Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Hash, Hykleri og Handlingslammet

Politiet fik ved hjælp af en målrettet indsats hashen væk fra Jægersborggade. Man kan stadig købe hash i Folkets Park. Men i Christiania har de åbenbart opgivet. Men situationen derude er jo slet ikke forenelig med christianitternes egen filosofi. Og hvordan er det lige at journaliststanden agerer. Er det ikke tale om hykleri? Den manglende indsats får også konsekvenser for Nørrebro. Og politikerne er handlingslammede. Men turistbranchen er glade. Pusher Street er blevet en kæmpe turistattraktion.

50 kr. for et gram
Lige til orientering. Udsalgsprisen for et gram hash er i skrivende stund 50 kroner. Så ved I det, kære læsere.

Hash – gaden i Jægersborggade
For nogle år siden kunne man, når man dekorerede vinduer, åbenlys se hash – handel på Nørrebro. Det flyttede så primært hen på to udvalgte områder i Jægersborggade og i Folkets Park. Men brugere af hash ved udmærket, hvor de ellers kan købe det.

Og bandevagterne i Jægersborggade blev stadig yngre. Opdagede politiet disse vagter fik de et såkaldt zoneforbud. Men det blev overtrådt utallige gange. Politiet kendte udmærket til advarselsråbet, når de var i gaden.

Målrettet indsats
Fra Jægersborggade flyttede hashen så hen i Nørrebroparken. Men her synes den også, at være forsvundet. Det er den så ikke fra Folkets Park.
Det er faktisk en målrettet indsats fra politiets side, der har bevirket at pusherne er forsvundet. En specialgruppe har diskret gennemført en målrettet aktion fra sidste sommer. Ordensmagten har været massivt til stede. 5 – 10 razzia om dagen var ikke unormalt.

Jægersborggade var det næstestørste hash – marked i Danmark, kun slået af Christania.

De udskrevne regler
Mange beboere og besøgende i den populære gade havde følt sig utrygge. De kendte ikke de udskrevne regler i gaden.

16 – 18 hashhandlere opererede i gaden. I politiets registre kan man alene se 1.024 tilfælde af hashhandel, overtrædelse af zoneforbud, visitationer, biltyverier og andre såkaldte politihændelser på den 300 meter lange gade.

Ved den lokale legeplads i Nørrebroparken opholdt vagterne sig, og hver gang en patruljevogn nærmede sig, gjaldede advarselsråbene.

En udfordring for kommunen
Jægersborggade har også været en udfordring for Københavns Kommune. Folk er blevet truet af medlemmer af AK 81. Man ville ellers gerne have gjort en indsats for at vagterne ikke skulle blive en del af bandernes fødekæde.

Fik man bugt med hash – handelen, kunne man også få gjort et stort indhug i bande - kriminaliteten. Og en stor del af denne foregår jo netop på Nørrebro.

Organiseret butikstyveri
Vi skrev tidligere, at opfattelsen i detailhandelen på Nørrebro var, at antallet af butikstyveri var stigende. Meget af dette er organiseret. Således er der en del, der har lister med, hvad der skal stjæles. Der sidder så bagmænd og fordeler tyvekosterne. Se det har også noget med hash at gøre.

Uheldige bivirkninger
Men alt tyder på, at politiet ikke har ressourcer til, at slå hårdt ned på hash – salget. Således florerer handelen på Christiania som aldrig før. Her har politiet så godt som opgivet. Begrundelsen skulle være, at der ved indgreb sker for mange uheldige virkninger for det omkringliggende samfund.

Hykleri blandt journalisterne
Men også medierne opfører sig hyklerisk omkring hashandelen. Således forsøgte en TV – 2 journalist at dokumentere, at hash – handelen florer som aldrig før. Ja det er vi alle klar over. Vi er også klar over, at der opsat skilte rundt om på Christiania, at på Pusher – Street må der ikke filmes. Tv – journalisten iført skjult kamera, blev tævet, bedt om at tage sit tøj af og frarøvet sine personlige ejendele. Ingen ville hjælpe ham. Først på Christianshavns Torv fik han fat i en Taxa. Bøllerne stjal blandt andet hans sygesikringskort og kender nu hans adresse.

Og så er det, at det hykleriske kommer frem i journalist – standen. Man gør grin med den journalist der gik ud over. Således ironiserede man det som Den Nøgne Sandhed i radioavisen. Andre journalister har kaldt deres kollega for tåbelig. Jamen er det ikke en ære for alle journalister at afdække ulovligheder. Eller skal det bare ties ihjel. Vi er i en fristad. Her må alt ske under devisen, Det skriver vi ikke om.

Og journalisterne mener, at tv – fotografen selv var ude om det. Man mener, at når der er forbud mod at berette om lovløsheden, ja så skal man rette sig efter det. Det ved enhver. Disse journalister mener øjensynlig, at man skal lukke øjnene for ulovligheder. Det er foruroligende.

Hvorfor lukker journalisterne øjnene?
Tre p – vagter fik også kærligheden at følge, uden for Christiania. De fik alvorlige bank, fordi de udskrev p – bøder. Tæskeholdene er sat i system. De er både udstyret med radioudstyr og kamphunde. Lukker journalisterne også øjet over for det problem?

Nørrebro Handelsforening er sku fuld af løgn
Det minder om en episode for nogle år siden, hvor en gruppe borgere i Nørrebroparken var ved at rydde op after Kulturelle markedsdage. De observerede en gruppe unge mennesker med masker og køller. De alarmerede politiet, som sendte en enkelt patrulje. Så skete der ellers ikke mere fra politiets side. Men de unge mennesker drev hærgende ned gennem Jægersborggade. Da politiet så endelig dukkede op, var der sket store ødelæggelser, og de unge mennesker var forsvundet.

Nørrebro Handelsforening blev ringet op, af vedkommende, der havde alarmeret politiet. Historien blev fortalt her på siden, og endte i Radioavisen. Men en af journalisterne fra en af vore dagblade ringede til undertegnede, og ville have navnet på vedkommende, der ringede til Nørrebro Handelsforening. Vi ville ikke udlevere navnet og mente at journalisten selv skulle bevæge sig ned i Jægersborggade. Det fik journalisten til at udbryde: 

  • Nørrebro Handelsforening er sku fuld af løgn

Er det noget galt med journalist – uddannelsen?
Er det noget galt med journalist – uddannelsen? Eller ved de ikke, hvad der er forenelig med deres virke? Man skal indsamle, bearbejde, prioritere og videreformidle til offentligheden.

Ikke et spørgsmål om ja eller nej
Det handler ikke om ja eller nej til fri hash. Det handler vel snarere om, at begås en ulovlighed længe nok, ja så kan vi lige så godt gøre det lovligt. Det kan vel sammenlignes med 

  • Cyklister, der kører over for rødt ved højre sving, eller kører mod ensretningen.
  • Kioskejere, der tager til Sverige og Tyskland efter øl, sodavand og slik, uden at betale afgift

Hos hash – pushere sidder der bare kriminelle bagmænd bag ved det. Og i kampen om hash – markedet bliver det ikke sparet på de kriminelle metoder.
Bag kioskejerne står der sikkert også kriminelle, men man har dog ikke hørt om de samme grusomme metoder.

En kamp om det lukrative marked
Nu er der nedsat Task Force Øst. De må dog undre sig over, at man har opgivet at bekæmpe en del af føde – kæden.
Den organiserede kriminalitet griber om sig. Handelen styres af bander med Hells Angels i spidsen. Men indbyrdes kæmper de om det lukrative område.

Christiania: Vi er imod vold
Man kan også undre sig over christianitternes holdning. De dækker sig ind bag devisen, Vi går ind for fri hash, men vi går ikke ind for vold. De bor delvis i et lovløst område på Hells Angels præmisser.
Dengang var fristaden rebelsk, alternativ og visionær?

Flere overfald
Trods det, er det jo ikke første gang, at der sker overfald på fristaden. Det er ikke et nyt fænomen, at turister og andre, der forsøger at fotograferer i Pusher Street er blevet overfaldet. Pushere går hårdt til værks. De vil ikke genkendes på film og fotografier. Det kan bruges som bevismateriale.

For politiet er disse episoder så godt som umulige at efterforske. De får ingen henvendelser, selv om, der har været mange til stede.

De borgerlige vil udrydde Christiania
På Christiania afviser man, at de kriminelle miljøer har indflydelse på beslutningsprocesser. Men den tror politiet ikke på. Christianitterne mener, at det borgerlige Danmark og den herskende klasse vil udrydde fristaden.

I fristaden siger man, at der findes kriminelle miljøer overalt. Det de prøver, er at holde den kriminelle underverden ansvarlig i forhold til det lille samfund. Måske har de erkendt, at de aldrig bliver kriminaliteten 100 pct. kvit.

Danskerne er splittet
Danskerne er splittet i deres holdning til Christiania. Nogle synes, at det er et fantastisk eksperiment, som det skal være plads til i et ellers kontrolleret og normstyret samfund. Andre synes, at det er en rugeplads for alverdens dårlige vaner som narko, vold og anarkistiske tendenser.

Er hash lige som alkohol?
Vi ved skam godt at hash kan få farver, former og lyde til at ændre sig. Man kan blive fnisende og synes at alt er sjovt. Man kan også opleve mere energi, men det andet kan sagtens indtræffe, at det hash sløver. Ligeledes kan kroppens motorik ændres, og man kan blive ustabil. Evnen til at køre bil forringes, og korttidshukommelsen bliver hæmmet. Det kan blive svært at tænke langt tilbage eller ud i fremtiden. Og hurra, man skal ikke tage stilling til pludselig opståede problemer.

Det er næsten de samme symptomer, som at tage alkohol. Forskellen er bare siger nogle, at hash ikke er vanedannende. Og dog.

Medicinsk plante
Vi ved også, at Cannabis er en af de ældste medicinske planter, der kendes. Den anvendes til et hav af forskellige lidelser. Således er hashpillen – Marinol godkendt af Lægemiddelstyrelsen. Den virker generelt smertestillende i mild grad. 

  • Ved Aids og kræft (Kemoterapi) kan det modvirke kvalme og stimulere appetitten 
  • Ved sclerose kan det lindre uro/spasmer i lemmerne 
  • Ved migræne kan det tage et migræneanfald i opløbet 
  • Ved astma kan det lindre ved at udvide luftrørene 
  • Ved grøn stær kan det reducere trykket i øjet

Hells Angels har frit spil
Men ude på Christiania omsættes der for en milliard. Der er ikke nogen, der kender det nøjagtige tal. Samtidig kæmpes der for lovliggørelse af fristaden. HA dominerede i Jægersborggade. Det gør de også nu på Christiania. Og det gør de gennem trusler og vold. En stor del af deres virksomhed bliver finansieret gennem denne handel. Hells Angels har frit spil.

Christianitternes egen filosofi
For den enkelt christianit må det da også være frustrerende, at se på. Det må da være imod deres filosofi, selv om den enkelte måske går ind for fri hash.
Man skulle da også mene, at hvis et samlet Christiania var imod Pusher Street, ja så kunne der gøres noget ved det.

En politimæssig vurdering
Det koster alt for meget for politiet at køre en udmattelseskrig. Så de 20 boder ude i fristaden fortsætter. Og det er særligt, når anholdelses - grupper anholder pushere, at hashmiljøet svarer igen.

Så bliver der kastet med sten, antændt containere. Politiet må bruge gas. Naboerne klager. Politiet kan måske forsinke omsætningen, men de kan aldrig stoppe folks misbrug af hash.

Man skal så tro, at det var lettere for politiet at få spredt hashen, for så lettere at angribe den. Men politiet understreger, at det ikke er mangel på ressourcer, der har fået dem til at ændre deres strategi. Det er en politimæssig vurdering og hensynet til bydelens beboere, christianitter og betjentene selv.

Politisk plan og vurdering mangler
En razzia en gang imellem derude, nytter ikke noget. Politiet kan ikke alene løse problemet. Det skal en klar politisk plan og opbakning til. Det er en krudttønde, som rummer alvorlige farer.

Retsløsheden breder sig
Men foreningen Christianias Naboer mener, at kriminaliteten spreder sig i området. De mener, at Pusher Street har et tæskehold, som bliver brugt, når nogen kommer for tæt på. De mener ikke, at Christianias Fællesmøde egentlig har nogen magt over for Pusher Street. Åbenbart breder retsløsheden sig.

Dannebrog manglede
Folketingets Retsudvalg har da været på inspektion. Men det var vel lige som, at få besøg af dronningen. Alt var ryddet og alt så godt ud. Det eneste, der manglede var Dannebrog.

Ingen ved, hvor meget politi, der var udkommanderet ved den lejlighed. Men i området sås mindst fem blå salatfade og en af politiets nyeste brand – og rydningskøretøjer.

Dengang lå politiet på lur
Dengang havde politiet ressourcer til at ligge på lur, når en ung mand gik ind i en hash – klub. De fulgte ham så i bil helt til hans hjemadresse. Den tid er forbi. Mange af disse hash – klubber, så havde dækadresse som Syklub, Fiskeklub eller Kortklub er blevet lukket.

Justitsministeren mener nu nok, at politiet til stadighed gøre en aktiv indsats. Den ro, der er kommet omkring Jægersborggade er ikke det som Christianias naboer oplever.

Skal vi acceptere parallelsamfund?
Hvis nu hashen blev frigivet, var der mere rene linier. Så var det nødvendigvis ikke banderne man støttede. Det er ingen tvivl om, at hash – salget er en kæmpe trussel mod vort demokrati. Skal vi virkelig acceptere et parallelsamfund?

Turistbranchen er glad
Der florer enorme sorte formuer. På fristaden kommer hash – kronerne ikke i fælleskassen. Men på den ene side, vil hash – handelen ødelægge fristadens muligheder. På den anden side ville fristaden nok heller ikke være den turist – magnet uden Pusher Street.

Visit Copenhagen er glade for Christiania. Det er Københavns næststørste turistattraktion . Måske morer turisterne sig over, at området har været besat i årtier uden at nogen har grebet ind. Turistbranchen udtaler, at Christiania er en del af Københavns mange kvaliteter, en god historie og en unik beliggenhed. Og der er stor kendskab til Christiania ude i verden.

Man fortæller sågar, at turisterne ikke skal tage kameraer med, når man bevæger sig i Pusher Street. Og så mener, man ikke at voldsepisoder skader turismen!

Politikere er handlingslammede
Man er ved at blive herre i eget hus herude. Og de fleste mener, at en legalisering af hashen vil få de kriminelle elementer til at forsvinde. Men foreløbig er det ikke legalt. Politikerne ved ikke, hvordan problemet skal løses. Man er handlingslammet.

Det er som at slå i en dyne
Narko, vold og udemokratiske tendenser, der slår over i kriminelle handlinger får konsekvenser for andre. Det er disse konsekvenser, der også når Nørrebro.

Formanden for Københavns Politiforbund, Claus Oxfeldt har tidligere udtalt til Jylland Posten: 

  • Det er en håbløs kamp. Vi spilder vores kræfter derude. Det er som at slå i en dyne.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16