Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Kvælertag på Nørrebrogades butiksliv

Offentliggjort 1. marts 2009

Københavns Kommunes Teknik og Miljøforvaltning havde indkaldt handelsdrivende og erhvervsliv til idémøde om Nørrebrogades fremtid den 23. februar. Det er første gang at handelslivet overhovedet er blevet inddraget i projektet, der vel og mærke startede for 3 år siden. I hele den mellemliggende periode er beslutningen om at lukke Nørrebrogade for gennemkørende trafik ikke blevet forelagt for dem, det virkelig implicerer. Og nu er det nærmest for sent. For mens kunderne er skræmt godt og grundigt væk med beskeden om, at Nørrebrogade er lukket og Nørrebrogade ligner noget der er løgn, ja så lukker butikkerne ned én efter én.

På trods af protester og uden egentlig at lave en konsekvensberegning for erhvervslivet, bestemte et flertal i Teknik og Milø-udvalget i december 2008 at forsøget var positivt og skulle gennemføres. Desværre kniber det med bevillingerne, hvorfor gaden kommer til at henlægge i den nuværende amatørlignende opsætning indtil 2010.

Da der på mødet blev mulighed for at stille spørgsmål fra tilhørerne i salen, rejste der sig en storm af modstand mod Nørrebrogade-projektet. Tilhørerne i salen kunne fortælle og dokumentere, hvordan deres filialer andre steder i byen klarede sig betydeligt bedre end på Nørrebrogade. Handelslivet er nu så truet her, at det er spørgsmålet hvor meget af det, der overhovedet overlever. Der blev talt med meget store bogstaver og det fremgik med al tydelighed hvor oprørte tilhørerne i salen var over den manglende lyst ikke bare fra panelets side, men fra hele Københavns Kommunes side, til at lytte til dem som har overlevelse og job i deres forretning hængende i en meget tynd tråd.

Det var i bund og grund upassende og udtryk for total mangel på situationsfornemmelse fra Kommunens side overhovedet at indkalde til et møde, der lagde op til at handelslivet skulle komme med ideer til, hvordan gaden handelsmæssigt skulle overleve. Politikerne (ikke mindst Claus Bondam) bør sidde med en rigtig dårlig smag i munden over på den ene side at fratage de handelsdrivende mulighederne for handel ved at afspærre området for bilende kunder og samtidig bede ofrene – de handelsdrivende – oveni købet her midt i finanskrisen, om at redde det elendige projekt med nye tiltag, vel og mærke i sidste ende på butiksindehavernes egen regning!

Tilhørerne i salen var meget oprørte og efter 1 time udvandrede 2/3 af mødets deltagere. Men det er jo ikke fordi de handelsdrivende ikke vil diskutere en regulering af Nørrebrogade. Det vil handelsstanden godt. Hvis bare man var blevet taget med på råd fra start. For hvad om man kopierede f.eks. modellen fra Gl. Kongevej. En livlig handelsgade med plads til busser, gående, cykler og biler. Men vel og mærke med meget trange og snævre kår for den bilende trafik, og som aldrig ville bruge den som gennemfartsvej. Men netop fordi det er muligt at komme dertil og nå butikkerne pr. bil, ja så er det en levende og spændende handelsgade i dag.

Men det var ikke det panelet fra Teknik og Miljøudvalget var interesseret i at høre, hvorfor mødet endte i kaos og opbrud.

Man må håbe at handelsforeninger på Østerbro og Amagerbrogade i tide får samlet sig, så ikke også disse gader ender som Nørrebrogade og dermed København som et frilandsmuseum.

Jørgen Rud. Rasmussen, snedkermester

Rud. Rasmussens Snedkerier, Nørrebrogade 45, 2200 København N


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16