Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Klap lige hesten

Vi dvæler i madskandaler. Der er helte og skurke. Vi kan stadig finde ”Gammelt kød”. Og på Norma kan man få Roskilde – syge”. Det skyldtes dog ikke hest. Måske har du spist hest? Det er ikke usundt. Men som forbruger føler man sig snydt. Man har betalt for oksekød. Nu vil fødevareministeren skærpe fødevarekontrollen yderligere. Dansk Erhverv advarer. Kontrollen skal ske hos producenten. Skandalen har fået forbrugerne til at undersøge, hvad de egentlig putter i munden. Men europæiske mafia – grupper har fået øje på en ny indtægtskilde.

Kreative bagmænd
Hestekøds – skandalen spøger stadig over alt i Europa. Bagmændene er meget kreativ i deres forsøg på at snyde både myndigheder og forbrugere. Og forbrugerne tror, at de køber en mærkevare. Men de bliver snydt. De får en vare af dårligere kvalitet. Også med hensyn til varedeklarationen bliver der snydt.
Det er omfattende kriminalitet med fødevarer i Europa. Organiserede kriminelle bander, der opererer internationalt mistænkes for at spille en afgørende rolle i hestekøds – skandalen. Ja kødskandalen trækker tråde tilbage til våbensmuglere.

Hele 750 ton hestekød er solgt som oksekød i 13 lande, herunder Danmark. Mindst 28 selskaber er indblandet.

Kendte producenter involveret
Kendte producenter som Findus og Nestlé er involveret i skandalerne. Den franske producent, Comigel skulle ifølge pakningen have leveret 100 pct. oksekød. En kontrol afslørede, at pakken indeholdt 100 pct. hestekød.
I England har det danskejede Flexi Foods Ldt. Solgt tonsvis af hestekød som oksekød. Dette kød er blevet brugt til færdigretter og i burgere.

”Gammelt kød” findes stadig
Og stadig kniber det med holdbarheds - datoen i diverse supermarkeder. Hvis man gør opmærksom på det over for personalet, bliver de ofte sure. Før i tiden kunne man få en plade chokolade eller en pakke kaffe, hvis man fandt gammelt kød.

Det er et spørgsmål om forbrugernes tillid, der bliver krænket. I den forbindelse er det ligegyldigt, om det set ud fra et ernæringsmæssigt synspunkt er farligt at spise kødet. Vi tror, vi køber en ting, men får noget andet.

Man kan undre sig over at alt dette kan lade sig gøre, når man betænker hvor omfattende fødevaremyndighederne håndtere kontrollen.

Har du spist hestekød?
Således kom det også frem, at Hårby Slagtehus sendte Pizzahak ud til grill – barer m.m. Heri var blandet hestekød. Måske tænker man sig om en ekstra gang, når man bærer hjembragt mad hjem fra den lokale. 

  • Hvor ofte har du spist hestekød, uden at vide det?

Vi dvæler i madskandaler
Selv i Ikeas kødboller var det hest. Og måske har man også spist hest i lasagnen og pastaretter, selv om det ikke fremgår af varedeklarationen.
Mad betyder næsten alt for danskerne. Ikke en dag kan gå uden, at der et madprogram i TV, eller at en ny kogebog udkommer. I øjeblikket er det stenaldermad, der er mest på mode.
I ugeblade er det konstant opskrifter på, hvordan vi får nok kalorier, og i andre hvordan man undgår at få for mange kalorier med gode råd til, hvordan vi kommer af med dem igen.

Vi dvæler i madskandaler. Det er ligesom en god film med helte og skurke. Ofrene det er os forbrugere. Skurken er bagmændene, det er dem der skovler penge ind på vores naivitet. Helten er det medie, der opdager skandalen.

Forbrugerne føler sig snydt
At spise hest er i sig selv ikke usundt. Men forbrugere føler sig snydt, fordi de tror, at det er oksekød, som de spiser.
Utroligt er det også, at en islandsk fødevarekontrol kunne finde en kødtærte fuldstændig uden spor af kød.

Roskilde – syge i Norma
Nu var det ikke hestekød, der var skyld i, at mindst 63 personer blev ramt af Roskildesyge, da de besøgte Norma, verdens bedste restaurant. Men det handlede igen om fødevare – sikkerhed. Norma kom på alverdens forsider.
En kok var blevet syg og spredte bakterier, da han ikke kun vaske sig i varmt vand.

Skandaler i Kina
Egentlig kan vi være glade for, at vi ikke lever i Kina. Her har fødevaremyndigheder fundet:
Pasta farvet med blæk, steroider i svinekød, Kød forurenet af bakterie, som gjorde det blåt og selvlysende, og som medierne kaldte for ”Avatar – kød”.
Ti producent af al ris i Kina er forurenet med cadium eller andre tungmetaller. Melamim i mælkeprodukter, indvolde dyppet i formaldehyd og brugt i suppe. Afføring og medicinrester i servietter og krus. Plastik sprøjtet i hovederne på rejer for at forøge vægten o.s.v.

Færdigretter fra Danmark?
Forbrugerne har ikke mulighed for at vide, hvad der er i ingredienserne i danske færdigretter. Det står ikke i varedeklarationen. Kina, Rusland og Polen leverer produkter til de danske færdigretter.

Æselkød er også indblandet
Og nu er det også kommet frem, at der er brugt æsel i kød fra Rumænien. Hvert år importeres tonsvis af heste – og æselkød til Danmark fra andre EU – lande, men hvor det ender henne, er lidt af et mysterium. Fødevarestyrelsen registrerer ikke, hvem der bruger hvad, og hvad det bruges til, så længe det er tale om import fra andre EU – lande. Med de mængder, der indføres er det nok udelukket, at alt ender som hundefodder.

Mere kontrol i kølediskerne
Dansk Erhverv mener ikke, at det er brug for en ny lovgivning. Løsningen er bedre kontrol i de lande, hvor varerne kommer fra. Men noget tyder på, at den danske fødevareminister ønsker endnu mere kontrol i kølediskene i de danske supermarkeder.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16