Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Sure smileys og sorte sodavand

Offentliggjort 22. april 2007

Der bliver stadig solgt masser af ulovlig slik og sorte sodavand på Nørrebro. To år efter næringsbasens indførelse er ikke en eneste detailhandler blevet frataget sit næringsbrev. Sagsgangen er alt for lang. Den enkelte butiksejer mister respekten for lovgivningen. Ofte er snyderiet sat i system. Problemet er, at det er de lovlydige butikker, der må lukke først. Den ulovlige konkurrence slår dem ihjel. Læs også her om de klamme bagere i hovedstaden.

For to år siden henvendte der sig flere kioskejere på Nørrebro sig til Nørrebro Handelsforening. De kunne ikke finde ud af, hvad Næringsbasen var for noget. Foreningen forsøgte forgæves at få lovgivningen udsat. Men sammen med EVU fik man foretaget en oplysningskampagne på forskellige sprog. Desuden indkaldte man til et stormøde, for de forretninger og kiosker m.m. der ikke forstod lovgivningen. Computere m.m. var sat op.

Problemet var bare, at der ikke mødte en eneste butik op.

Og det er næppe ukendskab til lovgivningen, der er årsag til den omfattende svindel og det omfattende bedrageri der foregår i dele af detailhandelen.

Næringsbasen og den lovgivning, der fulgte skulle netop dæmme op for snyd og bedrag i visse dele af detailhandelen. Men hvordan ser det egentlig ud, her cirka to år efter?

Ulovlig sodavand og slik

Siden 1. juli 2005 har myndighederne haft mulighed for at fratage dagligvarebutikker og fødevarevirksomheder deres ret til at drive virksomhed, hvis de gentagne gange er idømt straf for væsentlige overtrædelser af lovgivning om brug af sort arbejde, dårlig fødevaresikkerhed eller ulovlig sodavand og slik.

Masser af indberetninger

På knap to år har Skat indberettet forretninger 174 gange for især sort sodavands – og sliksalg.

Under afgiftskontrol i 1.238 virksomheder har Skat fundet sort sodavand i næsten halvdelen af tilfældene, sort øl i 43 %, og sort slik i 70 % af forretningerne.

De 174 af sagerne er indberettet til næringsbasen, som ved gentagende overtrædelser kan lukke forretningen. Men ikke en eneste forretning er blevet lukket, snyderiet fortsætter ufortrødent.

Den lovlydige butik lukker først

Atter engang kan de smile i skægget, når de over på den anden side ser den lovlige kiosk, der skal have meget mere for en Cola. Herregud, der sker jo ikke noget.

Dem, der fører en lovlydig butik og overholder alle love har det sværere end dem der snyder. Måske er det dem, der lukker først. Det er jo grotesk.

Fødevarestyrelsen har indberettet 757 overtrædelser, og politiet 17 overtrædelser (typisk spiritusbevilling) til næringsbasen. Heller ikke i disse tilfælde, er der sket lukninger.

Restauranter interesseret igammelt kød

Forleden kunne BT også afsløre, at restauranter stadig er interesseret i gammelt kød, bare det er billigt nok. Hvor er moralen?

Hvert år fanger Fødevaremyndighederne 20 – 30 illegale kødtransporter ved grænsen til Tyskland. Og det er nok kun toppen af isbjerget. Myndighederne tror, at indsmuglingen foregår organiseret. Det er mange sorte penge at tjene ved at sælge parallel – importeret kød til restauranter og pizzeriaer i de større byer.

Det er kun ved rutinekontrol disse transporter bliver afsløret.

De klamme bager

Og i bagerbranchen er det heller ikke bedre. Københavns Bagerlaug opgiver at komme snyd og sort arbejdskraft til livs i de københavnske bagerbutikker.

Indsatsen mod 60 tvivlsomme bagerier er åbenbart slået fejl. Ikke alt bliver slået ind på kasseapparatet. Hvordan skal de lovlydige bagerier kunne konkurrere mod dette?

De klamme bagere får lov til at fortsætte, trods sure smileyer og bødeforlæg. Fødevarekontrollen kan give indskærpelser, påbud, forbud, bødeforlæg og politianmeldelser til de virksomheder, der ikke overholder reglerne.

Men der skal være akut sundhedsfare til, før at Fødevaremyndighederne kan lukke en virksomhed.

8 ud af 10 sælger ulovligt slik

I slikbranchen snyder grønthandlere og kiosker især i brokvarterne den danske stat for 71 millioner kroner om året i tabte afgifter. 8 ud af 10 slikbutikker og grønthandlere på Nørrebro, sælger slik så mistænkeligt billigt, at de umulig kan tjene på det, hvis det var indført lovligt.

BT kan konstatere, at der hver dag kører lastbiler i pendulfart over grænsen, hvor bilen bliver fyldt med slik og sodavand uden skygge af afgift. Varerne faldbydes derefter

For lang sagsgang

Det er som om lovgivningen er overadministreret. Det er alt for lang en sagsgang, inden noget bliver afgjort. Det betyder, at den enkelte butiksejer, kioskejer, bager eller grønthandler mister respekten for lovgivningen. Falder det en bøde af, er fortjenesten længe hentet hjem.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16