Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Mjølnerparken er ikke en ghetto

Det hedder ikke mere ghetto, men ”udsatte områder”. En kæmpe opretningsplan, der skal udligne de sociale skel inden år 2020, er iværksat. De ”udsatte” områder skal forkæles, men der kommer nok ikke de 200 ”ghetto – betjente” som regeringen har lovet.

Udsat område
Formanden i Mjølnerparken, Muhammad Aslam har sagt det i årevis. Mjølnerparken er ikke en ghetto. Med det negative ord bliver man sat i bås. Der er nu heller ikke meget Harlem over Mjølnerparken.

Med ordet ghetto stempler man beboerne. Samtidig siger man, at alt går galt. Men man skal ikke glemme at uligheden fortsætter. Her er der kriminalitet og arbejdsløshed. Og der skal gøres en kæmpe arbejdsindsats for at løfte områderne.
Har man brugt ordet ghetto en tilstrækkelig antal gange, ja så har man opgivet.

Den nye regering vil kalde områderne for det de er, udsatte boligområder. Men man har stadig en liste, der hedder ghetto – listen. Og 28 boligområder kan kalde sig dette ikke særlig smigrende navn. Og det er to mere end ved årsskiftet.

Hvad er en ghetto (udsat område)
En ghetto er kendetegnende ved at have mindst 1.000 beboere. Man skal opfylde mindst to af følgende punkter:

  • 1. Andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke – vestlige lande overstiger 50 pct.
  • 2. Andelen af beboere i alderen 18 – 64 år , der er uden tilknytning til arbejdsmarkedet eller uddannelse, overstiger 40 pct. i gennemsnittet over de seneste fire år.
  • 3. Antal dømte for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer pr. 10.000 beboere på 18 år og derover er over 270 personer, opgjort som gennemsnit over de seneste fire år.

En ekstraordinær indsats
København vil nu gøre en ekstraordinær indsats for at rette op på den sociale forskel. Den skal være udlignet inden 2020. Eksperter mener dog, at det er en meget stram tidsplan.

Daginstitution med længere åbningstid
Daginstitutioner med lange åbningstider og flere pædagoger pr. barn, folkeskoler med medie – mad – og idrætslinjer, byfornyelse, sammenlægning af små lejligheder, gratis rengøring efter graffiti og hele opgange skal reserveres til studerende.

Og det med daginstitution med længere åbningstid berør vi endnu engang i en senere artikel. For det problem har belastet mange arbejdsgivere og lønmodtagere i deres ferieplanlægning.

Seks udvalgte områder
Seks udvalgte kvarterer i København er udvalgt til at få positiv særbehandling i forhold til resten af kommunen for at lokke ressourcestærke beboere til.

I 2020 skal ingen kvarterer skille sig negativ ud, hverken når det gælder tryghed, beskæftigelsesgrad, sundhedstilstand eller boligstandard.

Hvor skal det ske?
I første omgang bliver der lavet udviklingsplaner for Husum/Tingbjerg, Bispebjerg/Nordvest og hele Nørrebro.
Senere følger Valby, Vesterbro/Sydhavnen og Amager/Sundby.

Udvikling gået tilbage
I forhold til tidligere bliver hele kvarterer omfattet af den særlige indsats. Udviklingen er i nogle områder dog gået tilbage, selv om kommunen har ydet enorme summer til integrationsindsats.

Enorme summer
Pengene til projektet skal komme fra kommunen, staten og Landsbyggefonden. Prisen for de første 4 – 5 år vil beløbe sig til 1,3 milliarder kroner.

Hvor er betjentene?
Egentlig havde den ny regering planer om at lave politistationer i de udsatte områder. Man skulle have 150 – 200 ghetto – betjente. Disse skulle være konstant til stede. Men disse planer har nok lange udsigter. Nørrebro har således ikke engang mere sit eget lokal – politi. Hvornår eller om disse betjente kommer, vides ikke.

Hvis du vil vide mere: læs 

  • Mjølnerparken er cool

Vi har tidligere beskrevet HOT SPOT – indsatsen. To nye artikler er i skuffen (Hvor er Politiet?) - (Koks i ferieplanlægningen).


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16