Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Feriecirkus i København

Institutioner i København holder lukket i to uger. Det betyder flere udgifter for en række institutioner. Pædagogerne holder fast på deres krav med tre ugers sammenhængende ferie. Politikerne mener, at børnefri kollegaer skal tage hensyn til børnefamilier. Det skaber problemer i butikkerne. Med et slag har Københavns Kommune indført 19 lukkedage. Socialministerens kritik bliver betragtet som ”oprørende”. Beslutningen er taget af politikere, der mener at butikker er ufleksible

Barnløse bagerst i køen
Vi har i en tidligere artikel Tvungen Ferie, beskrevet at almindelig medarbejdere i butikkerne måtte stille sig bagerst i køen, når det gjaldt om at få ferie i uge 29 og 30.

Medarbejdere med børn i børneinstitutioner skal i fremtiden prioriteres højere. Årsagen er at Københavns Kommune lukker institutionerne ned.

Børnefamilier har da ferie i uge 29 og 30
Politikerne på Rådhuset glæder sig over, at de har fundet 10 millioner kroner i besparelse på denne måde. De er ligeglade med, at deres besparelse har givet problemer i butikkerne. Ole og Søren skal ikke forvente en tur til Costa del Sol i de to overnævnte uger. De er påtænkt Pernille og Sofie, der har børn i henholdsvis vuggestue og børnehave.

Det koster at lukke
Men der er åbenbart også andre, der har problemer. Således har Politiken foretaget en undersøgelse med svar fra 175 af 464 daginstitutioner i København.

To tredjedel af disse svarer, at de får behov for vikardækning i ugen før og efter de to ferielukkede uger.

Halvdelen forventer, at få flere vikarudgifter end sidste sommer. Det skyldes at det pædagogiske personale har krav på at holde tre ugers samlet ferie. Det betyder problemer i uge 28 og uge 31, efter at der er dikteret tvangsferie i uge 29 og 30.

Socialministerens kritik er ”oprørende”
Men i København finder man socialminister Benedikte Kjærs kritik af forholdene for oprørende.

Nu er det ikke kun ministeren, de kritisere ordningen. Det gør Forældreorganisationen også. Og sikkert også mange butiksansatte uden børn, der ikke kan få ferie i de uger, som de havde planlagt.

De andre kan bare tage fri
I Københavns Kommune ser man det ikke som et problem, at børnefamilier skulle kunne holde fri i de omtalte uger. Her påstår man at størstedelen af børnefamilierne netop holder fri i de to omtalte uger. Så kan det være lige meget med de børnefri familier, de kan vel bare tage fri på et andet tidspunkt, mener politikerne i Københavns Kommune.

Send Lille Peter i nødberedskab
Og kan man mod politikernes forventning ikke få fri, ja så findes der et nødberedskab. Så sendes Lille Peter hen til nogle voksne og børn, som han ikke er vant til.

Butikker er ikke fleksible!
Et par af de politikere, der har taget beslutningen om, at Københavns Kommune har forøget antallet af lukkedage fra 9 til 19 dage har før været ude med riven til butikker med at man ikke var fleksible!!!!.

Pladsgaranti har fået ny betydning
Daginstitutioner skulle være et tilbud til borgere. Nu skal forældrene bruge deres ferie på at passe dem. Og 19 dage kan være svært at få fri lige så det passer med kommunens lukkedage. I en travl butik kan det godt give sure medarbejdere. Men her mener man også at kollegaer skal vise overbærenhed med børnefamilier.
Pladsgaranti har fået ny betydning.

Men hvordan det lige passer ind i et dynamisk og fleksibelt arbejdsmarked i København, som politikerne også har talt om, er svært at se.

Er det en fordel for arbejdsmarkedet
Faste lukkeuger er en fordel for kommunen, siger de kloge politikere. Men er det nu også en fordel for arbejdsmarkedet? 

  • En måned om året skal alle københavnske forældre have to ugers ferie til at passe deres børn. Tror man virkelig at arbejdsgiverne kan undvære så meget arbejdskraft i så snævert et tidsrum?

Da overborgmester Frank Jensen stillede op til valget havde han et fromt ønske – bedre vilkår for børnefamilierne.

Hvad med Ferieloven?
Bevæger vi os ikke lige på kanten af ferieloven. Man næsten tvinger børnefamilier til at tage ferie på bestemte tidspunkter. De børnefri familie kan ikke få ferie i bestemte uger. Og mange pædagoger holder fast på deres ret til tre sammenhængende ferieuger. Dette giver så økonomiske problemer for nogle daginstitutioner.
Og de tre sammenhængende ferieuger har butiksansatte jo egentlig også krav på, bare ikke i ugerne 28 – 31.

Næste år skal Pernille og Sofie også have fri i uge 29 og 30. Det må Ole og Søren lige huske på. Og det må de fires arbejdsgiver også huske.

Er det hele ikke lidt for absurd

Læs også artiklen: 

  • Tvungen Ferie (Arkiv 2011)

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16