Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Jagtet vildt vol. 3

Offentliggjort 8. februar 2007

En myte er, at dem der er arbejdsløse i dag er dovne. Men denne fordom blev aflivet da over 4.000 deltog i en jobmesse på Københavns rådhus. Jobcenter København er blevet forladt af 57 sagsbehandlere. Lavere kontanthjælp hjælper ikke. Er der blevet flere fattige under Fogh – regeringen?

Det går godt for de tre jobcentre i København. Sådan lyder udmeldingerne. Men sandheden er nok lidt anderledes. 13 socialrådgivere fra en række fagforeninger retter en henvendelse til Københavns Kommune. De klager over, at jobcentrene ikke løser deres job ordentligt.

Der også klager, der går på, at man ikke kan få kontakt med centrene.. Sygefraværet i jobcentrene er 20 % højere end gennemsnittet i kommunen. Personaleafgang svarer til 60 %., og det giver problemer, fordi nyansatte ikke nødvendigvis har den kompetence, der skal til.

Man har budt velkommen til 72 nye medarbejdere og sagt farvel til 57 sagsbehandlere.

Et flertal af medlemmer i beskæftigelses – og integrationsudvalget kræver, at der bliver foretaget en ekstern undersøgelse af forholdene. De føler sig ikke godt nok orienteret af embedsmændene.

Der har været pres på jobcentrene, og det forhold har tæret på de menneskelige ressourcer. Men der er stadig problemer, selv om meldinger lyder, at centrene er ved at nå deres mål.

Velbesøgt messe

Hele 4.000 besøgende havde jobmessen på Københavns Rådhus - og så siger man, at arbejdsløse er dovne. Der blev indgået aftaler med knap 3.000 til de 528 stillinger, de 28 udstillede firmaer havde med. Ja de arbejdsløse stod i kø, der måtte af hensyn til brandsikkerheden kun lukkes 600 ind ad gangen.

Jobpatruljer ind i folks hjem

Kontanthjælpsmodtagere bliver opsøgt i deres eget hjem. Det er en ny strategi, som Københavns Kommune vil indføre om kort tid.

Man forsøgte sig med ordningen i Høje Taastrup, men holdt op igen. Mange borgere reagerede temmelig voldsomt. De følte at det offentlige udspionerede dem. Det er vel det, man kalder dyneløfteri. Mange mener, at Københavns Kommune overskrider en grænse, som beskytter integritet og privatliv. Man burde måske advare. Enten kommer du ind på kontoret, eller vi kommer.

På den anden side, er stadig mange, der ikke ved, hvordan de skal begå sig.

Er man på kontanthjælp, er man til rådighed for arbejdsmarkedet.

Målsætningen fra Københavns Kommune er, at få 25 % i arbejde. Halvdelen af kontanthjælpsmodtagerne er placeret i matchgruppe 4. Her er chancen for arbejde ikke ret stor.

Lavere kontanthjælp hjælper ikke

Regeringens kontanthjælpsloft hjælper ikke, viser en ny rapport. Økonomisk ”motivation” hjælper ikke i matchgrupperne 4 og 5. Det løser ikke misbrugsproblemer, eller retter op på psykiske og fysiske problemer. Resultatet bliver, at folk bliver endnu mere ressourcesvage, og de får sværere ved at komme tilbage på arbejdsmarkedet.

Villy Søvndal: Flere fattige under Fogh

Villy Søvndal fra SF mener, at regeringen øger fattigdommen blandt de dårligst stillede. Beviset er et notat fra AE – rådet (Arbejderbevægelsens Erhvervsråd). Notatet slår fast at antallet af fattige danskere er steget med 45.000 under Fogh – regeringen. Thor Petersen er ikke enig med Villy Søvndal og er ikke enig i AE – rådets udlægning.

Men måske skulle Thor Petersen alligevel lige kigge på dette.

I 2004 var der 165.000 fattige, som på årsbasis havde mindre end 75.000 kr. i disponibelt beløb. Mange af de fattige er unge uden uddannelse, enlige eller personer med mange børn. Mange er uden for arbejdsmarkedet eller kun i job i få perioder. Men alligevel har 140.000 været fattige i mindst fem år siden 1988. Og 15.000 har været fattige i mere end 10 år.

Thor Petersen mener, at det er misvisende, at hævde, at der er flere fattige. Hver tredje i den såkaldte lavtlønsgruppe, modtager næsten den højeste SU, og disse kan ikke kaldes fattige, mener finansministeren.

Direktør: Der er ikke blevet flere fattige

Direktør Martin Ågerup fra Cepos mener, at de fattige er blevet rigere. Han betragter ikke studerende for fattige, argumentet er, at de senere i livet vil tjene gode penge. Vi har nogle af verdens højeste sociale ydelser, mener direktøren. En enlig modtager af starthjælp med to børn vil have en disponibel indkomst (efter udgifter til skat, bolig og daginstitution) på omkring 9.000 kr. pr. måned. Det tilsvarende beløb for en enlig kontanthjælpsmodtager med to børn er 10.500 kr. om måneden ifølge Martin Ågerup.

Efter kontanthjælpsloftets indførelse skal den ene ægtefælle have en indkomst på 22.000 kr. før familien får en fortjeneste ud af jobbet.

Der bliver flere af de allersvageste

Det er positivt at antallet af kontanthjælpsmodtagere falder, men antallet af de allersvageste stiger, skriver politiken.dk. I disse grupper, matchgruppe 4 og 5 befinder der sig i dag 56.000. Disse er svære at få i arbejde.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16