Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Forbrugerne har pengene

DANMARKS HANDELSSTANDSFORENINGER
Bent Aarrebo Pedersen, formand, Vestre Messegade 9a, 2650 Hvidovre
Telefon 36 47 01 28 / 36 48 02 19 / 23 23 00 28 aarrebo@adr.dk  

NOTAT vedr. forbrugertillid i juli og om lukkelovsdispensation til København v/Bent Aarrebo Pedersen

Forbrugerne har pengene og fået lidt mere mod på at bruge dem

Vinterens forbrugsforskrækkelse afløst af forsigtig optimisme

Mange har siden sidste sommer trukket i nødbremsen og skruet ned for købelysten. Mange har nok levet for meget over evne i forbrugsfestårene og gældsat sig for meget. Derfor svært at øge købelysten i mange familier, når gældsnedbringelser har første prioritet sammen med en fortsat stigende frygt for arbejdsløshed.

SP-midler, renoveringspulje og skattelettelser har her i juli skruet lidt op for mange danskeres købelyst. Det viser Danmarks Statistiks opgørelse for forbrugertilliden hos familien Danmark for juli. Stigningen i danskernes rådighedsbeløb her i 2009 er faktisk rekord stor. Det bli`r en bedre sommer end frygtet af mange butiksfolk

Det lysner nu for butikker med udvalgsvarer (non food), der har ligget underdrejet med en tilbagegang på 7% i 2. halvår sidste år og en tilbagegang på hen ved 10% i 1. halvår i år sammenlignet med samme periode året før. Der må være oparbejdet et stort behov for at løsne bremsen på udskudt køb

Der har været for stille i mange specialbutikker med tøj, sko og andre udvalgsvarer ud over landet. Især for stille i alt for mange sårbare specialbutikker i mindre og mellemstore byer og handelsområder med stor risiko for ophørsudsalg og kridtede vinduer og dermed spøgelsesagtige tilstande i mange bymidter.

Vi skal nok på den anden side af sommerferien - til september - før end detailhandlen kommer til at opleve, at købelysten er tilbage igen på et mere stabilt og acceptabelt niveau. Så vil der også være brug for en forbrugsmæssig ketchopeffekt båret af, at forbrugerne kommer op ad skyttegravene og skifter fra flere måneders blot NØD-KØB (nødvendighedskøb) til indfrielse af et stort oparbejdet behov for FORNUFT-KØB resten af året.

Lukkelovsspøgelset i en agurketid

Lukkeloven er igen til debat. HORESTA KØBENHAVN (organisation for hoteller og restauranter), formanden Allan Agerholm vil have Christiansborg til at give København dispensation til at holde åbent alle søndage. Det skal redde København som turistby. Hvorfor i alverden skulle søndagen være en redningsplanke for København, når butikkerne slet ikke udnytter muligheden for at holde åben på hverdagsaftener. Det er tilladt at holde åbent døgnet rundt fra mandag morgen til lørdag kl. 17.00 . Dertil den første søndag i hver måned plus nogle ekstra søndage. Det er et begrænset antal butikker i København, der holder aftenåbent. Og rigtig mange benytter sig slet ikke af de tilladte søndage.

I øvrigt er København ikke en Ø midt i Østersøen med langt til andre butikker. En dispensation vil være uhyggelig konkurrenceforvridende på Sjælland - i Storkøbenhavn. Hvordan i øvrigt lave en grænse for en dispensation. Det er i bund og grund er et uprofessionelt forslag. Et ønske blot for at tilgodese omkring 25.000 turister, der måske kun kommer i weekenden. Et mediestunt i en agurketid, som professionelle politikere formentlig forstår at gennemskue boomerang-konsekvenserne af.

En total afskaffelse af lukkeloven vil sætte tusindvis af butikker på konkursvognen - skabe et veritabelt blodbad. Når man udvider omkostningerne med flere søndage, så vil der uundgåeligt ikke være plads til alle nuværende butikker. Priserne kan jo ikke hæves tilsvarende. Det vil ende i en veritabel søndagspriskrig, der kan koste mere end 15% af det danske butiksnet livet. Og dermed 1.000-vis af arbejdspladser - især i mindre og mellemstore byer/handelsområder med spøgelsesagtige bymidte-tilstande til følge.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16