Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Big Brother holder øje

Offentliggjort 20.januar 2008
www.norrebro.dk

Mange politikere forstår ikkebefolkningens utryghed ved mere overvågning. I dag bliver 100.000 kameraer iDanmark ikke ”overvåget”. Med terror – lovgivningen har staten fåetadgang til vores private gøremål. Borgerne bliver mere gennemsigtige. Hvorforgennemførte man ikke 10 – punktsplanen på Nørrebro? I stedet for hårderestraffe og overvågning burde man hjælpe forældrene.

De er værst i USA og Storbritannien.Men flere og flere regeringer indsamler flere og flere oplysninger om deresborgere. Den nyeste teknologi bliver selvfølgelig brugt.

I Storbritannien får man hjælpaf verdens største netværk af videoovervågningskameraer. Her forsvandtfornyelig person – og bankoplysninger over 25 millioner britiske familier.

Kommunikationbliver indsamlet
Mange regeringer indsamler borgernes brug af kommunikation som internet,mobiltelefoni samt borgernes økonomiske forhold. Alle borgere uanset statusbetragtes reelt som mistænkelige. Med terrorlovgivningen i Danmark holder man sig bestemt ikke tilbage her. Danmark er dog ogsåplaceret i den næst værste kategori som udstraktgrad af overvågningssamfund.

Dansk Institut forMenneskerettigheder konkluderer:

  • Vores retssamfund hviler på, at staten ikke har vilkårlig adgang til at invadere den enkelte borgers liv. Man rykker retten til privatliv, når man indfører så mange tiltag, der giver staten flere beføjelser i forhold til den enkelte borgers frihedsrettigheder.

Borgernebliver gennemsigtige
Før måtte politiet kun få adgang til at registrere den enkelte borgerstelefonsamtaler, hvis der var en konkret mistanke. Nu laver man en generelregistrering af alle borgers kommunikation. Det svarer til, at der bliver tagetkopier af forside og bagside på alle de breve, vi sender. Hvis man føler trangtil det, kan man altid gå tilbage.

Langt de fleste af os eruskyldige. Borgerne bliver gennemsigtige i forhold til myndighederne.

Udbredtsammenkøring
Vi har godt nok persondataloven, men der foregår i stigende grad en samkøringmellem offentlige myndigheder.

Overvågning er blevet enbyggesten i et moderne demokratisk samfund på godt og ondt. Men overvågningskaber utryghed. I mange tilfælde krænker det også privatlivets fred.

Det skal bruges til at værneom statens sikkerhed, men viser man nok respekt for det enkelte menneske?

Foreningenmod overvågning
I romanen 1984 skildres et samfund uden frihed og med absolut statskontrol, hvorBig Brother ser og hører alt. Vi følger det totalitære samfund med al detsgru og rædsler.

En række unge politikere frablandt andet Venstres Ungdom og Radikal Ungdom har taget initiativ til stiftelseaf Foreningen mod overvågning. I en udtalelse fra Venstres Ungdomhedder det blandt andet:

  • Med de forslag, der ligger både i København og Hillerød, er det ikke lang vej til George Orwells udlægning af overvågningssamfundet i bogen 1984.

Men skal øget videoovervågninggennemføres i København er det Venstre, Socialdemokraterne må læne sig opad. SF og Enhedslisten er lodret imod mere overvågning. De Konservative menerikke, at det er kommunens opgave, at betale for overvågning. Venstre harudtalt, at kameraerne ikke gør det alene. Man skal kulegrave det socialpædagogiskearbejde, og gadeplansmedarbejderne skal være mere synlige i gadebilledet.

Sparerde forkerte steder
Det kan så undre, at man på Nørrebro ikke gennemførte den 10 – punktsplan,som skulle hjælpe på det præventive. En plan hvor Nørrebro Handelsforeningogså deltog i en aktiv rolle. Hvorfor har man skåret ned på for eksempelUngdomsklubben First Flours budget? Og hvorfor støtter man ikke en organisationsom Fædregruppen? Sidst har Nørrebro Handelsforening foreslået, at mansynliggøre den frivillige indsats noget bedre, ved at de statslige givere og dekommunale givere finder sammen.

Nemmereat styre os
Grunden til at man vil indføre mere videoovervågning forebygger kriminalitetog gør det nemmere at fælde kriminelle. Ifølge regeringens optik, skal viovervåges fordi et stort mindretal ikke handler rationelt.

Jo mere kontrol regeringen har,jo mere magt har man, og jo nemmere kan man styre os. I forvejen kan vorestelefon aflyttes, vores brug af kreditkort kan blive overvåget, og man kan risikeredirekte overvågning fra skat, sociale myndigheder og civile agenter.

Magtenkan misbruges
Hvis et menneske har magt over en, så vil der altid være en risiko for, atmagten misbruges.

Der er jo også eksempler påat politiet gentagende gange har misbrugt deres beføjelser. Uretsmæssigearrestationer af uskyldige, længevarende varetægtsfængsling uden retssag,vold og drab.

Det er kun mennesker, vi harmed at gøre.

Visitationkan misbruges
Undertegnede er selv blevet interviewet i pressen omkring visitationszoner iforbindelse med Ungdomshus – uroen. Det er ikke noget kunderne bryder sig om.

I forbindelse med nedrivningenaf Ungdomshuset var Heinesgade spærret. Hver morgen og hver aften måtte vigennem en afspærring. Betjentene var for det meste meget imødekommende. Mendet har sikkert også været kedeligt for dem. En morgen, hvor min lunte måskeikke var særlig lang mødte jeg en betjent, der havde samme problem

  • Kan du bevise, at du arbejder derinde ?

Nej, svarede jeg, men det kanen af beboerne sikkert, hvis vi venter længe nok, svarede jeg. Nu fik jeg atvide, at jeg var fræk. Det ene ord tog det andet. Pludselig udbrød betjenten:

  • Du skal hvis visiteres

En kollega havde hørtoptrinet, og trak sin kollega væk, og lod mig ”farlige aktivist” passere.

Bliverder plads til skæve mennesker?
Det er ubehageligt at indføre mere overvågning. Der vil ikke være plads tilanderledes og skæve mennesker i fremtidens overvågningssamfund. Vi skal opføreos sådan som et flertal ønsker. Vi må ikke ryge cigaretter, vi må ikkedrikke alkohol på offentlige steder, vi må ikke smide tøjet, vi må ikke gåmed slør, vi må ikke ryge hash.

Der er kun en vinder, denpolitiske elite.

Vil tv – overvågning ændrevores brug af det offentlige rum?

Forstærkerovervågning skellet i samfundet?
Vil tv – overvågning forstærke skellet i det danske samfund mellem sociale,kulturelle og etniske parallelsamfund?

De rige og velbjergede gemmersig inde bag ved solide murstensmurer, rækværk og private vagtværn. Herdiskuteres firehjulstrækkere, privatskoler og shoppingture til London, mensproblemerne vælter ned i bunden af det danske samfund.

Hjælpi stedet forældrene.
Vi føler os magtesløse,handlingslammede og frustrerede over den rå og afstumpede vold..

Vi burde have overskud til detsociale og intellektuelle udsyn.

Hurtigere og hårdere domsfældelserhjælper ikke. Hjælp i stedet forældrene. Kontakt socialforvaltningen, der børkontakte skolen såvel som forældrene. Lav en handlingsplan og tjek op på den.Styrk Ungdomsklubberne og få betjentene væk fra skrivebordene. De kunne måskegøre en præventiv forskel.

Bliverreglerne overhovedet overholdt?
Egentlig burde det være Datatilsynet, der kontrollerede, de kameraer, derkontrollerer os. I dag er der opsat 100.000 kameraer, men der er ikke pligt tilat anmelde hvor de sidder. Man ved heller ikke om reglerne for deres brugoverholdes.

Aktivister har også bebudet,at lige så snart, at kameraerne bliver sat op, så vil de pille dem ned igen.De mener, at de penge, det koster skulle anvendes til præventivt arbejde. Demener, at kameraer ikke har nogen præventiv effekt.

Videoovervågning er eteffektivt våben i politiets efterforskning. Og de har god hjælp afjustitsminister Lene Espersen. Hun har forlangt, at der TV – overvåges megetmere. Men hendes eget ministerium udsendte i 2006 en betænkning, der konkluderede

  • Det er vanskeligt at angive en entydig, overordnet konklusion om effekten af TV – overvågning.

Problemerneflyttes.
Det hjalp i Mjølnerparken. Men problemet blev bare flyttet over i den nærliggendeboligforening.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16