Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Presseinformation fra Nørrebro Handelsforening - Nørrebro - atter i brand

Offentliggjort 2. september 2007

Vi kan ikke og skal ikke blive ved med at finde os i, at Nørrebro bliver omdannet til krigszone, med betydelig tab for vore medlemmer og andre butikker.

Nørrebro Handelsforenings mange initiativer for at finde en brugbar løsning har hidtil været forgæves.

Formanden for Nørrebro Handelsforening Johnny Beyer, opfordrer til, at der snarest findes en permanent løsning.

Søndag vågnede beboere på Nørrebro op til synet af glasskår, brosten og afbrændte containere. Butiksindehavere måtte atter engang fejre glasskår. Glarmestre har atter engang kronede dage.

Natten var et inferno af flyvende brosten, flasker og molotovcocktails. Mange butikker er blevet smadret og plyndret. Cafeer har fået smidt deres inventar ud gennem ruderne.

Rene optøjer, der ikke har noget med en demonstration at gøre, prægede Nørrebro. Barrikader og bål er igen i mediernes søgelys. Gaderne i størstedelen af Nørrebro tilhørte sympatisørerne af Ungdomshuset samt deres tilløbere. Skaderne ser ud til at være ret omfattende. En ellers fredelig bydel blev atter engang omdannet til krigszone.

Butikkernes varelager og inventar, samt Nørrebro – borgerens cykler blev brugt til barrikader og bål.

Biler blev væltet og forsøgt antændt.

Beboere og butikker er på vej væk fra Nørrebro. De kan ikke holde til mere. Selv borgere, der mener, at de unge skal have et nyt hus er ved at få nok. Selv om bevægelsen bag et nyt Ungdomshus vokser, så har de unge ”brændt mange broer” med deres aktion i nat.

En dårlig stemning har bredt sig over for de unge i bydelen.

Nørrebro Handelsforening tager kraftigt afstand fra den vold og hærværk sympatisørerne fra det tidligere Ungdomshus nu igen har udøvet på Nørrebro.

Det kan ikke være rigtig, at vore medlemmers butikker atter engang skal være udsat for rudeknusning, hærværk og plyndring, siger Johnny Beyer.

Foreningen havde ved rydningen af huset opgjort skaderne og tab af omsætning for butikkerne på Nørrebro til 14 millioner kroner. Dette beløb er med nattens begivenheder vokset en del. Foreningen har endnu ikke overblik over skaderne.

Det piner formanden for Nørrebro Handelsforening, Johnny Beyer, at det er butikker, banker m.m., der også er medlemmer af foreningen som bliver udsat for overgreb. Foreningen har flere gange givet udtryk for deres støtte til et nyt ungdomshus. På et tidspunkt kom handelsforeningen også i forslag som mægler mellem politikerne og de unge. Desuden har foreningen hjulpet Ungdomshusets brugere med en indsamling.

Butikkerne på Nørrebro er taget som gidsler i et åbenbart uløseligt problem. Og det er ikke rigtig, som nogle politikere hævder, at forsikringsselskaberne dækker de skader, der opstår i forbindelse med hærværk, plyndring, rudeknusning, bål og brand.

Mange butikker mister også omsætning. Kunder får et forkert billede af et ellers fredeligt og farverigt Nørrebro. Dele af medierne vil hellere skildre det voldelige Nørrebro end det fredelige og kreative Nørrebro.

Men det kan efterhånden være svært at overbevise folk om, at Nørrebro er fredeligt og at Nørrebro er en bydel, hvor tolerance er et kodeord.

De unge viser deres foragt over for politikerne ved at smadre og plyndre butikker. Butiksindehavere bliver igen taget som gidsler. Igen skal de punge ud af egen lomme. Man kan ikke forsikre sig mod manglende omsætning.

Billeder af plyndrede butikker, hvor tyvekosterne bliver brugt til bål og brand, minder om en bydel i undtagelsestilstand. Indvandrerbander og andre, der ikke umiddelbart har noget at gøre med Ungdomshuset, viser også deres mishag mod samfundet, og deltager i optøjerne.

Mange børn deltog i optøjerne. Hvor var forældrene?

Bydelens beboere skal atter engang rydde op, butikkerne skal atter engang feje glasskår op, og opgøre skaderne, efter at deres butikker er raseret.

Kun tre ud af 63 anholdte stilles for dommeren. Af hensyn til retssikkerheden må vi håbe, at flere bliver dømt. Vi har set grove overtrædelser af straffeloven.

Retsstaten og demokratiet bør stadig fungere på Nørrebro.

Johnny Beyer opfordrer de unge til at indstille urolighederne, samtidig med at han atter engang opfordrer politikerne til at indlede forhandlinger om et nyt Ungdomshus.

”Den aggressive holdning fører ikke til noget som helst, udtaler Johnny Beyer. Han håber, at mere kløgtige og fornuftige brugere af Ungdomshuset vil tage over.

”Det kan ikke være rigtig, at butikkerne atter og atter skal fungere som gidsler i dette spil.

Nørrebro Handelsforening har gang på gang henvendt sig til forskellige politikere for at finde en løsning. En løsning, der ikke er vilje til reelt at løse”, siger Johnny Beyer. Alt imens må butikker, institutioner, cafe’er m.m. slås med deres forsikringsselskab om skaderne.

Risikoen for at drive virksomhed på Nørrebro er betydelig større end i resten af landet. Her er forsikringerne også dyrere.

For samfundet har begivenhederne endnu engang kostet millioner, og en del borgere fravælger igen for en stund, Nørrebro som deres indkøbssted.

Johnny Beyer kan ikke se noget formål med at smadre medlemmernes butikker. At angribe små butikker og caféer, dyrehandlere, video – og tøjbutikker. Man stjæler spiritus, ødelægger den nye Irma – butik og mange flere. ”Det er hjernedødt”, udtaler Johnny Beyer.

Man tog noget fra de unge. Man kan så diskutere om det var en gave man tog. Men faktum er, at de unge ikke fik noget igen. Det handler heller ikke om, at give efter for de unge, eller belønne dem for deres adfærd.

Det burde være plads til nogle alternative unge. Der er plads til så mange andre i vores samfund. De unge stiller specielle krav til deres måde, at styre et eventuelt nyt ungdomshus på. Men de må dog indstille sig på en form for tilsyn.

Når Ungdomshusets pressegruppe udtaler, at balladen er forståelig, er det ikke korrekt. ”For hvem er det lige, det går ud over”, spørger Johnny Beyer ” Det er atter en gang detailhandelen på Nørrebro”. Og politikerne har heller ikke i sinde, at hjælpe detailhandelen på Nørrebro.

Johnny Beyer finder situationen uholdbar og oplyser at Nørrebro Handelsforening gerne stiller sig i spidsen for at finde en permanent løsning på problemerne. For samfundet har begivenhederne igen kostet millioner af kroner.

Formanden opfordrer butikkerne til ikke at sætte plader for vinduerne, det er et forkert signal, at sende. Den eneste farbare vej er dialog. Og denne dialog stiller Johnny Beyer gerne op til. Men først skal overgrebene på uskyldige butikker og institutioner indstilles.

Se mere på www.norrebro.dk

Johnny Beyer

Formand for Nørrebro Handelsforening

Kan træffes på tlf. 20 86 80 70


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16