Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Detailhandlere sure over lukkedage

Offentliggjort 15. juni 2007

Det kan være svært for den butiksansatte, at få poderne passet. I København indføres der langt flere lukkedage i institutionerne. Det passer ikke ind i detailhandelens planlægning. Her havde man hellere set en udvidelse af åbningstiderne i takt med behovet for udvidet åbningstid. Men den offentlige service halter, grundet kommunale besparelser.

Børneinstitutionerne i København indfører flere lukkedage. Og det kan blive et problem for de butiksansatte, der ikke har andre pasningsmuligheder. Man skal pludselig have fri på tidspunkter, der ikke passer detailhandlerne. Det er ikke kun et problem for arbejdsgiveren, men også for de andre butiksansatte, der ikke kan få fri.

Problem for butiksansatte

Ofte skal butiksansatte med børn gå før tid, om eftermiddagen, hvor der allermest travlt. Det er usolidarisk over for de andre ansatte, men de har intet valg. Institutionen lukker, og venter ikke.

En undersøgelse som HK lavede i 2006 viser, at 50 % af butikkerne oplever, at daginstitutionernes åbningstider spiller en væsentlig rolle i butikkens daglige planlægning. På den baggrund mener 7 ud af 10 forretningsdrivende, at der er behov for fleksible åbningstider og ikke flere lukkedage.

Butiksansatte arbejder som bekendt ikke mere end andre. De arbejder på mere skæve tidspunkter. Men det har daginstitutionerne ikke indstillet sig på

  • blot 5 ud af 3.200 daginstitutioner holder åbent hele døgnet

  • kun 13 daginstitutioner landet over, holder åbent fra klokken 6 om morgenen og efter klokken 17 om aftenen.

Kvalitetsreform virker ikke

Udviklingen i antallet af flere lukkedage er uacceptabelt. Regeringen havde ellers i deres kvalitetsreform, lagt op til at afskaffe kommunens brug af lukkedage.

  • Børnehaver og kommunale dagplejer holder flere lukkedage

  • Skolefritidsordninger og integrerede institutioner holder færre lukkedage

  • Vuggestuer uændret

Sådan er den officielle forklaring, men den holder ikke helt. Det varierer kraftig fra kommune til kommune. Der er eksempler på helt op til 25 lukkedage.

Store besparelser i Københavns Kommune

I København skæres der yderligere 34 millioner kroner af integrerede daginstitutioners budget. Der skal også spares 34 millioner kroner på mindre sygefravær. I alt er der opremset besparelser for 95 millioner kroner i børne – og Ungdomsforvaltningens sparekatalog. Dertil kommer, at børne – og Ungeforvaltningen skal finde penge til forventede merudgifter på godt 50 millioner kroner, blandt andet som følge af, at statstilskuddet til integrationsudgifter bortfalder.

Disse tal var fremme, inden Københavns Kommune fandt det store hul på cirka en halv milliard kroner.

Skal offentlig service ikke forbedres ?

Detailhandelen er sur over, at man skal undgælde for kommunale besparelser, man havde hellere set en udvidelse af åbningstiderne i takt med butikkernes udvidede åbningstider.

Men det er åbenbart kun detailhandelen der skal forbedre deres service. Disse krav lever det offentlige ikke op til. De skal som det kan ses spare, og det skal gå ud over detailhandelen.

Det kan ikke være rigtig, at forældrene til de små poder skal finde institutionerne lukket 10 helt almindelige fredage plus 15 andre dage om året. Det er urimeligt.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16