Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Egoisme på Cykelstien

Offentliggjort 13. april 2008

Vi opfører os ikke særlig pænt over for hinanden i trafikken. Mange farlige situationer opstår fordi vi opfører os som egoister. Fuck – fingeren bliver flittig brugt på cykelstuen. Brug penge på en ”hensynskampagne”. Selverkendelse er også et problem.

En fodgænger går over for rødt. En bil dytter. Svaret er en fuck – finger.

En cyklist kører konsekvent over for rødt på hele strækningen fra Runddelen til Strandboulevarden.

Ved Lyngbyvej respekterer hver anden bilist ikke de blå linjer, de såkaldte cykellinier. Konsekvent holder de ikke tilbage for os.

Hvem er de største trafikbøller? Bilister, cyklister eller fodgængere. Ja hver især angriber de hinanden, ofte gennem deres organisationer.

Mange forulykker

400 mennesker mister livet og 6.600 kommer til skade hvert år. Trafikanter er meget aggressive. Syv ud af ti danskere vil have indført hårdere straffe over for cyklister, der skaber farlige situationer i trafikken.

Selverkendelse er et problem

Det hele kunne blive meget bedre, hvis hver især viste hensyn. Så ville der også være mere plads til alle, til bilister, cyklister og fodgængere.

Selverkendelse er også et stort problem. Det er ingen af os, der vil erkende, at vi selv er trafikbøller. Det er altid de andre.

Panik ved søerne

Det er også fin nok, at vi har en cykel – borgmester, der gør så meget for os cyklister. Men han gør næsten så meget, at vi cyklister bliver lagt for had. Se bare omkring søerne. Nu skal bilerne helt fjernes. Men helt ærligt, turen langs søerne fra Østerbrogade til Vesterbro er en fantastisk tur, sådan som den er nu, både som cyklist, som gående og som løbende. Jeg har prøvet alle tre ting mange gange. Og bilerne generer mig ikke det mindste. Det skulle da lige være dem, der kører over for rødt.

Lav en kampagne

Klaus Bondam, hvis du læser dette, synes jeg du skulle lave en reklamekampagne, der hedder

  • Vis hensyn – det giver plads

  • Smil til din medfabrikant – Han/hun har brug for det.

Jeg ved godt, at du allerede har givet 75 millioner kroner til en cykelpakke, der bl.a. indeholder:

  • Grøn cykelrute på Christianshavn fra Operaen til Kløvermarken.

  • Cykelsti i Stormgade

  • Cykelparkering, Svanemølle Station

  • Forbedring af Sølvtorvet

  • Cykelbarometre og åbne cykelpumper

  • Rejseplan for cyklister, der ved hjælp af internet/mobiltelefon vil undgå luftforurening

Den kollektive trafik og cyklisterne bliver forkælet

Det er en flot målsætning, Københavns Kommune har. 50 % flere københavnere skal i fremtiden bruge cyklen. Cyklister og den kollektive trafik bliver forkælet på bekostning af bilismen.

Vi får mere frisk luft

En hollandsk undersøgelse påviser at mængden af sundhedsfarlige mikro partikler er højere i bilerne end på cyklen. Så selv om vi pukler og indånder mere luft, så får vi mindre farlig luft indenbords. Men i undersøgelsen står der også, at vi skal undgå de mest trafikerede steder og tidspunkter. Det er nu svært, når man skal til og fra arbejde, og tilfældigvis skal af Jagtvej.

Cykelhjelme er moderigtige

Og så har Rådet for Større Færdselssikkerhed lavet en kampagne for cykelhjelme. Mange mener ligesom undertegnede, at man ser fjollet ud med cykelhjelm. Men siden Nyrup – tiden er der sket meget med hjelmene. Nu kan man få moderigtige hjelme i de rigtige farver.

Pas på højresving

Ny teknologi skal forhindre højresvingsulykker. En speciel cykellygte skal advare chaufføren i lastbilen. Nu skal jeg hilse og sige, at det ikke kun er lastbiler der er syndere. Selv om man har haft øjenkontakt med bilisten, ja så svinger denne lige ud for en. Et godt råd til cyklister:

  • en hånd på håndbremsen kan redde dig for ubehageligheder.

De værste på cykelstien

Ældre ”morfar – cyklister” bliver man advaret imod i en ny rapport. Jeg synes nu ikke, at de er de værste. Det er faktisk Eva, Anja og Ella, der taler mobiltelefon, mens de befinder sig på cykelstien. De aner ikke, hvor de befinder sig. Men det er også Otto, Adam og Poul, der hører MP3 – afspiller eller hvad det hedder nu om stunder. De er i en helt anden verden. De er i hvert fald ikke på cykelstien.

Og så er det de trehjulede motoriserede køretøjer, der også har indfundet sig på cykelstien. Disse personer, der befinder sig på disse, har ikke lært at give tegn. Pludselig stopper de op. Ofte kører de midt på cykelstien med en ordentlig kø bag sig. De kan være svære at overhale. De gør ikke plads.

Dette var de nyeste oplevelser på cykelstien, flere følger.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16