Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Bål, brand og stenkast på Nørrebro

Offentliggjort 13. april 2008

Mediernehar kronede dage på Nørrebro. Vold og hærværk trives som aldrig før. Erstrengere straffe den eneste farbare vej? Nørrebro Handelsforening Giver nogleforslag til, hvordan man kan gøre det anderledes. Og Kommunen skal passe på,med at spare på de forkerte steder.

Mediernehar haft kronede dage. TV 2 Breaking News har igen haft helikopteren svævendeover Nørrebro. Ja der er altid forsidestof på Nørrebro. Bål, brand ogstenkast er altid noget, der kan få medierne til at rydde forsiden.

Journalisterskal beskyttes

Journalisterer ofte dømt fredløse i nogle dele af Nørrebro. Nogle har sikret sig vagter,andre lejer biler. De tør ikke køre ind på Nørrebro i deres ”firma –biler”. Og politiet har fået at vide, at de skal udvisefleksibilitet og forståelse for pressens arbejdsvilkår under forudsætning af,at den taktiske indsats ikke forstyrres. Medandre ord, pressen skal nu beskyttes af politiet.

Afmagter samfundets skyld

Isolerede,arbejdsløse og ressourcesvage forældre, der har det skidt med sig selv, er derikke så spændene at skrive om. Og kommunen burde måske tænke på at hjælpedisse med en langsigtet helhedsplan. Børnene til disse bliver forvirrede, oggiver skylden for deres forældres afmagt påsystemet.

Skalder gives hårdere straffe?

Enstramning af våbenloven overvejes med bl.a. en fordobling til fire år forbesiddelse af ulovlige våben og mulighed for øjeblikkelig varetægtsfængsling.Personer, der bliver taget med kniv skal sættes i fængsel i syv dage. Det er særligde mange sager om bandekriminalitet, der fremmer denne udvikling for hårderestraffe.

Skalballademagerne på Nørrebro have hårdere straffe? Fører dette til mindrekriminalitet? Mange vil mene, at det har en præventiv effekt. Men kankriminaliteten ikke begrænses ved sociale tiltag og resocialisering? Retsøkonomerog kriminologer er uenige om effekten af strengere straffe.

Enaf metoderne kunne være brugen af såkaldte ”mønsterbrydere” eller”rollemodeller”

BedreSSP - samrbejde

Enanden metode kunne være en forstærkning af det såkaldte SSP – arbejde. Deter et samarbejde mellem skole, hjem og politi. Det kunne være en garanti for debørn, der havner i kriminalitet.

Straffenfor vold og hærværk har aldrig været større. Men vi ser en stigendeoptrapning af den meningsløse vold. Hærværk for millioner af kroner især påNørrebro afskrækker kunder og får butikker til at lukke.

Erdet kun en yderligere forstærkning af straf, det kan begrænse dette?. Skal derikke andre ideer på bordet?

KøbenhavnsKommune skal spare 80 millioner kroner

Faktumer, at Københavns Kommune skal spare knap 80 millioner kroner på forebyggendearbejde og anbringelse af udsatte børn og unge.

Detteforhold kan betyde, at folkeskolen ikke kan magte voldsomme børn, og at derikke bliver penge til specialskole. Det må være svært at være sagsbehandleri Københavns Kommune.

Magtervores system ikke, at tage de utilpassede unges problem alvorlig? Måske burdedenne slags sager prioriteres anderledes i systemet? At foretage forbyggendetiltag, må spare vores samfund for adskillige millioner kroner.

Indvandrereer blevet bedre integreret

Kommunenhar dog iværksat såkaldte jobpatruljer, der skal få flere indvandrere iarbejde. Og i løbet af et år har erhvervslivet i København modtaget cirka2.000 flere indvandrere.

Mediernehar desværre også en egenskab til ikke at skelne, når det drejer somindvandrere. Således er antallet af unge indvandrere og efterkommere, der har fåetpraktikpladser steget kraftigt de seneste år. Fra 2003 til 2007 er antallet såledessteget med 84 pct., mens unge etniske danskere kun har oplevet en stigning på38 pct.

Ifølgetal fra Danmarks Statistik er flere indvandrere blevet integreret påarbejdsmarkedet.

Danmarksmest kriminelle – på Nørrebro

Danmarksmest kriminelle og hårdeste organisation er den såkaldte ”Blågårds Pladsgruppe”. De har været i stand til at presse især Hells Angels. Der har væretflere episoder mellem disse grupperinger. Det handler ikke kun om kriminalitet,men også om personlige modsætningsforhold.

Detstartede med småkriminalitet i 1990’erne til hård narkokriminalitet i desenere år. Det var også dem, der fyrede en salve af mod Nærpolitiet, dengangde havde lokaler på Blågårds plads.

Manmener også at de totalt styrer hashklubberne og al hashandel på Nørrebro. Mende har også bredt sig til store dele af København.

BlågårdsPlads gruppen har også nære forbindelser til Banditos.

Mangeunge indvandrerdrenge ser op til ledelsen i denne gruppe. Og det vides, at de påNørrebro har mange tilløbere.

Bandernedirigerer med vold og trusler.

Pålandsplan er der vel 500 kriminelle medlemmer af bander. Dertil kommer enrandgruppe på mellem 1.000 – 2.000 utilpassede unge, der er potentiellebandemedlemmer.

Deunge føler sig isoleret

Mangeaf de unge mennesker har ikke et netværk. Det får de i bander. Hvis ungemennesker isoleres, får de ingen netværk.

Ogdet er forholdsvis let at kapre nye medlemmer. Status, penge og magt, kan lokkeunge helt ned til 11 – 12 års alderen ind i en sådan sammenslutning. For deunge handler det også om at komme i et fællesskab.

Forat dette ikke sker, kræves der en kæmpe indsats fra skolerne og erhvervslivet.Nørrebro Handelsforening har gennem mange år været involveret i mangeprojekter.

Deunge skal gøres interesseret i samfundet. Her skal de præsenteres for andre værdier,end det der er gældende i banderne.

Deunge vil i dialog

INørrebro Handelsforening er man sikker på, at mange af de unge mennesker, derstod for den sidste ballade på Nørrebro gerne vil i dialog.

Desværreser det ikke ud til, at det er råd til at styrke Nærpolitiet på Nørrebro. Dekunne være en aktiv medspiller i præventiv kriminalitet forebyggelse.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16