Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Detailhandelen er stadig til salg

Offentliggjort 12. september 2007

Isenkræmmerne blev ikke solgt. De vil stævne Altor. Men 162 virksomheder er overtaget af kapitalkæder. TDC vil sælge ud af medarbejdernes feriehuse. Private fonde vil dæmme op over for kapitalfonde. Udviklingen på finansmarkedet dæmmer op for forventningerne.

Kapitalfonden Altor sprang en time før underskriften fra. Fire isenkræmmerkæder blev ikke solgt.

Handel for 20 milliarder

Over sommeren blev der handlet virksomheder for 20 milliarder kroner.. Men størstedelen mangler stadig at få finansieringen på plads. Men midt i det hele skete der noget på finansmarkedet. Kæmpe tab til banker på grund af af boligkøbere i USA. Dette betyder, at det bliver dyrere at låne til køb af virksomheder.

Men det lykkedes dog for den islandske bank Kaupting Bank at købe Ilva. Og det lykkedes for kapitalfondenNordic Capital at købe Dangaard Telecom.

Plan B hos isemkræmmerne

Hos isenkræmmerne er man i gang med plan b. Hvad den helt nøjagtig går ud på, vides ikke. Men adm. Dirketør Lars Aaen udtaler

  • Det er helt sikkert, at plan B nok skal blive sjovere end plan A

Måske er der også et forlig på vej m.h.t. erstatning. Altor har bedt om en vurdering over, hvad forberedelserne har kostet isenkræmmerkæderne. Men såfremt der ikke findes en løsning, har isenkræmmerkæderne bebudet en retssag. Man vil kræve mellem 30 og 40 millioner kroner.

Den officielle forklaring fra Altor lyder, at kæderne ikke var i stand til at levere det fornødne datamateriale, der skulle ligge til grund for købet. Men mon ikke sandheden er, at Altor pludselig fik manglende finansieringsmuligheder. Det forlyder at FIH bank ikke ville være med.

Ikke underlig, så blev isenkræmmerkæderne næsten holdt for nar. Handelen skalle have omfattet 75 % afInspiration, Kop & Kande, De Frie isenkræmmere og De Aktive Isenkræmmere.

Ubekræftede forlydender vil dog vide, at der ikke kan skabes forlig. Så nu er det en stævning på vej til Altor.

162 virksomheder overtaget af en kapitalfond

Det bliver spændene at følge, om Profil Optik og Intersport bliver solgt. Hos Sportsmaster har de is i maven. Her regner man med at et salg er afsluttet inden året er omme. To købere skulle være interesseret, heraf er en islandsk gruppe den ene.

Babysam er også i gang med at sælge, her skulle et salg være nært forestående. Idemøbler er ikke solgt. Her havde en gruppe aktionærer ellers været fremme med et tilbud. De seneste rygter går ud på at islandske Baugur er interesseret i Din Tøjmand.

BonBon – Land blev solgt til en britisk kapitalfond.

Ja ind til dato er 162 danske selskaber blevet solgt til kapitalfonde. Hver femte danske virksomhedshandel siden starten af 2006 er foregået til en kapitalfond.

Nervøsitet

Nervøsiteten på lånemarkedet har medført at prisen for at forsikre sig mod tab på investeringer i virksomhedsobligationer er rekordhøje. Og helt klart så vil bankerne stramme op når kapitalfonde skal have finanser til virksomhedsopkøb. Renten stiger og aktiegevinsten falder og i den situation vil kapitalfonde ikke købe nyt.

Dette forhold bevirker, at butikskæder må nedsætte prisen. Også skærpede skatteregler får sin indvirkning. Matas –salget spredte en eufori i diverse butikskæder.

Typisk finansieres 80 % af købet med lånte penge. Virksomheden hænger på gælden og de meget store renteudgifter.

Skrækeksemplet: TDC

Fem udenlandske kapitalfonde købte TDC for 76 milliarder kroner. De startede med at hæve 45 milliarder til sig selv. Derefter gældssatte de TDC for yderligere 60 milliarder kr. De har hævet milliard honorarer til sig selv. TDC`s ejendomme samt to udenlandske datterselskaber er solgt. Nu er de så i gang med at sælge medarbejdernes feriehuse. 43 af medarbejdernes 63 huse skal sættes til salg. Pengene til indkøb af feriehusene er kommet fra uafhentede feriepenge. Samtidig skærer man medarbejderstaben til de yderste.

Private fonde skal dæmme op

Hos Novo vil dette ikke ske. Det samme gælder Carlsberg og Lundbeck. Her skal private fonde danne bolværk mod de grådige kapitalfonde. Her mener man ikke at kapitalfonde påtager sig et ansvar for samfundet, medarbejderne eller virksomheder


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16