Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Københavnere cykler mest

Offentliggjort 12. november 2008

Her er vores nyeste beretning fra eventyrene på cykelstien. Her er stadig for mange huller i overhalingsbanen. Buspassagerer vandrer stadig ud, uden at bussen er i nærheden. Og bilisterne tager ikke hensyn. Cykelborgmesteren har fået taget en masse penge fra sit budget.

Atter engang kan den cyklende redaktør berette om mange farlige situationer. Selv om man havde øjenkontakt med bilister foretog de alligevel farlige sving lige ud foran en. Så jeg vil gentage min opfordring

  • Din hånd skal altid være på forbremsen

Forhindringer på cyklstien

Og så en anden opfordring vil jeg gerne gentage:

  • Pas på især kvinder der sender sms på cykelstien

  • Pas på dem, der kører med ørerklapper, headphones eller lignende. De hverken ser, hører eller føler noget.

Formange huller

Mens jeg er i gang, vil jeg gerne opfordre vores cykelborgmester til at tage en blok og en kuglepen med, næste gang han spurter rundt på de københavnske cykelstier. Der er alt for mange huller, især i overhalingsbanen. Min cykel har atter engang været hos cykelhandler Hans.

Mangler adfærdskampagne

Det er irriterende, at den adfærdskampagne som vi tidligere har efterlyst ikke bliver til noget. Buspassagerer vandrer stadig ud på cykelstien, selv om bussen ikke er i sigte. Og cyklisterne holder ikke tilbage, når buspassagerne vandrer ud af bussen. Omvendt vandrer passagerne stadig ud, uden at der er bus i sigte.

Og cyklisterne kører stadig på fodgængerovergangene og fortove til fare for de gående.

Og så må vi håbe, at cyklisterne på Nørrebrogade nyder at de har fået mere plads. Noget andet er, at ikke alle forstår, at de har fået mere plads. Man klumper sig sammen. Det er nu ikke alle, der nyder trafikforsøget. De handlende taler om manglende omsætning.

Hovedstaden cykler mere

Indbyggere i København og Frederiksberg cykler mere end dobbelt så meget end folk fra Esbjerg og Aalborg. Det kan skyldes at mange jyder er flyttet til hovedstaden. Københavnere tilbagelægger dagligt tre kilometer i hovedstadens gader. Tallene viser, at det kan betale sig at satse på cykling.

Røde sving stadig forbudt

Men de fleste cyklister glemmer stadig, at de ikke må lave røde sving. Det må man forresten i Sverige.

Og ellers er det intet nyt fra cykelstien. Her man endnu alt for travlt og kører ikke helt efter reglen. Man får stadig fingeren, når man vil overhale.

Sikre vejkryds

Budgetforliget er gået ud over os cyklister. Men vi får da flere sikre vejkryds. Målet er, at 50 pct. færre cyklister bliver dræbt eller kommer til skade. Sidste år blev 6 cyklister dræbt, 119 blev alvorlig kvæstet og 82 kom lettere til skade.

Ulykkerne sker ved højre – og venstresvingende bilister og tværkollektioner som resultat af, at man kører over for gult eller rødt.

Meningen er, at cyklisterne skal holde længere fremme, og dermed bliver mere synlige. Foreløbig er der ændret i 35 kryds. Inden året er udløbet skal der ske ændringer yderligere 117 steder.

Når du bliver jordet

Når du nu er blevet jordet af en bilist, så lad vær med at modtage penge. Hold hovedet koldt, og ham/hende til at skrive under. Sørg for bilistens navn, adresse, telefonnummer og bilnummeret. Og ikke mindst vidners navn.

Bilisterne vil gerne slippe fra et klip i kørekortet.

Det kan også være, at politiet ikke har ”tid” til komme. Ifølge Dansk Cyklistforbund bliver politiet kun tilkaldt i otte procent af de flere end 20.000 årlige færdselsuheld, hvor cyklister er indblandet.

Snart cyklende politi

Vi har tidligere her i ”Eventyr på cykelstien” efterlyst cyklende politi. Og trods politireform er der indkøbt otte cykler og cykelshorts. For 1. marts kører de første cyklende politibetjente. Det passer nu ikke helt. For cirka et halvt år siden så jeg en kvindelig betjent på cykelpatrulje. Det bliver så spændene at se, om de kan give en baghjul.

Sikre din cykel

Sidste år blev der stjålet cykler for 149 millioner kroner, og i de første seks måneder modtog politi.dk over 15.000 anmeldelser om cykeltyveri. Nogle gode råd skal her gengives:

  • Brug en wirekås eller en cykelkæde sammen med cyklens almindelige lås.

  • Lås cyklen fast til cykelstativ eller anden fast genstand.

  • Stil så vidt muligt ikke din cykel på gaden om natten.

  • Køb en billig cykel til daglig brug, hvis cyklen ofte skal stå på en banegård eller ved et busstoppested.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16