Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Støj i Hovedstaden

De fleste politikere er vilde med spontane Gadefester. De mener, at gaderne skal bruges. Men det er naboerne ikke. Og naboerne i Nørrebroparken er ikke vilde med den støj, de bliver præsenteret for, hver nat. Hvis vi ikke må, koster det 1,7 milliard kroner mere. Jo tommelskruerne er på, og naboerne er blevet gidsler. Og gidseler er også dem, der klager. Tag din madras og flyt på landet. Til gengæld har beboerne på Nørrebrogade fået mindre ro. Det handler også om brugen af det offentlige rum. En håndværker eller en fragtmand, der skal have læsset af, som holder uden for det reglementerede område, bliver straks knaldet af myndighederne. Men myndighederne spærrer glædeligt gader af, når der skal holdes fest. Hovedstaden skal være for alle, men er den egentlig det?

Brugen af det offentlige rum
Man må vel regne med støj, når man vælger at bosætte sig i hovedstaden. Det er jo ikke en landsby. Men der er forskel på støj. Skal beboerne finde sig i pludselige gadefester, nattelivet, metro – støj eller bilernes støj på Nørrebrogade.
Hvad beboerne må finde sig i, afhænger af politikernes indstilling og velvillighed. Alle fire ting er sikkert på hver sin måde irriterende.
Det handler også om brugen af det offentlige rum. Det handler også om tolerance.

Du er et gammelt fæ
Vi skal være en farverig og international hovedstad. Her skal være plads til alle. Men skal centrum omdannes til en stor markedsplads, og skal sidegaderne fyldes med fulderikker? Mange søvnløse københavnere mener allerede nu, at byen ligner en pinlig kopi af Sunny Beach. Således ved vi fra butikker ind i byen, at det er særlig galt om mandagen, når de skal åbne deres butik. De bliver mødt af tis over det hele. Glasskår, affald og bræk er også noget det, der skal fjernes.

Eller skal centrum være en stillegade om natten? Hvordan finder man en linje?
Det samme gælder brugen af det offentlige rum. Erhvervslivet får svære ved at agere, når der skal parkeres m.m. De skal stadig betale for at udstille deres varer. Men politikerne er glade for spontane gadefester, hvor man rask væk spærre bydele af.

Vi skal have den kollektive trafik frem, koste hvad det vil. Naboer til Metro – byggeriet må lide for os andre. Er du imod dette – er du intolerant, et gammelt fæ og imod ungdommen. Så kan man lige så godt tage sin madras og flytte på landet.

Ingen biler på Nørrebrogade
Beboerne på Nørrebrogade har fået det væsentlig roligere, efter at de fleste biler har fået kørselsforbud på den ene eller anden måde. Og de får det endnu roligere, når der indføres bussluse og andre trafikgener.

Beboerne på selve Nørrebrogade er tilfredse, men det er beboerne i sidegaderne ikke. Her er trafikken vokset. Og for erhvervslivet har støjbegrænsningen fået katastrofale følger, selv om de fleste politikere fraskriver trafiksaneringerne som årsag.

Det mærkelige er så, at den højt agtede kollektive trafik larmer. Og det protesterer beboerne ikke over. En bus, der bremser, kan larme temmelig meget.

Gadefester
Byens gader skal bruges. Og det bliver de så, trods det faktum, at vi har fået mange flere pladser og parker, hvor man kan afholde diverse fester.
Pludselige opståede fester kan nu afholdes overalt. Mobile ghettoblastere med enorme højttalere bruges også overalt, så bliver de spontane fester sjovere. Man behøver ikke mere spørge de nærmeste beboere. Og klager disse, ja så er de nogle gamle fæ, der ikke ved, hvad ungdommen har brug for.

Distortion
Gadefesten Distortion er vokset fra 15.000 til 280.000 besøgende. På Nørrebrogade skal der være et 200 meter langt bord, hvor der skal serveres mad og vin.
I tre dage vil byen blive invaderet med smadrede flasker, kampdruk, graffiti og larm i gaderne. Og ikke mindst lugt af urin i flere dage. Brokker man sig over dette, får man at vide, at man ikke er tolerant. Det er jo kun en gang om året.

Rask væk omdirigeres trafikken. Så kan Distortortion rigtig slå sig løs. Hele Dr. Louises Bro tages i brug. Biler, ja selv busser og cykler må finde alternative ruter.
Men også Fælledvej, Birkegade og Guldbergsgade bliver udsat.

Så falder hammeren
Hvis en fragtmand bliver nødt til at holde på Nørrebrogade uden for de afgrænsede områder, ja så er lovens lange arm over ham. Skal en håndværker aflevere et pengeskab, og kører hen til kundens hoveddør, ja så skal han passe på. Det er nok de færreste kunder, der ved, at de fleste håndværkere har iberegnet p – bøder på fakturaen.

Destroy the Streets
Godt nok er Distortions forstærkeranlæg imponerende, men det kan dog ikke slå den fra Reclaim the Street. Tunge basrytmer, brag og politisirener, ja det var det Nørrebro – borgerne måtte ligge ører til. Man skulle så tro, at de efterhånden var vant til det.
Det var så med at finde det rum, hvor støjen trængte mindst igennem. 

  • Du bør være mere tolerant – tag din madras og flyt på landet.

Måske skulle denne gadefest skifte navn til Destroy the Streets. Butiksejere måtte så atter engang bruge tid og penge på at fjerne graffiti. Og enkelte måtte atter engang feje glas foran butikken. På muren til Assitents Kirkegård stod: 

  • Hvems væg – vores væg

Er der fest i gaden, møder københavnerne op. De små gadefester vælger nu ikke at involvere de sociale medier. Man er bange for at det bliver til Monsterfester.

Nattefester
Inde i byen er nattelivet ved at nå en grænse mener beboerne. Beboerne truer med at flytte og så vil det gå ud over nattelivet. Gæsterne larmer ud til morgenstunden. Og både restauratører og beboere er enige. Det må være politiets opgave, at sørge for ro og orden. Men politiet mangler ressourcer.

På grund af rygeloven står folk på gader og pladser i Indre By og råber og skriger til de lokale beboers fortrydelse.

En politisk slagmark
Her er også ballade med bevillingsnævnet. Kultur – og fritidsforvaltningen beskyldes for, at påvirke politiet i deres afgørelser. Nattelivet i København er blevet en politisk slagmark. I årevis har det været en kamp mellem natteliv og nattesøvn.
Samtidig er der givet 585 nye bevillinger i Københavns Kommune, og faktisk kun 21 afvisninger. Og sådan en afvisning kan være begrundet med følgende:

Ved søgning på politiforretninger i hele Vestergade i perioden 1. november 2012 til og med d.d. ses 

  • 7 tilfælde af vold 
  • 31 tilfælde af overtrædelse af Ordensbekendtgørelsen 
  • 1 tilfælde af Fornærmende tiltale af polititjenestemand 
  • 5 tilfælde af overtrædelse af Lov om Euforiserende Stoffer 
  • 2 tilfælde af røveri 
  • 223 tilfælde af tyverier, alle former.

Det er de lokale imod
De lokale beboere har selv forfattet problemerne:

  1. Et stort antal bevillinger giver mere larm i gaderne (gæster står f.eks i kø ude på gaden og andre snakker/larmer, når de ryger udendørs 
  2. Mange 05 – bevillinger – giver barer og diskoteker mulighed for at have åbent til 05. Altså får beboerne berøvet næsten hele nattesøvnen i de mest hårdtplagede områder. Det giver stress og skader sundheden. 
  3. Mangler tydelig angivelse af, hvor der er ”festzone”. Vil give beboere og tilflyttere mulighed for at vælge bolig, der ikke ligger tæt på barer og diskoteker. 
  4. Politiet har ikke ressourcer til at rykke ud til de mange klager om nattestøj på gaden. Beboerne har således ikke mulighed for at gøre noget ved problemerne. 
  5. Stigende antal gæster og dermed flere fulde unge i gaderne giver utryghed 
  6. Opkast, tis, glasskår og hærværk som følge af de mange nattelivs - gæster 
  7. Øget trafikstøj og trængsel på grund af taxa – kørsel.

Enhedslisten vil komme fortvivlende beboere i Indre By til undsætning. Mange føler sig fortabt, når de skal klage til diverse myndigheder. Partiet foreslår en indsatsstyrke, der tager sig af alle klager, uanset hvilken instans, den skal adresseres til.

Nabo til Nørrebroparken
Beboere ved Nørrebroparken skal leve med konstant støj i alle døgnets 24 timer. Det var dengang vi i Nørrebro Park Kvarterløft bevilligede adskillige millioner kroner til renovering af Nørrebroparken, med renoverings – konkurrence og meget mere. Ugen efter behandlingen fik vi at vide, at man et eller andet sted på Rådhuset havde besluttet, at der skulle ske så mange andre ting med Nørrebroparken. Og det er de ting, som naboerne nu må lide med.

Stress, hjertebanken og hovedpine
Her bliver folk stresset af konstant larm. De får ikke sovet, og det går også ud over deres koncentration på deres arbejde. Gang på gang har Metroselskabet fået dispensation. Først var det 130 millioner kroner, der skulle spares.
Pludselig forlyder det så, at hvis man ikke får lov til udvidet arbejdstid, så bliver arbejdet et år forsinket, og det vil så koste mellem 1,4 og 1,7 milliarder kroner. Med andre ord naboerne til Metro – byggepladser bliver taget som gidsler. Men betyder det, at de skal lide under dette støjnivue indtil det hele er forbi. Og hvad vejer tungest – hensynet til borgerne eller til økonomien?

Beboerne oplever det som en stærk indgriben i deres dagligdag – stress, hjertebanken og hovedpine. Det mærkelige er så, at diverse eksperter skal udtale sig, om hvorvidt dette er skadeligt. Og så observerer man, at politikerne gang på gang får tommelskruer på af Metroselskabet.

Hvis du vil vide mere:

  • Fest, Urin og affald på Nørrebro
  • Distortion – et forbillede
  • Tolerance, Fordomme og mangfoldighed
  • En afsporet Metro
  • Den kollektive trafik skal frem
  • Metroselskabet skal vel overholde loven
  • Der er gang i København

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16