Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Videoovervågning af Nørrebrogade - nej tak

Offentliggjort24. december 2007

Etforslag om at videoovervåge Nørrebrogade, vil forstærke det negative indtrykaf Nørrebro. Hvorfor skal dele af København, hvor der er mere kriminalitetikke overvåges ? Erstatter videoovervågningen den fysiske tilstedeværelse afpoliti ? Hvorfor støtter man ikke den forebyggende indsats ? Privatlivets ukrænkelighedmå respekteres.

Folk, der opholder sig på Nørrebrogadeskal fremover filmes, hvis det står til Socialdemokraterne. Og det er kunudsatte områder, der skal filmes. Men sandheden er, at Nørrebro er hverkenbedre eller værre end andre steder.

Der må være en grænse forovervågning og kontrol.

Videoovervågningskaber falsk tryghed

Københavns Kommune må ikkeovervåge, men det må politiet. Og her mener man, at videoovervågning er præventiv.Men det er det overhovedet ingen beviser på. Undersøgelser fra London viserdet modsatte. Ganske givet så hjælper videoovervågning på opklaringsarbejde.Men den mest præventive måde, er nok af politipatruljer. Men på grund afpolitireformen skæres det ned på dette.

Videoovervågning af Nørrebrogadeer en falsk tryghed, og forstærker indtrykket af, at Nørrebro skulle værespecielt kriminelt område. Det vil få en afskrækkende virkning på kunder. Iforvejen er Nørrebro visitationsområde, og det er kunderne i detailhandelenheller ikke begejstret for.

Meresynligt politi er at foretrække

Vold og mord bliver ofte begåetimpulsivt. Her hjælper kameraer ikke. Kriminelle vil måske også undgå stedermed overvågning, hvis man vil foretage hævnaktioner.

Den meste vold foregår faktiski private hjem.

Videoovervågning vil ikkehindre kriminalitet. Det vil tværtimod skabe utryghed hos dem, der bliver overvåget.

Big Brother skal åbenbartovertage Nørrebro, og det er en dårlig udvikling. Et mere synligt politi vilgive en meget bedre virkning.

Bedre belysning på mørkesteder, er også en måde, man bør kigge på.

Støtden forebyggende indsats

På Nørrebro er der mange kræfteri gang for at forbedre forholdene. En masse integrationsindsatser er i gang. Mendet er som om, at der mangler en overordnet styring, og en synliggørelse overden samlede indsats. Fædregruppen og Gadeteamet burde have bedre opmærksomhedog mere støtte.

Politiet burde have mandskabtil at dukke op til alle anmeldte butikstyverier. Hermed kan man standse størrekriminalitet i fremtiden. I øjeblikket prioriterer man opgaverne, og oftebliver butikstyverier valgt fra. Det fysiske nærværd af betjente må foretrækkes.

Hvorfor gør man ikke noget veddet egentlige problem ?

Videoovervågning må underingen omstændigheder være endnu en undskyldning for besparelser ogmandskabsflugt fra Politiet. Cirka 60 % af de danske politibetjente overvejer attage orlov.

Privatlivetsukrænkelighed må respekteres.

Det kan være stor forståelsefor, at forældre til børn, der har været udsat for overfald, ønsker at man gørealt for, at dette ikke sker igen. Butiksansatte kender også til trusler. Ogundertegnede, der arbejder på Nørrebro har ofte været udsat for trusler,blandt andet fordi at unge mennesker, der har generet vore kvindelige ansatte erblevet vist ud af butikken. Men alligevel. En massiv overvågning af Nørrebrogadeer for meget.

Privatlivets ukrænkelighed mårespekteres.

Hvadsiger loven ?

Der skal gode grunde til at opsættevideoovervågning af en bestemt gade.

  • Der er som udgangspunkt ikke ulovligt at opsætte overvågningskameraer. De må bare ikke overvåge gader og stræder og befærdede veje. Altså det offentlige rum.

  • Desuden skal overvågningen tjene et klart formål. At skabe tryghed, forebygge kriminalitet eller bruges til at dokumentere kriminalitet.

  • Endelig er det et krav, at der bliver skiltet med, at der video – overvåges. Politiet er undtaget af disse regler.

Engangmistænkt – altid mistænkt

I de seneste tre år erantallet af overvågningskameraer steget fra omkring 100.000 til omkring200.000. Samlet set er der sket store indskrænkninger i borgernes friheder.

Efter at terrorloven er indførter det som om, at danskerne har fået et mere afslappet forhold til overvågning.

FBI vil investere femmilliarder kroner i en såkaldt biometrisk database, som skal registrere irismønstre,ansigtstræk og måske endda talemønstre. I forvejen har FBI en database på 55millioner mennesker. Og erfaringerne viser, at det er utrolig svært at bliveslettet af et sådant register. Engangmistænkt – altid mistænkt.

Overvågning24 timer i døgnet

Herhjemme bliver alle voremails og telefonopkald registreret. Ja, der er eksempler på, at en arbejdsgiversidder i en stue i Jylland og overvåger ansatte i en butik på Strøget i København.Ja man bruger videoen til at fyre folk. Muligheden er også til stede at overvågemedarbejderne 24 timer i døgnet.

Satellitbaserede GPS –systemer kan spore medarbejderne døgnet rundt og elektroniske nøglekort kankortlægge de ansattes færden.

Forbryderneer stadig i mindretal

Chokerende er det, at 72 % afalle danskere går ind for oprettelse af et altomfattende dna – register. Vi måhuske på, at i vores overvågningssamfund er forbryderne i mindretal og delovlydige borgere i flertal.

Hvorfor skal man genere og mistænkeliggøredet store flertal af lovlydige borgere ?

I dag er 1,8 millioner danskereregisteret i et såkaldt PKU – register. Har ligger blodprøver, parat til atpolitiet kan lave DNA – profiler.

I 2010 vil alle danskere under30 år være i registeret.

Nårder lukkes op for videoovervågning af Nørrebrogade, vil mange kunder vælgedenne gade fra. De vil ikke have krænket deres privatliv.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16