Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Højeste stigning

DANMARKS HANDELSSTANDSFORENINGER
Bent Aarrebo Pedersen, formand, Vestre Messegade 9a, 2650 Hvidovre
Telefon 36 47 01 28 / 36 48 02 19 / 23 23 00 28 aarrebo@adr.dk  
NOTAT
vedr. Danmarks Statistik: "Højeste stigning i forbrugerpriserne i atten år" kommenteret af Bent Aarrebo Pedersen formand for Danmarks Handelsstandsforeninger og Hvidovre Erhverv.

Højeste stigning i forbrugerpriserne i atten år

Føde- og dagligvaresektoren scorede derfor brugbar høj vækst og nok også bedre indtjening på de stadig højere fødevarepriser i en markedssituation med fortsat stigende overkapacitet.

Danmarks Statistik melder, at forbrugerpriserne i maj er steget med 3,4% i forhold til maj sidste år. Den største stigning i atten år. Størst stigning er der for gruppen: "Fødevarer og ikke alkoholistiske drikkevarer" med 8,1%. Det er højere end i april med 7,7%.

Stigningen for fødevarer tog for alvor fat fra oktober sidste år. I de første 9 måneder sidste år steg den samlede omsætning i butikkernes kasseapparater i detailhandelen med 2,4% og for hovedbranchegruppen: "Føde- og dagligvarer" med 2,6%.

Fra oktober sidste år til april i år blev det for den samlede detailhandel til en stigning på 3,0% og for hovedbranchegruppen: "Føde- og dagligvarer" til en stigning på 6,4%. Altså den dobbelte stigning i forhold til den samlede detailhandel.

En udvikling med naturligvis også velkommen avanceandel af prisstigningerne. Og dermed en midlertidig udsættelse af en uundgåelig kommende sanering af den i forbrugsfestårene opbyggede stigende overkapacitet på føde- og dagligvaremarkedet med stadig flere og nok også for mange discountbutikker, nye varehuse foruden udvidede og moderniserede supermarkeder og varehuse.

De højere forbruger- og benzin- samt oliepriser har allerede sat en bremse på , betydet en nedjustering af feriebudgetterne til ikke mindst charterferier, dæmpet forbruget af udvalgsvarer, og vil givet bremse for anvendelsen af bilen til at køre længere efter indkøb i f.eks. udenbys storcentre.

Og dertil betyde en benhård tilbudskamp fra bymidterne om at holde kunderne hjemme i bymidterne. Udenbys storcentre og f.eks. outletcentret i Ringsted vil få sværere ved at tiltrække og holde på nye kunder, hvis udgifterne til flere kørte km i bil skal hentes hjem på bedre priser.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16