertil i år givet discount ekstra vind i sejlene med en vækst i årets første 2 måneder på 17,5%. Og næppe mindre i marts og april. Saneringen kan derfor ikke undgå at komme. Stille og roligt eller eksplosivt.

Det vil måske indfrielse af nogles ønsker om en politisk total afskaffelse af lukkeloven og dermed frit slagsmål mellem giganterne om søndagskunderne sørge for et veritabelt blodbad om med tilbud, der kun gælder om søndagen. Tilbud, mange familier ikke kan tillade sig ikke at køre efter.

Det vil markant kunne ændre mange danskeres familie- og hyggesøndage til rene indkøbssøndage, hvor mange børn mest har udsigt til rygge og bagdele på de forangående indkøbsvogneskubbere, som bagsædepassagerer i familiebilen ud og hjem og indkøbstrætte forældre resten af dagen. Færre nærbutikker. Mange "butiksvisne" provinsbyer. Længere til indkøb. Øgede benzinudgifter. o.s.v. Er det familiepolitisk og dertil samfundsøkonomisk og erhvervspolitisk klogt?. Altså med en samfundsøkonomisk set på længere sigt kostbar total afskaffelse af lukkeloven ????. Et spørgsmål om omtanke uden populistisk gøjl.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16