Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Ungdomshuset - til grin

Offentliggjort 23. september 2007

Nørrebro Handelsforening tager afstand fra selvtægt. Men man føler at samfundet bliver gjort til grin med Faderhusets handlinger.

Tænk, hvad det har kostet samfundet.

Hele børne – og ungdomsområdets problemer kunne være løst, for de udgifter. Foreningen er stadig forundret over politikernes passivitet. Nørrebros detailhandel og borgere skal stadig klare sig selv i de kommende konflikter. Der er absolut ingen hjælp at hente – til grin

Da Faderhuset overtog Ungdomshuset proklamerede de

  • Vi vil bruge stedet til at afholde folkelige arrangementer, koncerter og andre kulturelle aktiviteter

Men nu er grunden til salg ifølge www.business.dk for 15 millioner kroner. Nøjagtig det beløb, som Fonden Jagtvej 69 tilbød. Men det ville Faderhuset ikke. I mellemtiden har konflikterne og udgifterne i forbindelse hermed kostet samfundet mellem 125 millioner kroner til 150 millioner kroner. Til grin.

Stor fortjeneste

Faderhuset gav 2,6 millioner kroner for grunden.. Efter syv års besiddelse har de nu valgt, at sælge grunden. Det væsentligste aktiv i Human A/S er grunden, Jagtvej 69. Det blev i sidste regnskab værdisat til 10 millioner kroner. Selskabet havde i 2006 et underskud på 3,6 millioner kroner.

Dagen før politiet gik ind og ryddede huset, blev der tinglyst lån på 8,6 millioner kroner.

Uenighed om klausul

En ny ejer vil frit kunne bygge, hvad han vil uden ekstra regning fra Kommunen, fastslår Økonomiforvaltningen.. Ifølge Kurt Foldschack er der en klausul på skødet, hvor der står:

  • at en ny ejer er forpligtet til at drive en ny ejendom som ”et fleksibelt multimedieværksted, samt som møde og værested for unge københavnere.

Hvis der sker en ændring af størrelsen (1.570 kvm) eller brugen på ejendommen, skal der falde en tillægs sum til kommunen..

Men den fortolkning mener kommunen er forkert. Her mener man, at grunden kan bruges til shoppingcenter, bolig, serviceerhverv, håndværk og lignende.

Kampdag den 6. oktober

Fra Ungdomshusets pressegruppe udtaler

  • Vi er enormt vrede over at de købte huset, og at de rev det ned. Det gør det ikke bedre, at de nu sælger grunden. Men det vi fokusere på nu, er at kommunen skylder os et hus.

Og fokus er nu rettet på Grøndalsvænge Allè 13, hvor en aktion er varslet den 6. oktober. Her frygter naboer med rette alvorlige kampe den 6. oktober.

Problemerne med brugerne af det tidligere Ungdomshus er efterhånden et stort problem for detailhandelen på Nørrebro. Men også et problem for hele samfundet.

Muren vandaliseres

Efter at have brugt 300.000 kr. på at rense den fredede mur omkring Assitens Kirkegården, kaster kommunen nu håndklædet i ringen. Efter 14 dages kamp har man opgivet rensningen. Graffitihærværk har vundet kampen.

Samfundet har betalt

Tænk, hvad det har kostet samfundet. Politiarbejde, retssystemet, forsikringer, manglende forsikringer hos den lille detailhandler, tabt omsætning, mistillid hos de kunder, der før besøgte Nørrebro. Også følgevirkningerne har været katastrofale for visse dele af detailhandelen på Nørrebro.

Tal med dit forsikringsselskab

Tidligere stod detailhandelen sammen og hjalp kollegaerne på Nørrebro, men det foreslår ingenting. Nørrebro Handelsforening har forgæves forsøgt at få politikerne til at løse problemet. Man har også skrevet til politikerne for at hjælpe den betrængte detailhandel på Nørrebro. Men intet hjælper. Fra politikerne lyder budskabet:

  • Tal med dit forsikringsselskab.

Man kan så ikke forstå, hvorfor hele Københavns detailhandel ikke bakker deres kollegaer op fra Nørrebro. Det er trods alt dem, der skummer fløden, når kunderne flygter fra Nørrebro

Der burde være plads

Nørrebro Handelsforening er blevet kritiseret for deres holdning til konflikten. Her mener man, at der skal være så meget tolerance og plads i velfærdssamfundet, at der skal være et hus til de unge.

Man har forsøgt at være i dialog med de unge, og vil også fortsat være det.

Hele tiden har foreningen dog taget skarp afstand fra vold og hærværk. En ny alvorligere tendens ser desværre ud til at have bredt sig. Nemlig plyndringer af medlemmernes butikker.

Gadens Parlament har ophævet lukkeloven, og sørgede selv for selvbetjening i de lokale butikker på Nørrebro.

Opfordring til selvtægt

For et stykke tid siden var det nødvendigt, at udsende retningslinier i forbindelse med urolighederne. Her kunne personalet se, hvordan de skulle forholde sig i tilfælde af en konflikt. Enkelte butiksejere har også valgt at lukke butikkerne, når der var optakt til uroligheder., eller lukke noget før, for at sikre at personalet kom helskindet hjem. Det har ikke altid været til kundernes tilfredshed.

Men at borgerne nu tager lovgivningen i deres egen magt, kan være farlig. At man vil give Gadens Parlament 1. Buksevand 2. Give dem tæsk 3. Smide dem ud af byen. Ja det er nærmest tale om opfordring til borgerkrig.. Farvel tolerante og mangfoldige Nørrebro.

Bydelen var før kendt for dynamik, særprægog uforudsigelighed. Før kunne man samle sig sammen og løse konflikter i enighed.

Ikke piske en stemning op

Det er fint at lave demonstrationer mod vold og hærværk. Men så skal man ikke selv piske en stemning op.

Hvis folk angriber ens ejendom har man lov til at anholde dem, og overgive dem til politiet. I en sådan situation har man også lov til at værge for sig. Men hvis butikspersonale skal ind og fungere som lovens håndhævere, så bliver det problematisk.

Detailhandelen – ofre for vreden

Af hensyn til retssikkerheden, så kan det undre, at så få er blevet gjort ansvarlige for de sidste udskejelser. Selv i såkaldte Bananrepublikker kan plyndring give dødstraf. Det skal vi selvfølgelig ikke have indført herhjemme. Men hvis troværdigheden til det offentlige skal bevares, må de skyldige straffes.

Det kan også undre, at det er detailhandelen på Nørrebro, der er skydeskive for Gadens Parlament. De burde lade deres vrede komme til udtryk over for politikerne. Detailhandelen er ikke part i sagen. Talsmænd fra pressegruppen fra det tidligere ungdomshus, har givet udtryk for, at det kun skal gå ud over kapitalistforretninger. Hvad det begreb dækker over, vides ikke. Når det går ud over så mange selvstændige forretninger på Nørrebro, er fortolkninger af dette begreb meget svævende.

Detailhandelen mister omsætning

Detailhandelen på Nørrebro har mistet mellem 14 og 16 millioner kroner i tabt omsætning, selvrisiko og meget mere. For mange butikker har det også betydet tab af omsætning, fordi politiet valgte at lukke nogle sidegader. Denne omsætning kan ikke refunderes nogle steder fra. Og politikerne har som skrevet ikke i sinde at hjælpe detailhandelen på Nørrebro. Det må de selv finde ud af.

Vold og hærværk sælger aviser

Men er det ikke også en del af medierne, der er skyld i forholdene? De vil hellere beskrive det negative i forbindelse med Ungdomshuset. Nørrebro Handelsforening havde i en hel uge fokuseret på den positive og farverige del af detailhandelen i samarbejde med EVU og Nørrebro Park Kvarterløft. Men det interesserede ikke medierne synderligt.

Hver gang Gadens Parlament på Nørrebro laver ballade, er de sikker på at komme på forsiden. Men efterhånden er det også blevet farlig for journalisterne at dække begivenhederne. Politiet kan ikke garantere for beskyttelse. DR udtaler, at man ikke har oplevet samme situation hverken i Afghanistan, Basra og Balkan.

Visitationsområder skaber utryghed

Det er heller ikke befordrende for detailhandelen, når politiet indfører visitationsområder på Nørrebro. Her kan tilfældige borgere risikerer at blive visiteret for knive.

En sådant tiltag kan politiet indføre, når der er forøget risiko for alvorlige voldshandlinger. Tallene på Nørrebro viser, at der i juni, juli og august var henholdsvis en, otte og fem voldssager i området. Sager om uorden er stegt fra 11 i juli til 23 i august.

Visitationer kan bidrage til vilkårlighed og overgreb, og det kan igen fremme polarisering og radikalisering.

Kunderne er ikke bange for at blive visiteret, men de føler sig utrygge, og vælger andre områder, hvor de kan handle.

Mindre politi på gaden

Politiet har fået en vældig overarbejdspukkel. Det betyder mindre politi på gaderne. For detailhandlen betyder det så igen, at det bliver endnu sværere, at få dem til at rykke ud til butikstyveri.

Dansk Politiforbund har ligesom Nørrebro Handelsforening appelleret til, at der findes en politisk løsning i konflikten. Mange betjente føler sig som gidsel i et puslespil, der ikke gå op.

Plyndring tjener ikke formålet

En følelse af afmagt spreder sig efterhånden. Det offentlige kan ikke mere styre konflikterne. I halvanden time lykkedes det for Gadens Parlament at plyndre Irma.

Deres tab har været på cirka 1 million kroner. Men også en række andre butikker er blevet plyndret. Der er også gået ud over en børnehave, en dyrehandel, en lille frisør samt cirka 40 andre butikker.

Spiritus og computerudstyr var noget af det, Gadens Parlament har fået ud af anstrengelserne. Det er forståelig at nogle butikker har engageret vagtmandskab.

Detailhandlen på Nørrebro er hårdt prøvet. Ikke kun på pengepungen, men også psykisk. Flere butikker har dog også opgivet

Når vi nu bruger udtrykket Gadens Parlament, så er det fordi at vandalerne ifølge medierne under det sidste plyndrings og hærværkstogt både bestod af autonome, unge med indvandrerbaggrund, og en del danskere fra lavere sociale ranggrupper.

Men de billeder vi så af plyndringstogtet mod Irma vidner om meget velorganiserede unge fra det autonome miljø.

Kommende konflikter

De unge ruster sig nu til 6. oktober. Den såkaldte G 13 – gruppe har afholdt workshops , hvor man lærte om trafikblokering, bryd politiets kæder, barrikadebygning, lock – on og meget mere.

Det ser ud til, at mange flere konflikter vil opstå.

Skrue uden ende

Politikerne bøjer sig ikke for vold, hærværk, molotovcocktails, brændende politibiler, plyndringer, smadrede ruder og barrikader. Men de tager heller ikke nogen som helst initiativ til at få løst konflikten.

Ungdomshusets nedrivning blev brolagt af talløse dumme beslutninger på Københavns Rådhus. Og i huset var der kvalitet, der kunne bygges videre på, til gavn for hele København. Men den måde de unge agitere på, fremmer ikke politikernes kreativitet. De vasker hænder, der er ikke nok kreativitet til at finde fred. Selv om modparten er barnlig, behøver man ikke selv at være det. Brug dog intelligensen til at finde en varig løsning og ikke den idioti, der hersker. Det er jo en skrue uden ende.

Og midt i det hele griner man i Faderhuset. Hele samfundet, borgerne på Nørrebro, detailhandelen, politikerne og de unge er til grin, foranlediget af nogle profit skabende mennesker. Det er Nørrebro i 2007.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16