Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Smiley har salmonella

Offentliggjort 29. august 2008

Halvdelen af nye kiosker snyder. Hver femte i hotel – og restaurationsbranchen arbejder sort. Hver tiende europæiske gris har salmonella. Danske virksomheder skal ikke mere meddele, når de får udenlandske kyllinger, kalkuner eller andet kød. Det siger en EU – dom. Fødevarekontrollen får vanskeligere ved at kontrollere. Efter tre år med Nærringsbasen og over 2.000 anmeldelser er ikke en eneste virksomhed blevet frataget sit næringsbrev.

Fidusmager, der snyder svindler og serverer sundhedsfarlige varer fra ulækre køkkener har det let i Danmark. Der skal tre alvorlige overtrædelser til, før man påtænker at lukke en virksomhed. Og ikke en eneste er lukket endnu på det grundlag. Der er ellers indløbet 2.000 indberetninger til Erhvervs – og Selskabsstyrelsen fra Fødevarekontrollen eller Skattevæsnet.

Problemer med sammenkøringer

Den erhvervsdrivendes retssikkerhed vejer tungere end hensynet til forbrugeren. Det betyder at dem, der bevidst snyder, kan fortsætte i årevis. Problemet er, at folk så i mellemtiden kan blive syge, fordi de har købt sundhedsfarlige varer. Og den forretningsdrivende har tjent styrtende med penge til stor forundring for naboen, der overholder gældende love og bestemmelser.

I godt tre år har myndighederne haft mulighed for at fratage virksomhedsejere, som sælger for eksempel fordærvede madvarer eller betaler løn uden om skattevæsnet, retten til at drive virksomhed. Foreløbig er det ikke sket en eneste gang.

Det var blandt andet Horesta, der var en af initiativtagerne til Næringsbasen. Man ville forsøge at holde sort arbejde uden for branchen. Men de forskellige myndigheder har problemer med at sammenkøre deres registreringer og koordinationen mellem myndighederne er også mangelfuld.

Hver femte ansat i hotel – og restaurationsbranchen arbejder sort, oplyser P4 København. Og med de nye regler, skal en restaurant på deres hjemmeside offentliggøre smileyrapporten, men det er der mange, der ikke gør.

Seks sager er sendt til anklagemyndighederne med krav om lukning af virksomheder. Men det har stadig lange udsigter.

Halvdelen af nye kioskejere snyder

47 af 98 nye kioskejere og grønthandlere i København snyder med afgifterne. Det afslører skattevæsenet efter uanmeldte besøg i en række virksomheder.

Det er især chokolade, sodavand, spiritus, øl, tobak og vin, der fuskes med. Der er enten ikke betalt pant på flaskerne, eller kan butiksejeren ikke fremvise dokumentation for, at der er blevet betalt afgifter for varerne.

Der blev konstateret 66 overtrædelser, der indstilles til bøde à 5.000 kr. I 34 tilfælde er der givet påbud eller advarsel for uorden i regnskabet. Alle virksomheder var i forvejen blevet orienteret om alle regler.

Skatteministeren har atter en gang påpeget, at der skal gives strengere straffe.

Sidste salgsdato er overskredet

Og i de danske supermarkeder er det ikke svært at finde fødevarer, hvor sidste salgsdato for længst er overskredet. Ekstra Bladet foretog fornyelig en test. De købte ni pakker hakket oksekød fra ni forskellige supermarkeder. Fem af de ni pakker indeholdt for mange bakterier. Topscoreren kom fra Superbest, hvor antallet af bakterier var 44 gange højere end det acceptable.

Tre af de testede pakker indeholdt E – coli – bakterier. Denne slags bakterier stammer fra afføring. En klam sag, at få i munden – velbekomme.

I en artikel i Dansk Handelsblad, som udgives af Danmarks Købmandsforeninger forsøgte man, at slå tvivl om Ekstra Bladets test, som blev udført på Eurofins Steins Laboratorium.

Ekstra Bladet testede også temperaturen i supermarkedernes kølediske. Der fandtes fordærvet kød hos fem ud af ni supermarkeder. Og reaktion fra supermarkederne. Ja, de mente at Ekstra Bladets undersøgelse var useriøs.

Salmonella trives godt i sommervarmen

Salmonella har det godt i sommervarmen. Antallet af bakterielle infektioner som følge af sommervarmen hen til midten af august er tre – fire gange så mange som i vintermånederne. Mange tusinde danskere er blevet smittet af Salmonella. Men der er nogle ganske simple råd, man skal følge, for at undgå den:

  1. Vask hænderne med sæbe, inden madlavningen, og hver gang du skifter til en ny type fødevarer
  2. Smid mad ud, der ser, lugter eller smager underligt
  3. Brug aldrig samme tallerken og bestik til råt og stegt kød og undgå krydssmitte mellem fødevarer.
  4. Varm maden grundigt op.
  5. Tjek køleskabstemperaturen. Den skal være på højst 5 grader
  6. Brug køletaske, når du transporterer mad.
  7. Sæt lynhurtigt maden i køleskabet efter måltidet.

Mellem 3.000 og 4.000 er smittet

De danske sygehuse modtager fortsat patienter, som er ramt af salmonella fra en stadig ukendt synder. Udbruddet er meget stort, oplyser Statens Serum Institut. Vi har det største salmonella udbrud i 15 år. Det menes at mellem 3.000 og 4.000 er blevet syge af salmonella.

Myndighederne har overvejet strålebehandling. Stråler kan bekæmpe sygdomsfremkaldende mikromekanismer, men det kan også skjule holdbarheden.

Ikke alt udenlandsk kød bliver kontrolleret

Ferske, men salmonella – inficerede kyllinger fra supermarkeder over hele landet er blevet tilbagekaldt. Kyllinger fra firmaet Simpley Food blev solgt fra SuperBest, Kwik Spar, Spar og SuperSpar. Kyllingerne var importeret fra Belgien.

Og flere kyllinger fra udlandet har været ramt af salmonella. Fødevarestyrelsen forventer dog, at EU – Kommissionen inden årets udgang giver Danmark lov til at indføre fuld stop for salmonella i kyllingekød og æg fra udlandet. Man vil simpelt hen kræve at udenlandsk kyllingekød indeholder lige så lidt salmonella som dansk kyllingekød.

Her troede man ellers at alt udenlandsk kød blev kontrolleret. Men i 2007 og 2008 har der været hele 62 sager, hvor Fødevarestyrelsen besluttede at fjerne store sendinger kød fra butikker og restauranter, fordi styrelsen fandt kødet sundhedsskadelig.

Og mange af de bakterier, der er i udenlandsk kød, er modstandsdygtige over for medicin. Og det er et problem for ældre og svækkede personer. Ja faktisk dør der årligt 35 danskere af salmonellainfektion.

Hver 10. svin har salmonella

Men det er også galt med svinene. I Europa er hver tiende svin smittet med salmonella, og meget bedre er det ikke i Danmark, hvor 7,7 % er smittet.

Lidl dropper tysk producent

Lidl har indstillet importen af kalkunkød fra det tyske producent Heidemark efter gentagende fund Salmonella. Men de danske supermarkeder fortsætter. Importen af fjerkræ er steget med 60 % siden 2003.

Hvor er kødet ?

Nu viser det sig også at Fødevarestyrelsen droppede 223 planlagte kontroller af store partier kød, der kom fra udlandet til Danmark. Men de har det nu ikke så let. En dom fra EU – domstolen gør kontrollen sværere. Før i tiden fik Fødevarestyrelsen besked 24 timer i forvejen, når der ankom kød til Danmark. Nu er virksomhederne ikke mere forpligtet til at anmelde deres import., og dermed er det blevet sværere at finde kødet i Danmark.

Kontrollanter trues på livet

Fødevarekontrollanterne trues på livet. Den øgede aggressivitet skyldes nul tolerance og højere bøder. I Norge har kontrollanterne samme problemer. Her overvejes om man skal have stiksikre veste.

20 – 30 tons oksekød havde salmonella

Supermarkederne i Løvbjerg, Dreisler, Kvickly, Irma og Iso – kæderne måtte sende 20 – 30 ton oksekød tilbage. Fødevareregion Nord havde konstateret salmonella i kødet, der stammede Hadsund Kreaturslagteri.

Der var tale om Salmonella – Dublin – typen, der fremkalder flere sygdomstilfælde end andre typer og ofte viser sig ved blodforgiftning.

Det grønne kan også få salmonella

Salmonella kan sagtens stamme fra grønt, og det behøver ikke at være i nærheden af råt kød eller fjerkræ. Det kan være overhældt med forurenet gødning eller vand. I USA kender man til omfattende udbrud i chillipeber. Og når først salmonellaen har ramt det grønne, så kan det ikke bare skyldes væk.

Et parti gyrosmarinerede lammemørbrad solgt i Irma blev kaldt tilbage, fordi det var inficeret med salmonella.

En rotte udenfor Netto

Lige uden for en Netto – butik på Østerbrogade mødte jeg en eftermiddag en rotte. Om den havde været inde i Netto ved jeg ikke. Men oplevelsen var tankevækkende.

Rotterne har gode betingelser. Flere steder er antallet af anmeldelser fordoblet inden for de sidste 10 år. De kribler som aldrig før, især omkring København er antallet af anmeldelser eksploderet. Således har der i København været ikke færre end 4.513 anmeldelser.

Pizzeria ville have Elite - smiley

Et pizzeria var utilfreds med at få en sur smiley, så de hang en elite – smiley i vinduet. Skidt og skimmel, som følge af manglende rengøring kunne ikke mere give en elite – smiley.

Ikke koldt nok

En Netto – butik i Rønne fik en bøde fik en bøde på 10.000 kr. De dybfrosne varer blev leveret på en temperatur mellem 10 og 14 grader.

Levende ørentvist i oksefarsen

En kunde fik en levende ørentvist med i oksefarsen, som hun købte i et supermarked.

Tåbelig EU - regel

Danmark forbyder ikke azo – farvestoffer i slik og sodavand, som ifølge flere undersøgelser gør børn hyperaktive. Et dansk forbud strider mod EU`s regler. Det virker jo ganske tåbeligt.

Salmonella i tomaterne

En række amerikanske fastfood – kæder holdt op med at putte tomater i burgerne, da disse var skyld i et salmonella udbrud. Udbruddet bredte sig til 16 stater.

FCK skal alligevel ikke betale

Og så har FCK – shoppen fået at vide, at de kan rive deres bødekrav itu. Afgørelsen skyldes medieomtale. Men mange lignede virksomheder har fået lignende bødeforlæg. De har bare at betale.

Fakta om Salmonella:

Man kan hverken se, lugte eller smage salmonella – bakterierne i fødevarer.

Bakterierne smitter gennem ”jord til bord” kæden. I Danmark er æg, svinekød og fjerkræ de hyppigste smittekilder, men smitten kan også komme fra rå, forurenede grøntsager og frugt samt krydderier og nødder. Smitte direkte fra person til person kan forekomme, men det er sjældent.

Symptomerne på smitte er diaré, kvalme, opkastninger og feber, ofte efterfulgt af ledsmerter, muskelsmerter og hovedpine. Blandt få procent af patienterne spredes bakterierne udenfor tarmkanalen, og kan dermed være årsag til blodforgiftning.

Forebyggelse af salmonella bør foregå i hele ”jord – til – bord” kæden: dyrefoder og produktionsdyr. Desuden virksomheder, som fremstiller og forarbejder fødevarer, detailhandelen, samt god omtanke og hygiejne hjemme i køkkenet.

Fakta om Campylobacter:

Findes naturligt i tarmsystemet hos vilde pattedyr og fugle. Findes hyppigst i fersk fjerkræ.

Fakta om Yersinia:

Er en art bakterie, man hyppigst finder i svinekød. Kan dog også leve hos kæledyr.

Fakta om Shigella:

Menneskebåren bakterie, der ofte skyldes dårlig hygiejne og derfor kan findes i importeret mad, som ikke er behandlet hygiejnisk forsvarligt.

Fakta om VTEC/E.coll:

Skyldes ligeledes dårlig hygiejne. Findes især i oksekød.

  • trods alt så ønsker vi ”velbekomme”.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16