Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Smiley græder

Offentliggjort25. november 2007

Dennegang indeholder Smiley nyt om bakterier, der stammer fra afføring. Vi følger Fødevarestyrelsen,Forbrugerrådet og Fødevarekontrollen. Der er fundet skimmelsvamp på fødevarerog også salmonellabakterier er igen fundet i kyllinger. Vi besvarer også spørgsmåletom alkohol er skadelig eller sund. Og så har 700 fabrikker i Kina fået det rødekort.

Der bliver fundet flere ogflere farlige produkter i butikkerne. Nye tal fra EU`s database Rapex viser, atantallet af farlige produkter fundet på de europæiske markeder er næstentredoblet fra 2004 til 2007. HosRapex abmeldes der hver uge omkring 40 nye farlige produkter.

Et kig på Sikkerhedsstyrelsenshjemmeside afslører, at det drejer sig om alt fra livsfarlige børneradioer,lyskæder, kummefrysere og håndmixere til farlige pusleborde og barnevogne.

Kvalitetsmærkerforvirrer

Hvad skal man i grunden rettesig efter. Der findes i dag over 100 forskellige kvalitetsmærker på det danskemarked. Man bliver vildledt siger man i Forbrugerrådet. I en jungle af mærkermed grønne skove, nuttede dyr, glade bønder og lægefaglige godkendelser skalvi som forbrugere kunne finde ud af junglen.

Tommekalorier

Jo yngre man er, desto størreer indtaget af tomme kalorier. De 11 til 15 årige får tre gange så mangetomme kalorier som det anbefalede maksimum, mens de 4 til 6 årige indtager helefem gange maksimum. Mens tendensen er stigning blandt unge i indtagelsen frasukkerholdige produkter, er det for voksne primært alkohol, som har ansvaretfor de tomme kalorier.

Formeget kød fremkalder kræft

Danskerne hører til blandtverdens mest kødædende folk, men for meget og for fedt kød kan give flereforskellige former for kræft. Skurken i kødet er især de mættede fedtsyrer,som kød fra køer og svin indeholder. Mange steger deres kød for hårdt og forlænge. Det betyder, at der udvikles skadelige stoffer.

700fabrikker får det røde kort

Den meget ballade om varer fraKina, som vi tidligere har berettet om, har fået de kinesiske myndigheder tilat uddele det røde kort til ikke mindre end 700 legetøjsfabrikker i detsydlige Kina. De har fået frataget deres ret til at eksportere. Man fandt fejli 1.454 fabrikker. Flere end 200.000 personer fra de kinesiske myndighederdeltog, og 774 personer blev anholdt i sager om varer, som ikke levede op til denormale standarder.

Paspå importeret kalkun - kød

Importerede fødevarer er skyldi flere salmonellatilfælde end danske fødevarer viser nye tal. I sær importeretkalkunkød er en voksende skurk. Campylobactertilfældene stiger også fortsat..

Irma har fjernet en fersk økologiskkylling og nogle ferske økologiske kyllingelår fra kølediskene, efter at derer fundet et for højt indhold af bakterien campylobacter i varerne. Og Fødevaremyndighederneadvarer mod den multiresistente salmonella – bakterie, typhimurium, der erfundet i et parti kalkuncuvetter. Disse er bl.a. solgt i Super Spar – kæden.

60.000syge af madbakterie

Ja op mod 60.000 danskere erblevet syge af madbakterien, campylobacter i årets første ni måneder. Dentidligere forbrugsminister lovede ellers, at der skulle sættes ind mod dette.

Og når vi nu er ved dette. Sårammes et stigende antal danskere af bakterier, som stammer fra afføring, den såkaldteshigella sonnei bakterie.

Levlængere – undgå slik

Ja det sandelig ikke let atleve. Nu får man så at vide, at hvis man dropper slik, så kan man leve 15 årlængere. Et begrænset indtagelse af sukker kan forlænge levetiden med 20 %.Det er netop glucose som forhindrer lang levetid.

Uri sovsen

En familie fra Randers havde købtnoget færdigmad til aftensmaden. I persillesovsen fandt familien et digitaltherreur. Firmaet beklager hændelsen og Fødevaremyndighederne har bedtmadstedet om, at stramme op på egenkontrollen.

Insekti pizza

En kunde måtte kaste op, dahun fik et stort insekt i en pizza fra 7 – eleven i munden. Kiosken fortsattedog med at sælge af pizzaen. Det virker ulækkert, uetisk, og vidner omligegyldighed og manglende respekt over for kunden. Og kiosken havde en storglad Smiley hængende på væggen, den burde have grædt.

Uegnetmenneskeføde

En inspektion fra Fødevarestyrelsenpå en bar i Haderslev endte med en rekordstor bøde på 45.000 kr. Barenserverede gule rejer og sild med skimmelsvamp – velbekomme.

På baren blev der fundet storemængder med forældede datomærker, som var direkte uegnede til menneskeføde.En omgang smørrebrød, hvor der var anvendt gamle varer, blev yderlige kasseretpå stedet. Af kontrolrapporten fremgår det, at noget af det hakkede oksekødvar sort. Remoulade, Mayonaise bar tydelig spor af skimmelsvamp. Der hangspindelvæv ved porcelænet. Udvendig på et køleskab hang der fedt.

Tigersolgte ulovlige vådservietter

Butikskæden Tiger har trykketet parti vådservietter tilbage, indeholdende kemikaliet triclosan. Tiger togdet for givet, at der ikke var uønskede stoffer i produkter produceret i EU.Triclosan er ikke ulovligt at bruge, men det er mistænkt for at gøre bakteriermultiresistente. Blandt andet derfor er rengrøingsmidler med triclosan kunbetegnet til erhvervsrengøring og på hospitaler.

Nettosjulakalender – til hund og kat

Nettos julekalender til katteindeholder ikke blot slik. Godbidderne indeholder også en masse fedt ogkatteurt. Der findes også en til hunde. Problemet er bare, at de ligger påhylderne mellem legetøj, slik og fødevarer. Først på bagsiden fremgår dettydeligt, at det er tale om enten katte – eller hundemad. Vi ønsker herfra– velbekomme.

Frugtforebygger

Mindre mængder end 6 stykkerfrugt om dagen beskytter blandt andet mod demens, astma, fedme og sukkersyge.Det forebygger også hjerte – kar – sygdomme, kræft og diabetes. Måskeforebygger det også grå stær og galdesten. Ja så er det vel ingenundskyldning.

Erslankemad slankende ?

Når detnu er så sundt at være slank, så troede man lige, at fødevareserien Minimum,som Netto, Føtex og Bilka sælger, var løsningen. Men nu viser det sig, at værebare fup. Eksperten Orla Zinck udtaler til Ekstra Bladet:

  • Jeg kan ikke se fidusen eller fornuften i Minimum – linjen. Jeg synes, det er vildledning i stor stil og direkte latterligt.

En test som Ekstra Bladet harforetaget viser, at man blåstempler usunde produkter som chokoladekage ogkakaomælk.

Forbrugerne foranledes til attro, at de bare kan spise løs af produkterne, som ikke er sundere end andreprodukter.

Forbrugervildledes

Når yoghurten markedsføressom fedtfattig, men i virkeligheden indeholder så meget sukker, at den burdekaldes dessert, så er forbrugeren vildledt , siger Fødevarestyrelsen. Fødevarestyrelsenligger inde med tusindvis af klagesager, hvor forbrugerne har følt sigvildledt. Et nyt forskningsprojekt FairSpeakskal afdække, hvad der vildleder forbrugerne, når de står iSupermarkedet, og skal foretage deres valg.

9ud af 11 hårfarver kan være farlige

Nå jeg ville gemme mine grånuancer i hårfarven skal jeg være forsigtig. 9 ud af 11 hårfarver kan værefarlige. Opsvulmende øjne, væskende sår i hovedbunden og voldsomt udslæt kanvære følgen. Hovedparten af produkterne på det danske marked har en farligkemi. Det viser en test, forbrugerbladet Tænkt har gennemført.

Faktameldt til Miljøstyrelsen

Og når vi nu taler om hårfarve,så kunne man forleden læse i Faktas katalog:

  • Gennem flere års intensiv forskning er det nu lykkedes at fremstille et helt unikt hårfarveprodukt.

Det drejer som om NaturelForm. Men kigger man nærmere efter, så indeholder produktet det stærktallergifremkaldende stof pdf. Forbrugerrådetvil have hårmidlet fjernet.

Giftigetapas – pølser

Fødevarestyrelsen har bedtCoop trække et parti spanske tapaspølser tilbage fra butikkerne. Pølserneindeholder E252, som er forbudt i Danmark. Stoffet går også under navnetKaliumnitrat,og kan give kræft. På kort sigt kan det fremkalde kvalme oghovedpine.

Michael Laudrups butik LaudrupVin & Gastronomi har fået en sur smiley og 10.000 kr. i bøde for athave solgt forbudte spanske chorizopølser. Desuden blev der fundet forbudtekonserveringsmidler i skinker og svinekamme.

Hvordaner det med alkohol ?

Alkohol kan virke både forstærkendeog hæmmende på forskellige sygdomme.

  • For at undgå brystkræft, samt kræft i tyk – eller endetarm, skal du drikke så lidt alkohol som mulig.

  • Derimod modvirker lidt alkohol både type 2 – diabetes og hjerte-kar-sygdomme.

  • Gælder det livstidssygdomme, har kvinder den laveste risiko, når de drikker en genstand om dagen, for mændenes vedkommende er tallet 1 – 3.

  • Alkoholen skal fordeles over hele ugen, og må ikke indtages på en gang. Der anbefales max 14 genstande for kvinder og 21 for mænd ugentlig.

  • Alkohol i mindre og moderate mængder har ikke indflydelse på fedme

Inden vi kommer for godt igang, så er det ikke sådan med alkohol, som med frugt og grønt, at øgetindtag giver øget effekt. For alkohols vedkommende gælder det, at etalkoholforbrug ud over de maksimale genstandsgrænser giver øget risiko forlivsstilssygdomme, samt psykiske og sociale problemer.

Perlermed ecstasy

De såkaldte Bindeez – perlerhar åbenbart påvirket to piger, der har stoppet dem i munden. Perlerneindeholder en kemisk substans, der når de sluges, omdannes til Gamma Hydroxy Butyrate, der ogsåfindes i flydende ecstasy. Herhjemme sælges perlerne i BR, hvor man har påførtdem et advarselsskilt.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16