Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Kun 4% af væksten

DANMARKS HANDELSSTANDSFORENINGER
Bent Aarebo Pedersen, formand,. Vestre Messegade 9a, 2650 Hvidovre
Telefon 36 47 01 28 / 36 48 02 19 / 23 23 00 28 aarrebo@adr.dk  


NOTAT om konkurser og julehandelen
v/Bent Aarrebo Pedersen formand for Hvidovre Erhverv og for Danmarks Handelsstandsforeninger

Kun 4% af væksten i antallet af konkurser i efterårsmånederne september-oktober-november stammer fra detailhandelen.

Mange i detailhandelen er med på juleudsalg med gode gavetilbud ud fra forventning om, at mange familier sætter lås på tegnebogen op til januarudsalget

Sidste år i efterårs-perioden: sept-/okt./nov. var der i alt 708 faktiske konkurser. Heraf var de 75 og dermed i antal 11% fra detailhandelen.

I år i de samme 3 måneder var der i alt 1.215 konkurser. Heraf var de 97 og dermed i antal 8% fra detailhandelen.

Væksten fra sidste år til i år i efterårsmånederne var således i alt 507 (stigning på 72%) heraf de 22 (stigning på "kun" 29%) og dermed i antal kun 4% i efteråret i år fra detailhandelen.

Det viser beregninger foretaget af Bent Aarrebo Pedersen, formand for Danmarks Handelsstandsforeninger over udviklingen i henhold til månedsopgørelser fra Danmarks Statistik

Konkursbølgen har derfor endnu ikke ramt detailhandelen, som mange udtalelser i medierne ellers har givet en massiv opfattelse af med overskrifter som: Julekunder skal passe på konkursbutikker - o.s.v.

De mange dramatiske medieudtalelser om konkursbølge i detailhandelen har givet fået mange ældre til at opgive at give gavekort i julegave til børn, børnebørn, m.fl. Og i stedet for finde frem til ønskegaverne, som måske samtidig er på juleudsalg, fordi mange butikker skal have tømt deres lagre inden Jul. Julegavetilbud, som kan være væk inden juleaften og ikke at finde på januarudsalget til færre kroner.

Januarudsalget er i mange butikker rykket frem som juletilbud . Også ud fra forventninger om, at forbrugerne efter Juleaften måske ikke er så lystne til at åbne pengepungen under et jannuarudsalg i de forventelige mange butikker med udsalgsstart mellem Jul og Nytår.

Undersøgelser viser dertil, at forbrugerne mod tidligere års ekstra låneoptagelse til juleforbrug i december på 5 milliarder, i år forventes kun at blive på 1,3-1,5 milliard.

Det kan tyde på færre og mindre julegaver. Det kan også være, fordi mange familier har holdt så meget igen på forbruget i efterårsmånederne, at der er likviditet til at give pænt med julegaver. Også fordi opbremsningen i forbruget har været en opbremsning af ellers nødvendigt forbrug, der så i stor udstrækning kan lande som pæne julegaver til Jul.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16