Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Ingen hjælp til Bogbranchen

Bogen skal stadig behandles som leverpostej. Der var igen hjælp at hente fra politikerne. Den faste pris sætter konkurrencen ud af spil, mener de. Og bestsellers skal fortsat sælges til ”unaturlig” lavpris til glæde for forbrugerne, siger Konkurrence – og Forbrugerrådet. Så bliver det svært for boghandlerne at agere købmænd, når de også skal leve op til sortiments – forpligtelse. Den litterære værdikæde er knækket, ligesom antallet af nyudgivelser er faldet med 11 pct. Selve bogomsætningen er faldende og endnu 7 boglader er lukket.

Nej fra politikere
En samlet bogbranche gik til kulturministeren for at få hjælp, men de fik ikke nogen. Man vil ikke fra politisk side genindføre de faste priser. Politikerne blev bakket godt op af Konkurrence – og Forbrugerstyrelsen.

Boglov blev afvist
En enig bogbranche ville indføre en ny boglov, der i højere grad end i dag skulle sikre litteraturens og læsernes interesse. Dermed vil der opnås:

    1. Bedre betingelser for udgivelse af et bredt udbud af dansksproget litteratur. 
    2. At et mere varieret og mangfoldigt litteraturudbud finder vej til læserne 
    3. Forøgede chancer for, at danskerne har en boghandel i acceptabel nærhed. 
    4. En rigere og mere mangfoldig litteraturarv for et lille sprogområde som det danske.

Siden sidst er 7 boglader lukket
Siden vores sidste artikel om bogbranchen i krise er der lukket 7 nye boglader, og det er endnu ikke slut.
Gyldendal må også for tredje år i træk konstatere en faldende omsætning. Og det går ud over overskuddet.

Bogen behandles atter som leverpostej
For fjerde år i træk, er det tilbagegang i den danske bogbranche. Skønsmæssig ligger branchen 6 – 7 pct under 2011.

Bogbranchen må nu erkende, at bogen bliver behandlet lige som leverpostej. Her troede man, at det at støtte bogen er at støtte den frie tanke.
Viden og oplysning burde være tilgængelig for alle. Uden bøger i alle afskygninger bliver samfundet fattigere.

Forbrugerne opfattes som vindere
Det er især Konkurrence – og Forbrugerstyrelsen der har advaret mod at få genindført de faste priser. Antallet af salgssteder er steget markant, og det opfattes som positivt. Forbrugerne har været den store vinder i denne liberalisering fastslår styrelsen.
Det er en politisk vurdering, om der gennem faste priser, skal gives støtte til dansk boghandel, og det har politikkerne så valgt ikke at skal ske. Det er mange andre steder i kulturen, hvor politikere har valgt, dette skal ske. Det gælder for eksempel aviser, tv – kanaler og teaterbilletter.

I andre lande behandles bogen som kultur
I et flertal af lande har man nedsat bogmoms. I Danmark er der fuld moms på bøger. I et stort antal lande som for eksempel Tyskland og Frankrig har man faste bogpriser.

Konkurrencen sættes ud af kraft
Politikerne mener, at faste priser sætter konkurrencen ud af kraft. De mener, at forbrugerne kommer til at betale for meget for bøgerne.
Konkurrence – og Forbrugerstyrelsen mener, at boghandlere har en unormal høj indtægt på litteratur, når der indføres faste priser. Styrelsen kan ikke se, at forlagene vil udgive mere smal litteratur, når boghandlerne tjener ”unaturligt meget”.

Bestsellers skal sælges til ”unaturlig” lavpris
Styrelsen mener, at det er en kæmpe fordel, at Bestsellers sælges til de unaturlig lave priser. Det var bestsellers, boghandlerne kunne tjene på, så man kunne tage lidt mindre salgbare bøger hjem til glæde for litteraturformidlingen. Boghandlere har modsat supermarkeder en sortimentsforpligtelse. Det bevirker, at kunder kan se et bredt udvalg af litteraturen. Skal boghandlere til at være købmænd, kan man ikke leve op til disse vilkår.

Faste priser årsag til bogens ulykke
Og mellem linjerne vil hverken politikere eller Konkurrence – og Forbrugerstyrelsen anerkende, at det er afskaffelsen af de faste priser, der har bragt bogbranchen i ulykke.

Butikker med rådgivning
Også forfatterne mener, at de faste priser ville være en støtte til bredden i den danske litteratur. Man mener ikke, at læserne kan være tjent med, at så mange boglader lukker. Det afgørende er trods alt, at man har butikker, hvor man kan få rådgivning og se de nye bøger. Faste priser kunne være en håndsrækning til en trængt branche.

Den litterære værdikæde er påvirket
I Forlæggerforeningen mener man, at det store antal lukninger af boglader kommer til at påvirke den litterære værdikæde. Flere og flere forlag skærer i antallet af udgivelser og flere og flere forfattere får afslag på udgivelser.
Bogen konkurrer med andre underholdningsmedier, og det er vigtigt, at den er tilgængelig så mange steder som muligt.

Kulturministeren lovede dog, at hun ville etablere en række tiltag, der vil skærpe danskernes læselyst.

Nye tiltag er nødvendig
Hvad skal der til for at lokke nye kunder i boghandelen. Ja det hjælper næppe med badeænder og lavt - uddannet og dermed lavtlønnet arbejdskraft. En vej ud af krisen kan være en faglig og optimal service.
Man har allerede forsøgt sig med nyt. Når man købte Leif Davidsens nyeste roman fik man hans første bog med gratis. Og hos Bog & Ide kunne man få Hippie 1 for 25,- kr., når man købte Hippie 2.

Et fald på nyudgivelser på 11 pct.
Bogbranchens egen statistik viser nedgang i udgivelser. Kulturministeriets egen viser lige det modsatte.
I 2012 var faldet på nyudgivelser på 11 pct. Trods lavere priser på bøger, er der ikke kommet flere bogkøbere. Antallet ligger på ca. 58 pct. af befolkningen. Bogsalget falder i omsætning.

Markedsvilkår
Bogbranchen må indstille sig på markedsvilkår. Men det er nok letter sagt end gjort. For en boghandler har en hvis forpligtelse. Bøgerne skal være på lager. Kunden vil have den her og nu. Modsat net – boglader er det dog ofte dyre huslejer, der skal betales.

Når vi nu næste gange vender tilbage med nyt om bogens krise, bliver det spændende at se, hvor mange boglader, der så er lukket!!!!!

Hvis du vil vide mere om Bøger her på siden: Læs 

  • En boghandel fylder 100 år 
  • En branche i krise 
  • Bogen er i krise 
  • Bøger og leverpostej 
  • Bogbranchen – handlingslammet 
  • Nørrebro – var et Bogmekka

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16