Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Apotekernes Monopol - nok engang

Erhvervsminister Henrik Sass Larsen har bebudet, at apoteker - monopolet skal afskaffes. Men hans udmelding sætter fokus på indre splid i regeringen. Apotekerforeningen har på bedste vis forsvaret monopolet. Danskerne skal producere mere og skabe mere vækst. men er det en fordel for vores samfund, at danskerne spiser mere medicin?

Erhvervsministeren vil afskaffe apotekermonopolet
Som en af sine første gøremål efter sin indtræden, proklamerede den nye erhvervs - og vækstminister Henrik Sass Larsen, at apotekernes monopol skulle afskaffes. Der skulle mere konkurrence i detailhandelen.

SF bakkede op - i første omgang
I første omgang bakkede SF om omkring erhvervsministerens udspil.:
- Sålænge det er til gavn for forbrugerne, som køber medicinen. Men det er også et hensyn til tilgængelighed og faglighed, så forbrugerne får det rigtige produkt.

Apotekerforeningen forstår ikke problematikken
I Apotekerforeningen forstår man ikke problematikken. For i Danmark har man den laveste pris på kopimedicin i hele Europa. Og man kan heller ikke genkende billedet af, at apoteker ikke er produktive. Man mener, at politikernes holdning, er baseret på fordomme frem for fakta. Man ser gerne, at der kommer flere reformer på området. Og apotekerne stiller sig gerne til rådighed for at løse flere sundhedsfaglige opgaver. Det er vigtigt for apotekerne, at bevare fagligheden.

Danskernes medicinforbrug skal ikke forøges
Det er vel ikke i nogens interesse, at danskernes medicinforbrug skal forsøges. I apotekerkredse forstår man ikke rigtig erhvervsministerens holdning til vækst og produktivitet. Det kan man ikke uden videre overføre til sundhedsområdet, påpeger apotekerne.

Det skal være fagfolk
Erhvervsministeren mener, at en afskaffelse af apotekermonopolet vil give et større udbud af varer på hylderne i supermarkederne. Øget konkurrence er den direkte vej til øget produktivitet, siger ministeren og peger i den forbindelse på apotekerne.

Men det er som om man ikke kan finde en fast linje i forhold til apotekerne. Således er der i Sundhedsministeriet en stor skepsis med hensyn til en liberalisering. Således sagde den forhåndværende erhvervsminister sige, at flere godt må eje et apotek, men dem som har hænderne i medicinen skal være fagfolk.

Andre ejerformer
Med andre ord ministeren mener, at der skal være farmaceuter ansat til at rådgive kunder, om den receptpligtige medicin, mens der skal åbnes for andre ejerformer. Med andre ord, der skal ikke gås på kompromis med den faglige rådgivning.

Man håbede i Matas
I Matas håbede man på, at kunne indrette små mini - apoteker, indrettet i Matas - butikker landet over. En arbejdsgruppe skulle komme frem med konklusioner. Men denne rapport er endnu ikke kommet i offentlighedens kendskab.

Meget tyder på, at det ikke er så let at bryde apotekernes 400 år gamle monopol. Sundhedsminister Astrid Krag (SF) er åbenbart fast besluttet på, at apotekerne skal beholde deres monopol.

Dansk Apotekerforening spredte udikkerhed
Dansk Apotekerforening har været dygtige i at skabe usikkerhed. Om det er en mærkesag for den nye erhvervsminister, at afskaffe apoteker - monopolet, ved vi ikke.
Erhvervsministerens udmelding udstiller regeringens interne uenighed i spørgsmålet.

Der var behov for flere slagssteder
Konkurrence - og Forbrugerstyrelsen mente i 2010, at der var behov for flere salgssteder. Sundhedsministeriet vil ikke indføre mindre sikkerhed og kvalitet i rådgivningen.
Men Venstre har bebudet, at ved et regeringsskifte vil man lægge stemmer til en modernisering af systemet, men det bliver nok kun tale om en mindre justering.

Medicin for 12 milliarder kroner i 2012
Vi kan konkludere, at der i udgangen af 2013 var 

  • 314 danske apoteker ejet af 226 apoteksejer 
  • danskerne købte for 12 milliarder kroner medicin i 2012

www.norrebro.dk har flere gange skrevet om apotekerne. Brug søgefunktionen og gå ind i vores arkiver.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16