Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Har Østerbro en handelsforening?

I 1993 fandtes Østerbros Hjerte. En handelsforening i Nordre Frihavnsgade. Men Østerbro handelsforening var der også.

Lokaludvalget bevilligede 280.000 kr. til et julearrangement til en forening uden bestyrelse og uden lovpligtig generalforsamling. Helt efter regleren sagde overborgmesteren. Senere blev det bevilliget 200.000 kr. til natåbemt og 25.000 kr. til erhvervsmøde. Disse beløb blev dog aldrig udbetalt. Arrangementerne blev aldrig afholdt. For første gang i 5 år blev der afholdt generalforsamling. Det vil sige, der blev afholdt to. Man kunne ikke godkende regnskabet. En bestyrelse blev ikke valgt. En arbejdsgruppe undersøger nu fortid og fremtid.

Et godt spørgsmål
Har Østerbro en handelsforening? Ja det spørgsmål blev redaktøren af denne sidde stillet forleden under et lokalhistorik foredrag.
Og straks går vi i gang med at undersøge dette.

Østerbros Hjerte
I 1973 blev handelsforeningen Østerbros Hjerte dannet. Man holdt blandt andet torvedage på Hjertepladsen. Det var de uofficielle navn for den trekant, som Nordre Frihavnsgade dannede med J.E. Ohlsensgade.

Disse aktiviteter ophørte i 1990. Men foreningen fortsatte længe endnu. I dag eksisterer den ikke mere.

Gratis reklame
Samtidig eksisterede Østerbro Handelsforening. I samarbejde med Nørrebro Handelsforening blev der arrangeret et møde omkring arbejdsgiveres ret til dagpenge. Og i Handelsstandens Indkøbsforenings storhedstid fik Østerbro Handelsforening to gratis reklamer på Christania – cykler.

Østerbro Handelsforening har også været med i SSH (Storkøbenhavns Samvirkende Handelsforeninger)

280.000 kr. i støtte
I 2009 støttede Lokaludvalget på Østerbro et julemarked, som blev bestyret af Østerbro Handelsforening. Man fik i alt 280.000 kr. Men det udviklede sig til en sag.

Forvaltningen anmodede om, at formanden for Østerbro Handelsforening, Jan Due måtte skrive under på en tro og love erklæring, at pengene var anvendt til formålet.

Overborgmester: Alle regler overholdt
De originale bilag var ikke blevet afleveret til Lokaludvalget. Men Lokaludvalget blev frikendt. Ifølge overborgmester Frank Jensen havde de overholdt de gældene regler for uddeling af puljemidler.

Hvordan får man penge uden regnskab?
Mange undrede sig på Østerbro over, at man kan lave projekter for offentlige midler uden at skulle aflægge regnskab for det. I princippet kan man lave et regnskab, der ligner budgettet.

Nogle østerbroere undrede sig også over, hvordan en inaktiv forening kunne få så meget i støtte.

Ja var det tale om en forening, spurgte nogle østerbroer sig. De havde jo hverken bestyrelse eller afholdt de lovpligtige generalforsamlinger.

Et underskud på 4.000 kr.
Fra Østerbro Handelsforenings side blev der påpeget, at Lokaludvalget havde fået alle foreliggende bilag. Åbenbart havde forvaltningen bedt om at få nogle af pengene sendt retur fra handelsforeningen. Men det krav frafaldt man.

Ifølge Østerbro Handelsforening gav et julearrangementet et underskud på 4.000 kr.
200.000 kr. til natåbent
I 2009 havde Østerbro Handelsforening ligeledes fået bevilliget 200.000 kr. til at holde Natåbent på Østerbro. Projektet blev forsinket og hvis aldrig gennemført. Jan Due var som eneste aktive medlem ene om at skulle gennemføre alle projekter.

25.000 kr. til erhvervsmøde
25.000 kr. blev også bevilliget af Østerbro Lokaludvalg til afholdelse af et møde med erhvervsledere. Det blev aldrig afholdt.

I 2006 var der 165.000 kr. på kontoen
Det sidst reviderede regnskab for Østerbro Handelsforening er fra 2005/06. Det viste, at der var 165.000 kr. på kontoen. I perioden frem til 2010 var der ikke kontingent. Og udover det omtalte julearrangement har der ikke været afholdt nogle aktiviteter.

80.000 blev brugt i 2006?
Men de manglende 80.000 kr. blev ifølge foreningen brugt videre i det sidste aktive år. Der blev holdt generalforsamling og forskellige events. Der blev ofret penge på hvervning og afholdt en koncert i Parkens Sportscafé. Men disse arrangementer var dog ingen succes.

Ikke et eneste medlem meldte sig.

To generalforsamlinger – ingen bestyrelse
Men i 2011 var ambitionerne der igen. På Svane Pub var der indkaldt til generalforsamling. Ikke alle havde fået tilsendt mødeindkaldelse, da medlemslisten ikke var ajourført.

Der blev ikke valgt en ny bestyrelse i Østerbro Handelsforening. Og det selv om, der før første gang i fem år blev afholdt en generalforsamling. Det vil sige, at inden for en måned blev der afholdt to generalforsamlinger.

Regnskab var mangelfuldt
Den første måtte annulleres, da generalforsamlingen ikke var indkaldt rettidigt og regnskabet var mangelfuldt. Og Jan Due, den mangeårige formand fik ikke nogen tillidspost.

Jan Due mente ikke, at det var et problem med for sent indkaldelse. Men det viste sig, at brugt nogle penge, som der ikke er dokumentation for. Men de bilag skulle være afleveret til et advokatfirma, blev der oplyst fra Jan Due.

Tilskud til kontorfaciliteter
En del af pengene skulle være udbetalt til Jan Due som tilskud til kontorfaciliteter i form af månedlige udbetalinger på 3.500 kr. i en periode. Men det skulle dog ikke være sket det sidste halve år.

Arbejdsgruppe nedsat
En arbejdsgruppe på fire personer skal nu undersøge regnskaber og procedure gennem de seneste fem år. Desuden skal man undersøge, hvorfor der ikke har været indkaldt til genralforsamling de seneste fem år.

Østerbro Handelsforening ikke på nettet
Et af målene er at få en hjemmeside og komme på facebook. Endnu har foreningen ingen hjemmeside.

For Jan Due har det ifølge ham selv været en lang sej kamp at få forretningsdrivende og erhvervsfolk med i handelsforeningen.

Hvem har ansvaret?
Man kan så spørge sig selv, om det er en mand der bærer hele ansvaret. Hvad med resten af bestyrelsen? Hvad med revisoren? Ja, hvad med den aktive detailhandel på Østerbro.? Hvorfor har de accepteret forholdene?

Vi har en aktiv Østerbrogade, en aktiv Nordre Frihavnsgade, masser af butikker på Langelinie, for ikke at tale om Østerfælled Torv?

Og hvad med de ændringer, der er bebudet på Østerbrogade? Her må detailhandelen da være interesseret i medindflydelse.

De aktiviteter, der kommer i Nordhavn, må nødvendigvis også have Østerbro Handelsforenings interesse.

Fik vi egentlig besvaret spørgsmålet om Østerbro havde en handelsforening?


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16