Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Apoteker – krigen

Matas har kæmpet for at få nedbrudt den over 400 gamle apotekerlov. Kæden er til salg, og vil sikkert vokse i værdi, såfremt denne bliver nedbrudt. Men Apotekerforeningen har brugt masser af penge, tid og kræfter på at overbevise politikerne om at faglighed og sikkerhed er at foretrække. Og alt tyder på, at de har haft held med deres kampagne. Vækstforum samt Konkurrence – og forbrugerstyrelsen pegede på, at en fornyelse ville føre til øget konkurrence, som igen ville føre til billigere priser, støre udbud og længere åbningstid. Apotekerne stod sammen modsat bogbranchen.

Monopoler bliver nebrudt
Matas har i mange år kæmpet mod monopolet. Ja de betragter apotekerne som et monopol – foretagende. Og det ord er ikke noget, politikerne bryder sig om. De bryder sig heller ikke om boghandler – monopolet, men det er en anden historie.

Matas solgte vitaminpiller
Allerede da Matas startede kæmpede de for at handle med vitaminpiller. Det lykkedes for Matas. Apoteker – loven er meget gammel, cirka 458 år, og den forsøger Matas hele tiden at pille ved.
Apotekerne har gennem en massiv TV – reklame formået at fokusere på sikkerhed og faglighed.

Medicin over nettet
Men i Matas vil man også fokusere på faglighed. Man vil ansætte farmaceuter.
Ligesom i det forhåndværende monopol, Boghandelen, så sker det også inden for apoteker – branchen en forandring. Folk bestiller i stigende grad, medicin over nettet.

Matas mener at samfundet kan spare 600 mill. kr.
Matas påstår, at samfundet kan spare 600 millioner kroner, når det nuværende apotekersystem afskaffes. Og det er ingen hemmelighed, at Matas er sat til salg af kædens ejer, kapitalfonden CVC Partners. Her ville det så hjælpe på salget, hvis der skete en liberalisering inden for sag af medicin.

I 2007 havde CVC købt koncernen for 5,2 milliarder kroner. Allerede den gang havde man planer om at bryde apotekernes monopol.

Vil du købe Matas
Og hvis nogen vil købe Matas, så kan vi oplyse, at de har 2.000 ansatte og 258 butikker. I 2011/12 havde man en omsætning på 3.097 millioner kroner.
Det var også Matas, der lavede en aftale med apotekeren i Uldum. Sammen med ham lavede Matas 50 udleveringssteder af medicin rundt om i Danmark.
Dette var ikke særlig populært i apoteker – kredse. Apotekeren blev ekskluderet fra sin indkøbsorganisation og flere retssager fulgte. Konen blev fyret fra en grossistvirksomhed, der leverede varer ud til apotekerne.

Apotekerne har overbevist politikerne
Alt tyder dog på, at det er lykkedes for apotekerne, at overbevise politikerne om, at monopolet ikke skal brydes. Dette er ikke lykkedes for bogbranchen. Men det har måske noget med sammenhold eller mangel på samme, at gøre.
Apotekerforeningen har blandt andet antydet, at fagligheden vil blive udvandet, såfremt medicinen blev solgt i en parfumebutik, bestående af kun en farmaceut.

Matas vil ansætte fagligt personale
Dette argument bliver dog afvist af Matas. Her siger man, at man ikke vil gå på kompromis med det faglige miljø. Apoteket vil blive en synlig afgrænset del af Matas – butikkerne, hvor der vil stå samme apoteksfaglig personale, som der står i apotekerne.
Fra Matas side påpeger man også, at Danmark har flere indbyggere pr. apotek end noget andet EU – land.

Vækstforum ville liberalisere apotekerloven
En rapport fra en arbejdsgruppe bliver snart afleveret. Men stemningen i regeringspartierne er den, at det ikke i væsentlig grad bliver rørt ved monopolet. Allerede i 2010 anbefalede det daværende Vækstforum under VK – regeringen at liberalisere apotekersektoren.

Konkurrence i sektoren
Konkurrence – og Forbrugerstyrelsen pegede også i 2010 på, at der var behov for at skabe mere konkurrence i sektoren. Eksperter har peget på, at det ville være en fordel med nye aktører i sektoren.
Den liberalistiske tanke går blandt andet ud på, at øget konkurrence giver lavere priser, bedre service og større udbud. Der er også blevet fokuseret på flere apotekere og længere åbningstider. Men apotekerne har formet at bruge deres våben Høj faglighed.

Hvad vil Erhvervsministeren?
Men åbenbart kommer der dog til at ske ændringer. I slutningen af oktober udtalte Erhvervs – og Vækstminister Annette Wilhelmsen til Berlingske, at det er forskel på, at være den, der driver et apotek, og den , som rådgiver og langer medicin over disken. Andre vil godt kunne eje et apotek, men de, som har hænderne på medicinen, skal være fagfolk.

Apotekerfakta 

  • De danske apoteker havde i 2011 i gennemsnit en omsætning eksklusiv moms på omkring 38 mio. kr. og et overskud før udligning på godt en million kr. 
  • Ifølge Danmarks Apotekerforening findes der 314 danske apoteker ejet af 226 apoteksejere ved indgangen til 2013. 
  • I 2011 solgte apotekerne 58,3 mio. pakninger med receptmedicin samt 17,3 mio. pakninger med håndkøbsmedicin.
  • Hvis du vil læse mere om apoteker her på siden: Læs: 
  • Skal vi have flere apoteker? 
  • Apotek – dengang

Hvis du vil læse mere om ”et forhåndværende monopol” - Bogbranchen her på siden: Læs: 

  • En branche i krise
  • Bogen er i krise 
  • Nørrebro var et bogmekka 
  • Bogbranchen er handlingslammet 
  • En Boghandel fylder 100 år 
  • Bøger og Leverpostej

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16