Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Detailhandel i Juni 2013

Velkommen til vores nyeste udgave. Forbrugerne er fastlåste og pessimistiske. Det har en selvforstærkende effekt. Vore kollegaer i de nordiske lande drøner derudad. Herhjemme står det hele i stampe. Flere butikker på Nørrebro er tomme. Og så opfordrer muslimer til at boykotte Dansk Supermarked på Nørrebro. Og hvor mange bliver egentlig afpresset på Nørrebro? Nye metoder afprøves på butiksansatte. De skal yde det allerbedste i en presset detailhandel. Vi kigger på de værste og de bedste supermarkeder målt på pris og kvalitet. Og så bruger foreningen meget tid på studerende fra diverse uddannelser til undersøgelser m.m. Det og meget andet i disse korte nyheder.

Forbrugerne er fastlåste
De danske forbrugere ser fortsat mørkt på fremtiden, så det lover ikke godt for det kommende forbrug. De har ikke umiddelbar planer om at købe stort ind. Siden efteråret 2011 har det været negativt. Samlet er det samlede forbrug op mod fem procent lavere end før da krisen satte ind. Og det kan undre, for først blev SP – pengene sluppet løs. De var på 20 milliarder kr. Dernæst blev 28 milliarder kr. i efterlønspenge sluppet fri. Så blev skatten sænket en smule, og der blev indført håndværkerfradrag. Men frygten for arbejdsløshed og andre negative ting har fået danskerne til at holde igen. I april steg forbruget bare 0,4 procent i forhold til samme måned året før.

Det sortsyn, der præger danskerne, er selvforstærkende. For virksomhederne tør hverken investere eller i egen forretning eller opkøbe konkurrenter.

Eksportvirksomheder har holdt sig til kende markeder og ikke vovet sig ud på fremmede markeder. Man tør ikke tage risiko. Væksten er næsten ikke eksisterende.

Men danske virksomheder har 540 milliarder kroner. Og danskerne har en rekordstor opsparing. Egentlig er det ikke pengene, der mangler. Det er modet til at satse, der mangler.

Har pengeafpressere frit spil?
De mange skyderier mellem banderne i København har betydet, at politiet ikke haft tid til at forske i afpresninger i detailhandelen på Nørrebro. Men har det foregået?

Det opsøgende arbejde fra politiets side har ikke fundet sted.
Nørrebro Lokaludvalg vil ansætte en kvartermanager, der skal skabe netværk blandt de erhvervsdrivende. Og herigennem kan man måske finde frem til afpressere.

Jane blev valgt til Årets Københavner
Det blev Mor Jane, der blev Årets Københavner. Hun ville ikke finde sig i, at blive afpresset på Cafe Viking. Hun blev ikke bange, da der fløj en brosten gennem hendes vinduer. Hun samlede i stedet Nørrebro mod afpresserne. Historien om den seje dame gik verden rundt. Og afpresseren fik 8 måneders fængsel.
Og den 19. december er der igen grund til fest. Da kan Jane fejre 25 års jubilæum. Tillykke Jane – du er sej.

Ingen markedsplads i Nordvest
Planerne om en ny markedsplads, der skal rotere mellem fire københavnske bydele er skrinlagt. Det var Københavns Kommunes Erhvervsservice, der stod for dette initiativ. I stedet arbejder man nu med en fast markedsplads. Stedet er dog endnu ikke udpeget.

Skal Dansk Supermarked Boykottes?
Nada, der fejrede gulv i Netto, blev åbenbart fyret, grundet hendes hovedbeklædning. Dette har så fået muslimer til at overveje, om de skal boykotte Dansk Supermarked. I et indlæg i Politiken skriver Safia Aoude: 

  • To dage på Nørrebro uden muslimske kunder, og Føtex og Netto ville skulle dreje nøglen om eller skifte deres latterlige personalepolitik

Forfatteren opfordrer til at man bruger andre indkøbsmuligheder, som ikke har den latterlige personalepolitik. Og så gør hun opmærksom på, at der især er tre steder, hvor muslimske forbrugere kan gøre deres magt gældende:

  1. På halalfødevareudbuddet 
  2. Bank – og forsikringssektoren 
  3. Med hensyn til arbejdsmarkedspolitik

Hjælper studerende
Nørrebro Handelsforening hjælper i stigende grad studerende fra diverse skoler og uddannelser med analyser, artikler og oplysninger. Her hjælper vores hjemmeside, som du kigger på med over 3.000 artikler.

Selvstændige vælger at droppe erhvervseventyret
29 pct. af de selvstændige erhvervsdrivende overvejer at droppe karrieren på grund af den økonomiske krise. For mange har udviklingen ført til et ondt mareridt. Det er en undersøgelse blandt 1.536 medlemmer i de selvstændiges A – kasse Dana, der kommer med disse opsigtsvækkende tal.

Danske butikker klarer sig dårligt
Butikker i Danmark klarer sig klart dårligere and vores broder – lande i Norden. De svenske butikker har siden 2003 øget salget med 26,2 pct. I Finland er fremgangen på 26,6 pct. Og i Norge er fremgangen helt oppe på 31,5 pct. I Danmark er fremgangen kun på 3,5 pct.

Og krisen i de danske butikker ser ikke ud til at være løst.
Boligmarkedet i Sverige undgik total nedtur. De svenske renter røg hurtigt langt ned, og svenske politikere uddelte massive skattelettelser. Svenskerne oplevede en markant forbedring af deres økonomi. Og det ser godt ud for svenskerne i den nærmere fremtid.

Antallet af tomme butikker er i Danmark mere end fordoblet fra 2,9 pct. i 2003 til 6,3 pct. i 2013. Især på Nørrebro er der mange tomme butikker. Dette skyldes også trafikreguleringen, samt det faktum, at uligheden er stigende. Således kunne vi i en tidligere artikel udnævne Nørrebro til Danmarks Fattigste Kommune, hvis Nørrebro var en kommune.

Den store boligboble er også skyld i detailhandelens krise. Mange butikker har forsøgt sig med ekstra mange udsalgskampagner. I dagligvarebranchen har man satset på flere discountprodukter og polske fødevarer. Fuldtidsansatte faghudlærte er blevet fyret på bekostning af studerende for at spare på udgifterne.
Flere økonomer forudser, at udviklingen først vil vende i 2014 eller 2015.

Danmark fører i Skat
Danskerne indtager en suveræn førerposition på den årlige opgørelse over, hvem i EU, der afleverer flest penge til statskassen. Skattetrykket i Danmark var ifølge EU´s statistiske kontor Eurosat på 47,7 pct. På de næste pladser følger Sverige, Belgien, Frankrig, Finland, Italien og Østrig. Helt i bunden af listen ligger Litauen med 26 pct. fulgt af Bulgarien, Letland, Rumænien, Slovakiet og Irland med skatteryk på mellem 27 og 29 pct. Den gennemsnitlige skattetryk i EU var i 2011 på 38,8 pct.

Fremtidens Detailhandel
Sidste gang startede vi en lille mini – artikelserie om Fremtidens Detailhandel i denne klumme. Man kan i fremtiden bevæge sig ud i butikken, hvor kunderne kan betale for deres varer, hvor de står ved hjælp af en lille app.
Denne kan også bruges, når man skal kigge på den enkelte vares omsætning eller den enkelte ansattes præstation. Prisen for sådan app er ca. 7.000 kr. og dertil kommer så prisen for tre iPads.
Kunden behøver ikke mere at stå i kø, og ekspedienten kan frigøres fra kasse – funktionen. Nu kan salget gøres færdig ude i butikken. Også lagerbeholdningen justeres automatisk. App'en kan genkende kunden fra sidste besøg og huske hendes/hans køb. Man kan desuden få firmaets katalog frem på skærmen blot ved et tryk. Og kvitteringen sendes til kundens mail.
Nu kan man ude butikken tale med kunden, og vise ham/hende, hvad det er for et produkt, der kommer hjem.

Smiley bedømmer butiksansatte
Butiksansatte presses efterhånden på deres arbejdsplads. Det går ikke særlig godt for detailhandelen, derfor skal butiksansatte yde det allerbedste. Et stigende antal mysteri shoppere vurderer de butiksansattes formåen. Dertil kommer at faglærte er truet, fordi de udgør en større udgift for virksomhederne. Oftere og oftere bliver de bedømt ud fra diverse kriterier. Fra morgen til aften bliver medarbejdere målt og vejet. Det nyeste er, at kunder nu via en storskærm bedømmer deres indsats mens de er i butikken. En smiley skifter farve efter kundernes vurdering. Det skal samtidig være en påmindelse om, at kunderne skal have den allerbedste behandling.

Nye virksomheder vælger hovedstaden
Over 5.000 nye virksomheder er skudt frem i København siden 2005. Beskæftigelses – borgmesteren som Nørrebro Handelsforening forleden havde besøg af, glæder sig over udviklingen. Foreningen kunne dog fortælle hende, at der var mange ting, kommunen kunne gøre bedre. (Læs artiklen: Besøg af Borgmesteren).

Grænsehandelen fortsætter
Som vi for kort tid siden kunne proklamere, så fortsætter grænsehandelen uanfægtet. Det var det, man kan kalde bluf, det med lavere afgift på sodavand. Sodavand vil stadig koste det halve i Tyskland. Ja godt nok bliver en 1,5 liters Cola cirka tre kr. billigere.

Men det er ikke kun afgifts – forskelle mellem de to lande, der gør sig gældende. Således kan grænsebutikkerne opnå logistik – rabatter hos bryggerierne. Det får de, når de bestiller hele vognlæs af bestemte produkter.

Udenlandske kæder på vej
Kapitalstærke udenlandske kæder er på vej til at erobre de bedste beliggenheder. Det er ikke for eksempel svenske H&M og tyske Deichmann. Tøj – og skosalget er dykket kraftigt, og mange butikker kæmper for overlevelse. Dette udnytter de to udenlandske kæder og forøger nu deres antal af butikker i Danmark.

Også butikscentrene er blevet kritiske. De udnytter det, når en kapitalstærk udenlandsk kapitalkæde vil etablere en butik i deres center, og særlig når dette kan tiltrække et større kundeantal. Fornylig valgte Dansk Supermarked, at lukke samtlige 37 Tøj & Sko butikker.

H&M har udvidet deres andel af butikker i Danmark fra 67 til 76 butikker. Koncernen har ca. 2.800 butikker fordelt på 40 markeder.

Den tyske kæde Deichmann æder sig langsom ind på Skoringen. Antallet af butikker i Danmark er nu oppe på 33. Man forventer at nå 40 inden 2014. Kæden er repræsenteret i 23 europæiske lande. På verdensplan solgte kæden 165 millioner par sko i 2012, hvilket gav en omsætning på mere end 33,5 milliarder kroner.

De Bedste i København
Hvert år kåres De Bedste . Vi bringer her listen:

  • Byens Bedste Nye Butikker: & Other Stories
  • Byens Bedste Kvindemode: By Malene Birger
  • Byens Bedste Herremode: Le – Fix
  • Byens Bedste Wellness: Ni´mat
  • Byens Bedste Nye Initiativ: Gratis Udendørsservering
  • Byens Fucking Flinkeste: Hus Forbi – sælgerne
  • Byens Bedste Spillested: Vega
  • Byens Bedste Teateroplevelse: Mungo Park
  • Byens Bedste Filmoplevelse: Grand Teatret
  • Byens Bedste Museumsoplevelse: Louisiana
  • Byens Bedste Børneoplevelse: Den Blå Planet
  • Byens Bedste Fest: Toldboden
  • Byens Bedste nye Bar: Madam Chu's
  • Byens Bedste Vinbar: Ved Stranden 10
  • Byens Bedste Ølbar: Mikkeller & Freinds
  • Byens Bedste Sportsbar: Den Glade Gris
  • Byens Bedste Gourmet: Kadeau
  • Byens Bedste nye Restaurant: Pony
  • Byens Bedste Brunch: Dyrehaven
  • Byens Bedste Burger: Halifax
  • Byens Bedste Billige Restaurant: Madklubben Vesterbro
  • Byens Bedste nye Kaffebar: Original Coffee
  • Byens Bedste Takeaway: LéLéStreetKitchen
  • Byens Bedste Sushi: Sticks'n'Sushi

Sociale Medier – prisen
Gennem 3.000 interviews har danskerne nomineret fire kandidater, som en gruppe eksperter inden for sociale medier, har at vælge imellem. Og i år valgte danskerne, Bilka, DR, Matas og Roskilde Festival.
Hele 17 pct. af de danske kvinder over 18 år angiver, at de har haft positive erfaringer med Club Matas. Det er ikke første gang Matas, var nomineret. Men det er nyt, at Bilka var med. Det blev Roskilde Festival, der løb med første - prisen.

Hver 10. køber dagligvarer over Nettet
Kun hver 10. af os, køber dagligvarer på Nettet. Det er fordi, vi selv vil checke kvaliteten. Anderledes ser det ud med kategorierne rejser og kulturoplevelser, film, musik, bøger, elektronik, hvidevarer, tøj og sko. Her cirka halvdelen af os inde på Nettet for at købe.

Modebranchen har en udfordring
Det er nemt at købe mode på Nettet. Og det har betydet tilbagegang for den danske modebranche. Bestseller er klart den største med 57 pct. af markedsandelen. Mange virksomheder skal omlægge deres salg fra klassiske butikker til nethandel. De skal som stort set resten af detailhandelen omstille på. Der skal findes en balance mellem den fysiske butik og nethandelen.

Illum har store planer
Illum har ambitioner om at indrette et overdådigt luksushotel på øverste etage. De italienske ejere regner med at indrette 10 luksus – værelser. Illums nye ejere vil investere 500 millioner kroner i det københavnske stormagasin. Pengene vil føre til store forandringer på samtlige fem etager gennem de næste fem år. Målet er at forvandle stormagasinet til Skandinaviens bedste. For få år siden var stormagasinet på fallittens rand.
Det går da heller ikke så godt for stormagasinet i dag. Således mangler der 80 millioner kroner i omsætning i forhold til selskabets egne forventninger.

Butikker venter på kineserne
Velhavende kinesere bliver godt modtaget i København. Mange butikker har nemlig forberedt sig. Personalet har været på kinesisk – kursus, og de er blevet undervist i kinesisk kultur og kundeadfærd. I 2008 brugte hver kineser 2.400 kr. i danske butikker. Dette beløb var i 2012 vokset til 5.500 kr.

Halvdelen af nogle af butikkernes omsætning skyldes kinesere. Det er især de eksklusive butikker, der har glæde af de rige kinesiske kunder. Varerne er cirka 30 pct billigere end i Kina, fordi varerne er afgiftsfri for kineserne.

Vi havde her på siden en artikel omkring det, at man betalte guider for at anvise kunder. Noget tyder på, at denne fremgangsmåde fortsætter.

Antallet af kinesiske hotelovernatninger i hovedstadsområdet steg fra 40.000 i 2009 til over 100.000 i 2012.

Man kan let komme til at træde ved siden af, når kinesiske kunder skal ekspederes. Således betyder farver meget for kineserne. Når man taler med dem, må man ikke nævne ting, der gør dem forlegne.

Er bagerens dyre brød det bedste?
Når du køber et dyrt mørkt rugbrød hos bageren behøver det ikke at være sundt. Mange bagere bruger sirup i dejen. Det får brødet til at se rustikt, delikat og mørkt ud. Bageren er ikke forpligtet af mærkningskrav, som færdigpakket brød.

Supermarkeder og Juicebar har fået bøder
Tre kendte fødevarevirksomheder og Joe & The Juice har fået store bøder af Fødevarekontrollen. Det var problemer med snavs i køkken, opbevaring af kød i for høj temperatur.

Glem alt om hestekød
Hvor mange rotter skal man bruge for at lave et får. I Kina har de ikke hestekøds – skandale men rottekøds – skandale. Tonsvis af kød er beslaglagt i næsten 400 sager. Og 900 mennesker er anholdt. Tonsvis af kød fra ræve, rotter, minke og andre ikke kontrollerede kødprodukter er blevet solgt som lammekød. Der er også brugt ulovlige kemikalier. Så kunne man farve det, så det lignede dyrere kød.
Men det er også galt med andre fødevarer i Kina. Således har landets største producent af flaskevand brugt høje mængder af cadniun og arsen.

Tiger har fremgang
På blot et halvt år har Tiger åbnet 40 nye butikker. Kædens eget design med mønstre, farver og humor passer godt til japanerne. Koncernen har nu 210 butikker i 19 lande. Forventningen er, at man om fem år har 1.000 butikker.

De Bedste og De Værste
Metroxpress har kåret de bedste og de værste supermarkeder. Ja det kan godt være at Fakta mener, at man skal blive fem minutter mere. Men måske skulle de bruge lidt mere tid på kunderne. De er nemlig bundskrabere sammen med 7 – Eleven og Aldi i en ny brugerundersøgelser om kvalitet.
Og 21 pct. er ikke i tvivl. De peger på Føtex som det bedste supermarked, når det handler om kvalitet. På andenpladsen ligger SuperBrugsen og Kvickly med 11 pct.

4. Bilka 10 pct.
5. Rema 1000 7 pct.
6. SuperBest 7 pct.
7. Lidl 5 pct.
8. Netto 4 pct.
9. Fakta 1 pct.
10. Aldi 0 pct.
11. 7 – Eleven: 0 pct.

Du får mest for pengene i Netto
En anden konkurrence har været i gang. Og det er også en, som Metroexpress har foretaget. Undersøgelsen viser, at 25 pct. af danskerne mener, at man får mest for pengene i Netto. Sådan ser danskernes favoritter ud: 

  1. Netto 25 pct. 
  2. Lidl: 22 pct. 
  3. Rema 1000 19 pct. 
  4. Fakta: 8 pct. 
  5. Aldi: 8 pct. 
  6. Bilka: 4 pct. 
  7. SuperBrugsen 1 pct. 
  8. SuperBest 1 pct. 
  9. Føtex: 1 pct.

Skal man arbejde gratis?
En ung medarbejder har ifølge tv2.dk arbejdet gratis i prøveperioden hos 7 – Eleven. Kæden fik for et år siden kritik for at bruge ulønnet arbejdskraft. Det burde være klart, at dette er klart ulovligt. Og det burde ikke forekomme i en eneste af 7 – Elevens 188 kiosker.

Alarmer på kød
Dansk Supermarked vil kød – tyveriet til livs. Nu bliver kødvarerne udstyret med alarmer. Og det står faktisk på varen, at de er udstyret med denne alarm. Og det ser ud som denne præventive oplysning har båret frugt.

Mislykket storcenter sælges
Det går ikke godt for alle storcentre, således er Gallerierne i Hillerød blevet solgt, grundet dårlig økonomi. Sidste år viste et underskud på 146,9 millioner kroner. Siden centret åbnede i 2006 er indkøbscentret faldet i værdi fra 400 millioner til 182,5 millioner kroner. I dag står 30 ud af 42 lejemål tomme i centret. Investorerne kan forvente at tabe et sted helt op til 150 millioner kroner.

Advarsel mod prisfinter
SøndagsAvisen advarer deres læsere mod supermarkedernes prisfinter. Og det er især fire ting, man advarer imod: 

  1. Produkter solgt i sampak med dyrere stykpris, end hvis du købte produktet enkeltvis 
  2. Produkter solgt til ”nedsat pris”, selv om prisen har været sat ned så længe, at ingen kan huske, hvad normalprisen var. 
  3. Produkter solgt til overpris i en kort periode, inden de bliver solgt til ”nedsat pris” 
  4. Tilbudsvarer mærket med en højere førpris, som varen aldrig har været solgt til

Ifølge avisen køber forbrugerne mere, når de får indtrykket af, at de har gjort en god handel. I 2010 gennemførte Forbrugerombudsmanden en stikprøvekontrol af 32 butikkers brug af tilbudspriser. Ud af 5.500 stikprøver fandt man kun 15 tilfælde, der var så grove, at det blev anmeldt til politiet.

Dette var, hvad vi havde valgt til denne gang i vores klumme. Vi vender stærk tilbage i Juli – måned for at tage et overblik over detailhandelen.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16