Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Ja eller nej til ny lukkelov

Offentliggjort 15. juni 2007

Man råber på en ny lukkelov, eller hel at afskaffe den bestående. Men lukkeloven bliver ikke engang udnyttet. Men offentlig service følger ikke med. Bliver lukkeloven helt afskaffet, bliver der færre butikker at vælge imellem. Københavns City Center har haft gode erfaringer med søndagsåbent. Men hvordan ser det ud på Nørrebro? Skal vi have åbent om søndagen? Nørrebro Handelsforening lægger nu op til debat.

Skal vi sige ja eller nej til en ny lukkelov? Eller skal lukkeloven helt afskaffes?

Den lukkelov vi har nu giver følgende muligheder:

  • Man må holde åbent fra klokken 6 mandag morgen til klokken 17 om lørdagen

  • Man må holde åbent 20 søndage om året

  • Typisk vil man holde åbent den første søndag i hver måned, og alle søndage i december.

  • De yderligere seks søndage kan man selv fordele.

  • Reglen om forbud mod salg af alkohol efter klokken 20 er afskaffet.

  • Søndagsåbent må dog ikke placeres på helligdage, undtagelsen er dagligvarebutikker med en omsætning på under 29,1 millioner kroner.

Hvad med Nørrebro?

Mange små grønthandlere har næsten åbent døgnet rundt. Men de store specialbutikker har lukket på Nørrebrogade om søndagen. Hvad mener detailhandelen på Nørrebro? Kan det betale sig, at holde åbent? Man skal have noget at tilbyde. Skal butikkerne inde i byen løbe med det hele? Og endelig, kan man blive enige om fælles åbningstider og dermed en fælles markedsføringsindsats. Nørrebro Handelsforening vil nu spørge deres medlemmer, samt andre butikker om deres holdning.

Større krav til medarbejderne

Hvis man vil have faguddannet personale, ja så kræver de højere tillæg for de skæve arbejdstider. Og det kan godt give flere udgifter end indtægter nogle steder.

Et andet problem for butikspersonale er pasning af børn. Hvis der ikke lige er venner og familier til rådighed, ja så får man ikke meget hjælp fra det offentlige. I stedet for at udvide åbningstiderne, så bliver de indskrænket ved indførelse af flere og flere lukkedage.

Politikerne skriger på vækst og dynamik, samtidig med at de selv er med til at forringe den offentlige service.

Københavns City Center har fremgang om søndagen

En undersøgelse foretaget af Københavns City Center viser, at tre ud af fire har stor fremgang i omsætningen om søndagen, ja nogle kan vise en fremgang på 50 – 200 %.

Magasin har opnået en fremgang om søndagen på 50 – 100 %

Tilstrømningen af kunder samt de butikker, der holder åbent om søndagen er stigende

Provinsen har ikke gode erfaringer

Erfaringerne fra Århus er mere moderate. Her har man indskrænket antallet af åbningsdage om søndagen. Men hos ICP (Institut for Center Planlægning) siger man, at søndagsåbent er kommet for at blive. Efterhånden vil man også kunne mærke denne tendens i Århus.

Revision eller afskaffelse i 2009

I 2009 skal lukkeloven diskuteres igen. Her kan erfaringerne fra Indre København blive tungen på vægtskålen. Men det er faktisk kun Venstre, der allerede nu, har taget endelig stilling. Her vil man i 2009 fjerne de sidste rester af lukkeloven.

Gode erfaringer fra Sverige?

I Sverige er erfaringerne, at i byer med over 70.000 indbyggere, har butikkerne åbne hver weekend til klokken 16 eller 17. Tendensen er, at folk køber dyrere ting om søndagen.

Men De samvirkende Købmænder ikke imponeret af de svenske tilstande. John Wagner siger således, at de grimme butikscentre ved indfaldsvejene til de allerstørste byer, ødelægger købstædernes bymidter. Landdistrikterne er støvsuget for butiksliv.

  • Fri os for svenske tilstande

Tendensen er, at kapitalkæder og internationale kæder samt shoppingcentre har størst fordel.

Indkøb i færre butikker

Ikke alle er dog lige begejstret. To tredjedel af tøj – og skobutikkerne frygter at en liberalisering eller afskaffelse af lukkeloven vil betyde, at de må dreje nøglen om.

Mange må betale høje lønninger til personalet i weekenderne.

Men hele 92 % af centerbutikkerne mener, at de får glæde af liberalisering af lukkeloven.. Men spørger man butikker uden for centrene, svarer 73 % at de er imod en yderligere liberalisering.

Bymidten og centrene bliver de store vindere. Indkøbene i fremtiden vil samle sig i færre butikker. Afskaffelse eller yderligere liberalisering af lukkeloven vil ganske givet favorisere en bestemt slags butikker.

Tid er blevet mangelvare

Tid er åbenbart blevet en mangelvare, derfor strømmer kunderne til butikkerne i København, men ikke i Århus. Butikkerne bliver nødt til at tage stilling allerede nu.

Tag alle aspekter med

Mange politikere har åbenbart glemt, at revision af lukkeloven skal gennemdiskuteres i 2009/10, og at aspekter skal gås igennem. Det handler ikke bare om butiksliv, det handler også om, måden vi vælger, at leve på.

Men hvis det øvrige samfund ikke er gearet til det, for eksempel den offentliges service, ja så bør vi ikke ændre det bestående.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16