Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Big Brother udvider overvågningen

Offentliggjort 17. februar 2008

www.norrebro.dk

Politikerevil overvåge Nørrebrogade. Vores retssikkerhed og personlige frihed mindskes.Terrorlovgivningen giver myndigheder ret til dybe indhug i vores demokrati. Deter ikke overdrevet at sammenligne nogle af disse tiltag med George Orwells roman: 1984.

George Orwell levede ikke forgæves.Snart bliver hans 1984 til virkelighed. Den kommer langsom snigende, og defleste tager imod den. De tror, at det er til ens gode. De opfatter det ikkenegativt Gennem medierne har de erfaret at det er positivt for samfundet.

Nationen er ved at udvikle sigtil en flok forbrydere. Det letter åbenbart politiet, anklagemyndighedens samtdomstolenes arbejde, hvis vi alle som udgangspunkt bliver betragtet somforbrydere.

Dinbankmand overvåger dig

Det seneste påfund er, at vialle sammen skal være under mistanke for at begå økonomisk kriminalitet. Dinbankrådgiver skal drive stikkervirksomhed.. Fremover skal han indberette enhvertransaktion ud over det normale til bagmandspolititiet.

Kontrolog registrering

Kontrol og overvågning erblevet plusord, vi tør ikke andet. Vi accepterer det, fordi vi vil havefremgang og velfærd. Aldrig har der været så mange skemaer, at udfylde.Afbureaukratisering er aflyst.

Vi er verdens mestgennemregulerede og gennemkontrollerede folk. Men vi er også de mesttillidsfulde mennesker i forholdet til myndighederne. Vi kigger overhovedet ikkepå den risiko der er med kontrol og registrering.

De arbejdsløse skal overholdestrenge regler. Rent praktisk skal de anskaffe sig en computer, såmyndighederne kan følge dem – elektronisk. Dem, der skal hjælpe dem, skalogså elektronisk fortælle myndighederne, at de bliver hjulpet. Resultatetbliver, at der slet ikke er tid til at rådgive den ledige.

Supermarkederaflurer din personlighed

Flere supermarkeder i udlandetbruger avanceret video – og computerteknologi til at registrere og påvirkekundernes adfærd og forbrug. Efterhånden aflurer supermarkedet dinpersonlighed og dine forbrugsvaner. Dette er i dag hverdag i USA og England.Hvor og hvor længe man stopper op foran de forskellige varer måles også.

Men ikke nok med det. Derfindes en teknologi der følger varen og kunderne hjem. En strøm af oplysningerstrømmer tilbage til butiksejerne og producenterne.

Detailhandelen og industrienser den højteknologiske overvågning og registrering af kundeadfærd som enmulighed for den fortravlede forbruger. Men er det ikke snarere en krænkelse afprivatlivets fred, når der sker en kortlægning af forbrugeradfærd ogindsamles personlige data?

Herhjemme virker Datatilsynetbetænkelig underbemandet i forhold til den teknologiske udvikling.

Bliverfotograferet 300 gange dagligt

De fleste accepterer videoovervågningpå offentlig vej. I England er der 4,2 millioner overvågningskameraer. Ét forhver 14. personer. Det betyder, at hver eneste brite hver dag bliverfotograferet 300 gange.

Vi vil og skal have etprivatliv. Men vi vil også have tryghed og politimæssig overvågning afterrortrusler. Men hvor går grænsen for respekten af vores privatliv?

Der bliver foretaget en socialsortering af os. Vi bliver målt efter, hvor farlige vi er for samfundet. Iforvejen kan der følges med i vores aktiviteter på telefon, voresrejseaktiviteter og vores brug af nettet.

Mon ikke de smarte terroristerkan undgå en elektronisk fælde?

Falsktryghed

Vi taler i disse dage så megetom ytringsfrihed. Men er denne frihed ikke truet med al den overvågning?

Vi skal passe, for undersøgelserhar vist, at videoovervågning ikke har den nødvendige virkning. Bliver det såikke bare tale om falsk tryghed? Det kan vidne om afmagt eller mangel påpolitisk handlekraft.

Menneskerettighederbliver krænket

Når man sparer på politiet pågadeplan og skære ned på det sociale område, ja så løser man ingenkonflikter. Mere menneskelig kontakt, pædagogik og oplysning må være sagen.

Danmark har fået betegnelsen: Udstrakt overvågningssamfund. Orwell er på vej. Det er ikke etondt diktatur som i Orwells roman 1984 men et smilende og venlig demokratiskvelfærdssamfund.

Menneskerettighedernebliver krænket herhjemme. Uden lovhjemmel kan man aflytte og observere din færden.Det er altid en, der kigger dig over skulderne. På gaden, i butikkerne, påarbejdet, i telefonen, på internettet i banken og mange andre steder.

Videoovervågning er megeteffektiv, når der skal betales p – bøder. Det offentlige tjener stakkevis afpenge på denne konto.

Hardu noget at frygte?

Sikkerhedsbranchen skønner, atder i Danmark er sat 200.000 kameraer op, en fordobling siden 2004.

Hold nu op du har jo ikke nogetat frygte, når du ikke har lavet noget. Det argument, bliver man hele tiden mødtmed. Men vi bliver jo ikke spurgt om, i hvilke situationer vi finder, at det erOK, at blive overvåget. Vi har hele tiden inden snigende fornemmelse, at der eren, der kigger én over skulderen, på gaden, i butikkerne, på arbejdet, itelefonen og på internettet.

Problemerstopper ikke med videoovervågning

Der er ikke nogen styr på de overvågningskameraer,der bliver sat op. Heller ikke på offentlige steder. Derfor ved man hellerikke, hvornår overvågningsbånd bliver slettet, og hvad båndene bliver brugttil.

Denne overvågning mindskerikke kriminaliteten. Man skal i stedet overbevise de unge, at det ikke er sejtat gå med kniv, og at det heller ikke giver respekt.

Videoovervågning fratagerheller ikke politiets opgaver. De skal godt nok spare, og det er frygtelig. Denlokale gadebetjent kunne ellers godt bruges til præventiv arbejde. Problemernestopper ikke med videoovervågning.

Fint nok med overvågning veds- togstationer, uden for bankerne. Men der er ikke noget som helst, der talerfor en generel overvågning af gader og stræder. Det er en indskrænkning afden personlige frihed.

Det åbne samfund er under pres.

Forhold mellem borger og stat fåren forkert betydning. Vi er i Danmark kendt for at hylde friheden ogdemokratiet. Vi er på vej til et samfund, som ikke længere bygger påretsstatens principper om at lade friheder og rettigheder komme til fri udførelse.Det åbne samfund er under pres.

De fleste voldstilfælde sker iprivate hjem, skal disse også videoovervåges?

Mangemuligheder

Videoteknikken er så langtfremme, at den kan genkende ansigtstræk på eftersøgte. En sidegevinst er, atman kan aflytte samtaler på offentlig vej. Adfærdsovervågning er også mulig.Hvis en person for eksempel kigger sig over skulderen mistænkelig mange gange,så slår systemet alarm. Hvis man derimod bevæger sig stift fremad og ser ligeud, så skulle der ikke være noget problem.

Flyvende”overvågningsdroner”

I en del europæiske lande harpolitiet planer om, at indføre overvågningsdroner – dvs. Små flyvende kameraeraf den slags, der har været anvendt i krigszoner. I forhold til fastmonteredeovervågningskameraer, har disse den fordel, at de kan indsættes målrettet,der hvor politiet vil have, de skal være. De kan svæve helt ned til ti meter,uden at de overvågede opdager det.

I august 2007 anvendte britiskpoliti dette vidunder, under den såkaldte V festival i Straffordshire iMidtengland. Den afslørede narkohandlere og biltyve.

Dronen koster efter signendekun 70.000 kr.

Reglerbliver ikke overholdt

Der findes et sæt reglerm.h.t. videoovervågning, men disse regler bliver langt fra overholdt. Forfirmaer, der indfører videoovervågning er disse regler gældende:

  • Samarbejdsudvalget skal have besked.

  • Oplys alle ansatte om overvågningen, senest to uger inden du begynder.

  • Overvågningen kan undtagelsesvis bruges straks, hvis formålet med tv – overvågningen ellers forspildes.

  • Der skal sættes skilte op, hvor der er kameraer.

  • Du behøver ikke fortælle, hvornår der sker tv – overvågning, men der skal være en aktuel sammenhæng mellem faktisk overvågning og skiltning/undertekstning.

  • Kun hvis du har en aftale med politiet, kan du lave tv – overvågning uden skiltning.

  • Optagelserne må ikke anvendes til andet formål end det, de er indsamlet til.

  • Tv – overvågning må ikke være krænkende for medarbejderne. Der må for eksempel ikke finde overvågning sted på toiletter, i baderum, i prøverum, i omklædningsrum eller lignende steder. Det er i strid med straffeloven (Straffeloven &264a).

  • Der bør være en overvågningsfri zone.

  • Der skal stå i personalehåndbogen, at der foretages overvågning.

  • Oplys, hvor der opsættes kameraer (Virksomhedens navn og adresse).

  • Oplys, hvem der har adgang til at se optagelserne, hvornår optagelserne bliver gennemgået, og hvornår optagelserne vil blive slettet.

  • Oplys, hvorvidt optagelserne bliver videregivet til politiet, og i hvilke tilfælde dette vil ske.

  • Medarbejderne har ret til indsigt og rettelse af forkerte oplysninger efter gældende regler.

Terrorlovgivningen giver øgetmulighed for at overvåge borgerne. De offentlige myndigheder kan indhenteoplysninger om hvilke bøger, du låner på biblioteket.

12– årige skal overvåges i døgndrift

Venstres folketingsgruppe harbedt Søren Pind om at fremkomme med et oplæg, hvordan man komme den forråelse,der skyller over landet lige nu, til livs. Og her holder man sig ikke tilbagefor George Orwell.

  • Elektroniske armlænker til 12 – 15 årige, så de kan overvåges 24 timer i døgnet.

  • Screening for psykiske lidelser.

  • Slut med lighed for loven

Hele oplægget vil blivefremlagt i løbet af foråret.

Kære læsere, det er Danmark2008


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16