Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Overvågning, Aflytning og Hacking (3)

Skat vil have teleoplysninger. Samfundet er efterhånden præget af vilkårlig magtudøvelse. I Danmark var der hemmelig overvågning af DKP - et lovligt parti. Oplysninger tilgik Folketinget. NSA har bygget aflytnings - central ved München og givet et "lille" tilskud til deres engelske partnere på 100 millioner kr. En ung mand blev nægtet indrejsetilladelse til USA. Efterretningstjenester unddrager sig enhver kontrol. NSA har fri kontrol til danskernes tele - og internetaktiviteter. Har vi grund til at frygte noget, selv om vi følger os uskyldig?

Skal man frygte noget?
Er det konspirationsteorier, når vi diskuterer overvågning og aflytning? Hvis man ikke mener, at have begået noget ulovligt, skal man så frygte noget?
Svaret må være, Ja. Det handler om din retssikkerhed.
Sender du g - mail, kan du være sikker på, at din mail bliver scannet.

Aflytning i hele Verden
Efter terrorangrebet den 11. september 2001 opfattede efterretningstjenesterne, at det var privatlivsbeskyttelsen, der stod i vejen for, at man fangede terrorister. I tiden derefter aflyttede man borgere uden retskendelser og i strid med lovgivningen. Det gjorde man stort set i hele Verden også i Danmark.

Unddrager sig al kontrol
Stik imod folkeretten, påtog efterretningsvæsnet sig en stor magt. Nye fuldmagtsbeføjelser gør at tjenesterne i dag er i stand til at unddrage sig al kontrol. De statslige sikkerhedsorganisationer i USA bruger tvang, når de går rettens vej, til trods for, at beskyttelsen af den private ukrænkelighed er nedfældet i den amerikanske forfatning.
De hemmelige samtaler med Google, Facebook, Yahoo og Microsoft viser tydeligt, at de amerikanske hemmelige tjenesters magt over internetvirksomhederne kun er et amerikansk problem.

Ikke inde for rammerne
Som forventet mørklægger de danske efterretningstjenester omfanget af samarbejdet med amerikanerne. Og det sker selv om politikerne har lovet fuld offentlighed. PET og FE vil ikke kommentere det, fordi der er tale om klassificerede oplysninger samt at der ikke er inden for rammerne af en besvarelse af et folketingsspørgsmål.
Vi får så samtidig at vide, at lovgivningen bliver overholdt, og det gælder persondataloven, straffeloven, forvaltningsloven og relevante internationale konventioner.

Fri adgang til danskernes aktiviteter
Dette er der ikke så mange, der tror på. For NSA har fri adgang til oplysninger om danske statsborgers telefonsamtaler, mails, aktiviteter på sociale medier og såkaldt browserhistorik.
Dette har resulteret i, at danske statsborgere overraskende er blevet nægtet indrejse til USA. Ved nærmere granskning, har de så fundet ud af, at det muligvis skyldes politiske aktiviteter på vestre fløjen i 1970erne.

Nægtet indrejse til USA
Således har en ung mand fået nægtet indrejse til USA. Han har ren straffeattest og aldrig været politisk aktiv. Sandsynligvis er det hans telefonnummer, der er problemet. Det har tilhørt en person, som PET har interesseret sig for. Om den unge mand nogensinde for indrejsetilladelse er tvivlsom. Det er ikke let, at komme ud af de amerikanske myndigheders registre.
En økonomichef og HR - chef ved Odense Kommune blev også pludselig nægtet indrejse af de amerikanske myndigheder. De 40.000 kr. som turen kostede, gik tabt. Og flere andre danskere er nægtet adgang. Og som sædvanligvis giver amerikanerne ingen begrundelse. De afviste befinder sig åbenbart på en liste, som man ikke lige kan komme ud af.

Etisk balancegang?
Danske politikere vil ikke gå hele vejen, for stiller de for mange spørgsmål. Så får Danmark ikke fordel, af de oplysninger som NSA kan levere. Det handler om en etisk balancegang. Men betyder det, at man bare kan fortsætte uhindret?

Menneskerettigheder bliver krænket
I Den Europæiske Menneskerettighedskonvention artikel 8 står følgende: 

  • Enhver har ret til respekt for sit privatliv og familieliv, sit hjem og sin korrespondance.

Denne rettighed har længe været i fare. Også vores vaner lagres. Dette kan bruges af mange. Vi dele bevidst og ubevidst en stor del af vores informationer med resten af Verden. Vi ejer ikke mere selv vores informationer. I dag foregår indsamlinger uden kontrol og uanfægtet af diverse love og rettigheder.

Danmark leverer varen
De amerikanske efterretningsorganer underminerer stort set alle de rettigheder til frihed og privatliv, som USA's forfatning garanterer og beskytter. Tydeligvis er USA ikke en politistat, men borgernes privatsfære bliver invaderet og kontrolleret. Og andre lande som Danmark leverer varen, så amerikanerne kan udvide deres kontrol.
USA's internetfrihed dækker over dybe modsætninger i deres egen politik.

Har Kongressen indflydelse?
Obama har forsøgt at bilde os ind, at NSA's aktiviteter er underlagt Kongressens tilsyn, tilladelse og debat.
Men flere af kongressens medlemmer afviser, at have kendskab til NSA's aktiviteter. The Guardian har kunnet fremvise dokumenter, der viser, at kongresmedlemmer nægtes adgang til oplysninger om NSA's aktiviteter. Man kan ikke engang få adgang til domstolenes afgørelse vedrørende NSA.

Russerne har fået en god skalp
Elektronisk efterretningsvirksomhed er en del af virkeligheden i dag. Og russerne har fået en god skalp, nemlig Snowden, der har været gennem afhøringer i dagevis af det russiske efterretningsvæsen. De russiske myndigheder har fået serveret noget på et sølvfad.

Avis under pres
I England er avisen The Guardian kommet under pres. Således er en brasiliansk journalist blevet tilbageholdt og afhørt i ni timer. De britiske myndigheder brugte terrorloven. Denne lov giver mulighed for at stoppe, visitere, udspørge og tilbageholde enkeltpersoner i lufthavne, havne og grænseområder. De tilbageholdte har ikke ret til advokatbistand. Den brasilianske journalist var såkaldt partner til The Guardian. Han fik beslaglagt mobiltelefon, computer, USB - nøgler m.m.

The Guardian blev af efterretningsfolk tvunget til at rydde computere for afslørende spionfiltre. Britiske myndigheder truede avisen med retsforfølgelse. Det var denne avis, der var blandt de første til at afsløre USA's verdensomspændende elektroniske overvågningsprogram.
Og selvfølgelig benægter Det Hvide Hus, at de har noget med sagen at gøre.
Mon ikke den britiske avis var forberedt på besøget, og har taget deres forholdsregler, så nye afsløringer kan komme frem? Således bebuder avisen, at man kan rapportere uden for de britiske myndigheders jurisdiktion.
Fogedforbud, måske det næste?
Den britiske regering går langt for at tilfredsstille NSA. Familie til kritiske journalister tilbageholdes, computere destrueres. Ifølge den engelske terrorlov skal anholdelser og sigtelser ikke begrundes. Og journalister nyder ingen beskyttelse i den henseende.
The Guardian blev blandt truet med at hvis de fortsætter med at offentliggøre Snowden - dokumenter, vil der blive sat en stopper for dette.

Ifølge Wall Street Journal så har NSA kapiticitet til hele tiden at overvåge 75 pct. af al internet - kommunikation. Måske vil den engelske regering nedlægge fogedforbud næste gang, der kommer noget afslørende fra The Guardian.

Der følger nogle forventninger
Den engelske efterretningstjeneste vil gøre alt for at tilfredsstille amerikanerne. Således har NSA i al hemmelighed kanaliseret 100 millioner pund videre ril sin engelske partner, GCHQ. Med denne sum er der også fulgt nogle forventninger. 60 pct. af det det som det engelske efterretningsvæsen arbejder med, stammer fra amerikanerne.
Og amerikanerne har betalt halvdelen af den engelske aflytningsstation på Cypern.

NSA - nær München
I Tyskland er befolkningen fortørnet over samarbejdet med NSA og aflytning af tyske statsborgere. Det er sikkert de færreste, der ved, at NSA har etableret en stor aflytnings - og overvågningsstation ved München.

Dyr fornøjelse for USA
USA står til at miste helt op til 35 milliarder dollar (196 mia. kroner) på grund af overvågningsskandalen. Folk har lagt mærke til, at NSA viser, at have nærmest direkte adgang til amerikanske teknologigiganter.
Hvis udlændinge gennem de næste tre år dropper de amerikanske tjenester og bruger andre nettjenester vil amerikanerne gå glip af dette milliardbeløb. Den tyske regering har direkte opfordret europæiske teknologivirksomheder til at tage kampen op mod amerikanerne.

DKP - aktiviteter - under lup
Hvis du ikke har samme mening som flertallet, skal du måske passe på. Således havde man særlig fokus på DKP's aktiviteter under Den kolde krig. Og projektet blev støttet af CIA. Socialdemokratiet og De Konservative fik tilsendt efterretninger fra en særlig analysegruppe i perioden fra 1956 til 1960. Med andre ord, Folketinget havde deres egen efterretningstjeneste.

Vilkårlig magtudøvelse
Med den elektroniske overvågning er vejen banen for vilkårlig magtudøvelse. Dette er med til umyndiggøre den enkelte borger. Frihedsidealet er truet. Således udarbejdede CEPOS i 2011 en liste, der viser, at der findes 235 bestemmelser, som indebærer at danske myndigheder kan gå ind i dit hjem og ens private sager, uden at have hjemmel til det.
Kontrolsystemerne er efterhånden så omfattende, at ingen kan håndtere dem.

Efterhånden mister vi evnen til at håndtere vores egen livssituation. Vi ender som statister i en en statsliggjort vilkårlighed. Bureaukrati og en offentlig sektor der blander sig i alt, påvirker efterhånden vores demokratiske opfattelse.

Skat vil have adgang til teleoplysninger
Således har Skat i en opsigtsvækkende skattesag forsøgt at presse Telenor til at udlevere fortrolige oplysninger om en persons telefonsamtaler de seneste 16 år.
Teleoplysninger skal ifølge EU - regler hemmeligholdes og det er også et brud på Grundloven at udlevere dem. Men USA og NASA overtræder denne lovgivning konstant ned hjælp fra PET.

Man tror det næppe, men også Skat skal overholde love. Således står der i Skattekontrolloven § 8 D at virksomheder skal udlevere oplysninger, der skønnes at være at væsentlig betydning for skatteligningen.
Men denne lovgivning, som skulle være en beskyttelse, bruger Skat som et offensiv middel, og forlanger med den lov i hånden, at teleoplysninger udleveres.

CPR - numre frit tilgængelige
Pludselig kunne man på Rudersdals Kommunes hjemmeside se 33 borgers CPR - numre. De var frit tilgængelige.

Din Patientjournal bliver ikke så hemmelig mere
Private oplysninger om dit helbred er med indførelsen af de elektroniske patientjournaler nu tilgængelig for medarbejderne i landets kommuner. Den journal som måske kan redde liv, kan nu misbruges mod patienternes privatliv. Den fortrolighed du havde med din læge, er forduftet.

Vi har i tidligere artikler i denne serie dokumenteret, hvordan nogle kommunal ansatte håndtere det begreb, der hedder overvågning. Dit helbred er ikke mere en sag mellem dig og din læge.
Tavshedspligten ryger sig en tur. Risikoen for misbrug er stor.

Hvor er Grundloven og retsplejeloven?
Hvordan harmonerer Grundloven, Retsplejeloven og EU - retten med de nye forhold i samfundet?

Der er meget mere i fjerde afsnit, som følger i næste måned. Gå ind i vores arkiv og brug søgefunktion, hvis du vil vide mere om Overvågning - aflytning og hacking.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16