Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Piller til Folket

Detailhandelen oplever i øjeblikket en enorm brancheglidning. Men får kommercielle interesser fortrin? En apoteker i Uldum er blevet særdeles upopulær i branchen. Efter liberaliseringen er piller blevet ret så dyr, nogle steder. Mindreårige kan uhindret købe smertestillende piller. Vi bør også i fremtiden kunne få rådgivning ved udlevering af receptpligtig medicin.

Kæmpe brancheglidning
Detailhandelen oplever i øjeblikket en kæmpe brancheglidning. Andre brancher vil gerne have fat i letomsættelige varer.

Bogbranchen har mærket det
Bogbranchen har oplevet det. Supermarkeds – kæder har med held solgt bestsellere i massevis. Ofte har de gjort det som slagtilbud for at lokke kunder til. I enkelte tilfælde har man solgt aktuelle nyheder med tab. Dette har så i sidste ende givet gevinst, ved at kunder er strømmet til.

Og leverandørerne, i dette tilfælde forlagene har modtaget de nye salgskanaler med kyshånd. Solidariteten til deres gamle salgskanaler, de traditionelle boghandlere kan ligge på et meget lille sted.

Virkningerne ikke udeblevet
Virkningerne er da heller ikke udeblevet. Der er krise hos boghandlere og forlag. Hos boghandlerne er det særdeles svært at være uden kædesamarbejde. I dag er der også væsentlig færre boghandlere end bare for fem år siden.

Kunder stiller store krav
Kunderne forventer stadig, at den traditionelle boghandler har den smalle litteratur til salg. De forventer stadig, at et fagligt stærkt personale vejleder dem. Kunderne stiller store krav. Der er mange eksempler på, at en kunde er blevet vejledt i en boghandel, for derefter at være gået ind i den nærliggende Kvickly eller Føtex for at erhverve bogen. Her står bogen ikke langt fra leverpostejen. Kunderne forventer ikke her, at personalet skal vejlede dem.

Krig hos apotekerne
En anden monopol – agtig branche oplever i øjeblikket en lignende krig. Og det er apotekerbranchen, der må kæmpe med Matas, 7eleven og snart Netto.
Men modsat bogbranchen kan en forkert rådgivning her få katastrofale følger. Man kan så spørge, om det vitterlig er et alternativ.

Vildledt
Undertegnede redaktør var forleden udsat for et voldsomt uheld, og opsøgte derfor en af alternativerne. Her blev man direkte vildledt. På Apoteket fik man som sædvanlig en korrekt behandling. Hvordan har patientsikkerheden det med liberaliseringen?

Mindreårige kommer smertestillende piller
Således har gratisavisen 24Timer påvist at mindreårige kan handle smertestillende i kiosker, Matas og supermarkeder.

Skulle liberalisering give billigere piller?
Allerede nu kan der købes smertestillende piller mange steder. Og her er der stor forskel i priserne. 7Eleven havde sat prisen på 10 Panodiler til 24.95. Helsekæden, Helsemin solgte en pakke for ni kroner, mens supermarkederne tog omkring en tier for pakkerne. Statoil tager 16,95, mens Q8 tog 19.95.
Køber man et glas med 300 Panodiler i håndkøb på Apoteket er prisen 107,80kr. Svarende til en stk. - pris på 36 øre.

De borgerlige politikere lovede ellers i 2001, at en liberalisering ville gøre pillerne billigere.

Matas – kæden i samarbejde med apotek
Matas – kæden har indgået et samarbejde med en apoteker om at sælge receptpligtig medicin. Dette kan man foreløbig få i tre af Matas – afdelingerne.

Aftalen er indgået med Uldum Apotek. Og denne apoteker giver så rådgivning telefonisk eller via e – mail.
Fra Matas side håber man snart på, at der etableres egentlig apotek i deres afdelinger. Man vil stille apotekerfagligt personale til rådighed, siges der.

Konkurrencestyrelsen ind i sagen
Konkurrencestyrelsen er gået ind i sagen omkring Uldum Apotek. Den største indkøbskæde inden for apoteker har valgt at smide Uldum Apotek ud af samarbejdet. Apoteket fik det ultimatum, at de skulle indstille samarbejdet med Matas. Så vidt vides er dette samarbejde fuldt ud lovligt, men dog kontroversielt.

En upopulær apoteker
Apotekeren fra Uldum er blevet særdeles upopulær i branchen. Konkurrencestyrelsen undersøger i øjeblikket om de 127 apotekere i Indkøbskæden forhindrer Matas og andre i at få fodfæste i branchen. Og apotekeren fra Uldum har tænkt på at søge erstatning.

Hvad handler det om?
Men hvad handler sagen egentlig om? Som medicinbruger skal man vente en hel dag på sin medicin i Matas? Er det så ikke lettere at gå over i Apoteket. Her skal man ikke vente så længe. Og her får man god rådgivning, hver dag. Det sker også, at man henviser til en billigere medicin.
Siden 2001 har Matas haft mulighed for at føre 500 håndkøbslægemidler.

Den faglige stolthed
I gamle dage var det et bestemt regelsæt, du skulle opfylde for at etablere dig som boghandler. Du skulle have gennemgået en faglig uddannelse på Boghandlerfagskolen og du skulle føre et righoldigt udvalg af litteratur. Disse regler gælder ikke mere.

Har kommercielle interesser fortrin?
Apotekerforeningen har selv stillet forslag til forbedring af apotekerlovgivningen, så der kan etableres flere filialer med fagligt personale. Men i dag er det et stift regelsæt, der forhindrer oprettelse af filialer.
Skal Apotekerne opleve det samme som Boghandlerne, hvor kommercielle interesser har fortrin?

Forsvinder rådgivning om sundhed?
Det nytter nu engang ikke, at den faglige rådgivning om sundhed forsvinder?


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16