Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Et besøg på Nørrebro Bibliotek

Bibliotek i et råt kvarter
Området er råt. Det er personalet godt klar over i Bragesgade. Lad det være sagt med det samme – det er ikke et helt almindelig bibliotek.

Man er også her præget af, at der her er masser af sociale problemer, stor arbejdsløshed, direkte fattigdom. Hertil har velstanden endnu ikke nået.

Men i stedet for at flygte og tage afstand fra problemerne, jamen så tager de ansatte del i at løse dem. Ja egentlig hedder det nu Nørrebro Bibliotek og Medborgercenter.

Tilpasset lokalområdet
Personalet har formodet at skabe en institution, der passer til lokalområdet. Man forsøger at inddrage de lokale. Målet er af få etableret en vellykket integration. En række projekter som Bydelsmøde på Ydre Nørrebro, Sprogporten og Integrationsmedarbejder på Biblioteket er opstået for at imødekomme borgenes behov.

Nørrebro Bibliotek & Medborgercenter er en del af den sammenlagte institution 2200Kultur, som også består af Nørrebrohallen og Kulturhuset Osram.

Lektiecaféen syder og bobler
Hvis man en onsdag aften kigger gennem vinduerne til Læringscentret, ja så kan man se, at det syder og bobler i Lektiecaféen. Her sveder unge som voksne over matematikopgaver og sproglige finurligheder, godt hjulpet af frivillige fra Dansk Flygtningehjælp. Ikke så sjælden indfinder forældre sig også

Alfons Åberg og Aischa
Her er masser af bøger. Og selvfølgelig de populære computere, der skal bookes i forvejen. Her er musik i alle gener. Og her kan du låne en scanner.

Forbi reolerne med faglitteratur, og pludselig havner du mellem Bamse, Kylling og Ælling. Her er også Alfons Åbergs gule helikopter. En flok herlige unger morer sig kosteligt i disse omgivelser.

Det vrimler af børn. De skal bruge bøger om vikinger, om næsehorn og Australien. Det skal være hurtig, for opgaven skal afleveres på mandag. Aischa med prinsessekjolen synes at Vitello er sjov. Og hvorfor griner Mads. Jo han fundet en bog med seje biler.

Bydelsmødre
I sofaen sidder et par bydelsmødre fordybet i en samtale om hendes dreng. Det er en med krudt i. Han skal lige om lidt starte i skolen, og han er slet ikke parat. En anden kvinde kommer til og vil vide, hvor det nærmeste jobcenter er. En tredje vil gerne have hjælp til at oversætte et brev til somali.

Unge højtrystende
En flok unge er lige lovlig højbrystede. De vil gerne være voksne, men de kan ikke lige styre deres hormoner og lange bene og arme. De skal dæmpes venlig og bestemt. Men de skal dog stadig føle sig velkomne og respekteret. Nogle gange lykkedes det. Andre gange ryger de ud med fuld musik, og så er de voksne ikke bare dumme men fucking dumme. Disse kommentarer er bibliotekarerne vant til.

En snak om Sprogporten
Vi hilser på Sprogportsmedarbejderen. Hun kommer forbi med sin rullekuffert. Hvor skal du hen Stine. Skal du ud at rejse? Nej, hun skulle såmænd bare over i Mjølnerparken for at besøge en familie med en boggave til en lille nyfødt pige. Stine regner med at få en snak om fødsel og om sprog og om vigtigheden, at snakke om det hele i hverdagen.

Da Stine efter en times tid kommer tilbage spørger vi hende om, hvad dette Sprogporten egentlig er for noget.

Projektet skal understøtte læselyst, sproglig stimulering og muligheden for aktivt medborgerskab hos kommunens børn og forældre. Det skal fremme børnenes sproglige udvikling. Biblioteket skal være en naturlig del af deres hverdag.
Det startede på Nørrebro Bibliotek i 2004. Og 7 biblioteker i kommunen brugte efterhånden projektet.

Det er særlig familierne i Mjølnerparken, som man har besøgt. Normalt blev det til fire besøg pr. barn. Stine fortalte, at ofte kunne det være svært at kommunikere, fordi mødrene ikke kunne dansk. Og det til trods for, at de havde boet i landet i 10 – 15 år.
Fest er Stine også blevet inviteret til. Hun er blevet mødt med åbne arme. Men på biblioteket er der kun mødt ca. 8 ud af 52 inviterede.
To mandage om måneden tog Stine ud i Mjølnerparken med en specialudgave af Kyllings klæde – ud – bog.
Til familierne medbragte Stine en lille pose bøger, som kunne lånes på ubestemt tid.

Penalhus – projekt
Stine har også været med til Projektet, Penalhuset – andet end blyanter. Det var støttet af Integrationsministeriet. Projektet har haft en synlig effekt. Udlånet af børnebøger til tosprogede forældre og deres børn er steget betragteligt.

Og Stine har sammen med beboere været på Det Kongelige Bibliotek og Frilandsmuseet. De mange integrations – projekter har vakt opsigt.

Integrationsmedarbejderen
I krimisektionen spørger en besøgende om svenske krimier. Og hvem var det nu, der havde skrevet om en kvindelig dansk detektiv. Ja det kunne denne sides udsendte (udsatte) medarbejder godt svare på.
I skønlitteraturen spejdes der forgæves efter Jakob Ejersbo. En anden stikker af sted med Monica Alis, Brick Lane.

Imellem to reoler sidder en integrationsmedarbejder sammen med en mand, der har brug for hjælp til jobsøgning. De taler hvis nok arabisk eller urdu. Men jeg kan se så meget på den bærbare, at de er i gang med selve jobansøgningen.

Talk – klub
Fornemt er det at biblioteket også har noget, man kalder IB Internationale Biblioteksafdeling. De venter på, at der er tid til Talk Club. Her mødes mennesker med forskelligt modersmål. Der snakkes om alt mellem himmel og jord. På den måde får man forbedret sit dansk. Imponerende. Lige da jeg kommer forbi er emnet børneopdragelse. Det foregår meget højlydt hen over kaffekopperne og de søde kager.

Kultur – og vidensformidling
En utrolig oplevelse med den aktivitet. Jo tak ind imellem opstår der ballade. Kultur – og vidensformidling har en helt anden betydning her på Nørrebro Bibliotek.
Ja de havde faktisk noget om, at man skulle komme og fortælle om sit job. Hvad hed det projekt i grunden.

Masser af aktiviteter
Vi kan blive ved. De har også Fritidsjob – kursus for unge, Advokatvagt, Engleworkshop, Google – kursus, Billedbehandling.
Det er, er også her man har noget de kalder Nørrebronx News. Her kan man lære at skrive rigtig og slagfærdigt. Det kunne være, man skulle tilmelde sig. Her møder man professionelle journalister, grafikere og fotografer.
Nu kan jeg se, at det kun er beregnet for unge i alderen 13 – 18 år.

Eksotiske retter kan man også opleve på biblioteket Man skal bare medtage en ret til et stort sammenskudsgilde.
Ja og så har undertegnede selv optrådt på biblioteket.
Sådan kunne man blive ved. Og jeg kunne da også have omtalt projekterne lidt mere.

Ingen forståelse fra politikerne
Men ak og ved. De store kræfter som medarbejderne har lagt i de mange aktiviteter forsvinder snart. Det kan så undre, at man i den anden ende ofrer en masse penge på en såkaldt ghetto – plan. Handler det ikke om det samme?
Man taler så meget om Hot Spot og utilpassede unge på Nørrebro. Biblioteket ligger heller ikke langt fra Mjølnerparken. Så hvorfor ophører man med at støtte bevislige gode projekter? Det kan virke uforståelig.

Men faktum er, at en række projekter ikke mere kan opnå støtte. Det gælder blandt andet Sprogporten, Bydelsmødre og Integrationsmedarbejder.

After Deadline:
www.norrebro.dk erfarer, at man nu i det næste år må få lov til at beholde integrations - medarbejderen.
Herfra vil vi da håbe på, at det til den tid, findes mulighed, for at forlænge opholdet.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16