Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Detailhandel i November 2013

Nørrebro Handelsforening har inden for de sidste 14 dage haft besøg af tre borgmestre og en minister. Trods masser af aktivitet, men blandt andet indsamling til julebelysning, savner foreningen i den grad opbakning fra bydelens detailhandlere. Antallet af forgældede danskere stiger. Vi bruger flere penge på restauranter, men meget mindre på pizzeriaer og grill - barer. I øjeblikket sker der store forandringer i detailhandelen grundet nethandelen og afskaffelse af lukkeloven. De ansatte i detailhandelen må nogle steder kollektiv gå ned i løn. Og så skal dansk Supermarked sælges. Det og meget mere kan du læse her.

Bak os nu op
Det er for mange detailhandlere, der hænger med hovedet på Nørrebro. Men i Nørrebro Handelsforening er det nogle, der bruger deres fritid og arbejdstid for at diskutere med politikere, samle sammen til julekæder og meget andet for at forbedre forholdende. Men det kniber med opbakningen. Lad os nu få gang i den. Start med at tilslutte dig vores nye facebook (se linket oppe til venstre her på siden) og se hvad Nørrebro Handelsforening har gang i. Nogle politikere kan trods alt se, at de beslutninger, der er taget har store konsekvenser for butikslivet.

Besøg af Borgmester
For anden gang havde Nørrebro Handelsforening besøg af borgmester Anna Mee Allerslev. Hun gik sammen med integrationsministeren, lokaludvalget, Hotspot, økonomiforvaltningen og den lokale kvartermanager en tur langs Nørrebrogade. Meningen var at få gang i butikkerne igen. Formanden for Nørrebro Handelsforening lagde vægt på, at der skulle være fast lysinstallation langs gaden, der så kunne bruges til jul og andre festlige anliggender. Desuden pegede formanden på, at p - pladser i sidegaderne ville gavne handelen i bydelen.
Redaktøren af denne side mener dog, at det også er politiske beslutninger, der er medvirkende til det dårlige butiksliv på Nørrebro.

Flere Borgmestre på besøg
To Venstre - borgmestre gæstede også Nørrebro Handelsforening. Det var kultur - og fritidsborgmester Pia Allerslev og borgmester fra Ikast - Brande, Carsten Kissmeyer. Sidstnævnte kommer fra en kommune, der topper DI´s rangliste over erhvervsvenlíge kommuner, mens København ligger nede på en plads som nummer 86. Og det var netop virksomhedernes vilkår, der blev diskuteret. Formanden, Hans Mejlshede kunne berette om, at afspærringer for biler var årsag for en drastisk nedgang i omsætningen, hvis da ikke lige butikkerne har drejet nøglen om.

Borgmesteren fra Ikast - Brande kunne fortælle, at der ville kommunens højeste prioritet have været at analysere om virksomhederne havde et eksistensgrundlag. 

  • Det er altafgørende for, at bydelen kan opretholde sit servicenivau - og det er jo beboernes egen interesse.

Sådan formulerede den jyske borgmester det. Hans Mejlshede kunne svare, at han ikke havde indtryk af, at Københavns Kommune på noget tidspunkt havde lavet sådan en konsekvens - beregning, selv om Nørrebro Handelsforening fra starten havde efterlyst en sådan.

Tak til Føtex
Medlemsmødet i Føtex bød på vinsmagning. Og det skortede ikke på smagsprøver. Inden oplevelsen af de gyldne dråber, var Føtex vært for flæsk og persillesovs. Formanden fortalte efterfølgende om alle foreningens aktiviteter.

Lokalhistorisk Bogmesse
Lørdag den 23. november fra kl. 13 - 17.30 er der Lokalhistorisk Bogmesse i LiteraturHaus i Møllegade. Fem foredragsholdere holder oplæg om Nørrebro i gamle dage. Og undertegnede redaktør holder et oplæg kl. 17, der hedder Politi og Banditter på Nørrebro.

Det Gamle Nørrebro
For 6. gang afholder Nørrebro Lokalhistoriske Forening, Stefanskirken og www.dengang.dk - Anekdoter fra det gamle Nørrebro. Det er den 10. december og emnet er selvfølgelig Jul på det gamle Nørrebro. Dette arrangement plejer at trække cirka 250 mennesker.

Dyk i detailsalget
Detailsalget faldt i august med 0,3 pct. i forhold til september. Det er tredje måned i træk, der er fald i forbruget. I årevis har det efterhånden været dyk i forbruget. Danskerne har dog haft travlt med at sætte hus i stand og købe biler. Men i butikkerne mener man ikke, at det grundt til at hejse flaget. Forbrugerfesten lader vente på sig.

Afskaffelse af lukkeloven har konsekvenser
Vi har tidligere skrevet om det. i de store supermarkedskæder bliver ufaglærte SU - studerende ansat på bekostning af faglærte. de er mere fleksible og skal ikke have så meget i løn. De kan bedre dække den lange vagt, som afskaffelsen af lukkeloven betyder. Og det er ikke den eneste konsekvens. Døgnkiosker, minimarkeder, kiosker og tankstationer har mistet 30 - 50 pct. af omsætningen. Nogle er lukket, andre køre måske på pumperne. Vi har endnu ikke ses den fulde effekt.
De små brugsforretninger har mistet 30 pct. af deres omsætning. Måske ender dette med, at 80 DagliBrugser og LokalBrugser lukker. Andre cirka 325 butikker i samme kategori står til lukning. Også inden for brancherne, tøj, sko, malervarer og møbler ser det ud til lukning af butikker.
På tankstationer kan man også mærke forandringerne. Mange bliver simpelthen revet ned eller blændet, andre steder bliver lokalerne lejet ud til andre formål.
De små døgnkiosker og minimarkeder ejet af indvandrere er under pres. Andre med et bredere sortiment som for eksempel 7 - eleven med en god markedsføring i ryggen kan overleve.

Detailhandel i forandring
Der er i den grad brug for kreativitet i detailhandel. På Nørrebro kniber det med fremkommeligheden, og det har i den grad skadet detailhandelen. Allerede inden udviklingen og politikernes indgriben begyndte, advarede Nørrebro Handelsforening imod konsekvenserne. Men svaret var bare, I er også altid imod miljøforbedring. Men ikke kun på Nørrebro er der problemer. Lad os i stikord prøve at fokusere på, hvad der i øjeblikket sker i detailhandelen: 

  • Døgnkiosker - presset af lukkelov med øget åbningstid andre steder 
  • Kiosker på tankstationer - presset af lukkelov 
  • Små købmænd og brugser presset af lukkelov 
  • Tøjbutikker presset af netsalg 
  • Forbrugerelktronik - presset af netsalg og storbutikker 
  • Pladeforretninger/videoudlejning - presset af netsalg 
  • Boghandlere - presset af netsalg og supermarked. Politikerne vil ikke indføre særordninger for boghandlere, som findes i de fleste nabolande 
  • Bagere, presset af bake off/ bagerafdelinger i discountbutikker og supermarkeder 
  • Bankfilialer - presset af netbanker, sparerunder og fusioner 
  • Posthuse - presset af fald i postmængden.

Hvis vi så skal se på dem, der nyder godt af udviklingen, og kan konstare, at dem vil der blive flere af - overalt: 

  • Discount/dagligvarer, stort set alle kæder har vækstplaner, selv i mindre byområder. 
  • Nye Discount - udbydere i andre brancher , så som Louis Nielsen/ briller, Jern og Fix, og Deichmann Sko. 
  • Outletcentre - lagersalg af mærkevarer, ofte forringet sortiment. 
  • Udenlandske mærkevare - kæder er på vej, leder efter gode lejemål 
  • Pop - up - Shops , udnytter tomme lejemål til hurtig salg 
  • Eksklusive fødevarer, for eksempel Torvehallerne, iskæder, chokolade, bagere. 
  • Nye koncepter - f.eks. kaffebarer og Tiger - butikker 
  • Butikscentre - øger markedsandelen ved at satse på et bredere sortiment inklusive biografer.

Ansatte stjæler for 1 milliard
De ansatte i butikkerne stjæler for 38 pct. af alt tyveri. Kvindelige ansatte stjæler mest. Og kunderne stjæler for 1,6 milliard. Det viser en undersøgelse af 605 butikker i Norden. De hyppigst stjålne varer er barberprodukter og computertilbehør.
Hvert år sker der administrative fejl for 630 millioner kroner. Det kan måske skyldes forkert prismærkning.

Lønnedgang - eller du kan finde andet arbejde
Den kollektive lønnedgang fortsætter i detailhandelen. Her er lønnen i forvejen meget under gennemsnittet. Nu er det så ansatte i Fona, der må stå for skud. Sidste år blev der opnået et underskud på 20 millioner kroner. Det har betydet at 500 fuldtidsansatte i Fonas 61 butikker over hele landet har modtaget det ultimatum at gå 5 - 20 pct ned i løn eller forlade firmaet. 14 dages betænkningstid fik de ansatte. Samtidig lukker koncernen fire butikker og fyrer 30 ansatte.

Fagbevægelsen magtesløse
Fagbevægelsen kan intet stille op mod den kollektive lønnedgang som brder sig i detailhandelen. Inspiration og Fona har vist vejen. Når den økonomiske situation er sådan at ledelsen mener, at man er tvunget til det, ja så må fagbevægelsen forblive passiv. Jysk forsøgte også, men da fagbevægelsen opdagede at de forsøgte at sende et trecifret millionbeløb til moderselskabet, så sagde man stop.

Dansk Supermarked skal sælges
A.P. Møller - Mærsk er klar til sælge Dansk Supermarked. Men køberne står nu ikke lige i kø. Men koncernen sælger kun, hvis det rigtige tilbud viser sig. Dansk Supermarked er vel omkring 20 milliarder kroner værd. Dertil kommer en merpris for kontrollen og ejendommene. Trods alt er der cirka 1.300 Netto -, Føtex-, Bilka-,og Salling - butikker i Danmark, Sverige, Tyskland og Polen.

Historien om Dansk Supermarked tog sin begyndelse i 1906. Men der kom rigtig gang i den, da Herman Salling i 1960 åbnede Føtex, som Danmarks første supermarked.
A.P. Møller Mærsk sidder på 68 pct. af aktierne i Dansk Supermarked, mens Salling - Familiens Fonde sidder på resten.

Norges - gruppen, der blandt andet ejer Kiwi, ligger i forhandlinger om, at overtage Dagrofa er næppe i spil til at overtage Dansk Supermarked.
Retiangruppen, der ejer Rema 1000 har en filosofi om, at butikkerne skal være 100 pct. franchise. Dette er ikke foreneligt med Dansk Supermarked.
Den store svenske koncern ICA har tabt milliarder af kroner på et eventyr i Norge, er nok heller ikke interesseret.

Skal vi lige sætte nogle tal på: 

  • Omsætningen var i 2012: 55,6 milliarder kroner, hvilket svarer til 26 pct. af Mærsk - koncernens omsætning 
  • Driftsresultatet i 2012: 1,3 milliarder kroner, svarende til 5,5 pct. af Mærk - koncernens omsætning 
  • Bilka: 18 butikker 
  • Føtex: 87 butikker 
  • Netto/DøgnNetto: 1.241 
  • Salling: 2

Ny chef i Coop
Coops bye chef, Peter Høgsted er kendt for, at have hævet lønnen for ansatte i kassen i Ikea med 5.000 kr. Men det skal de ansatte i Coop nok ikke forvente. Modsat skal de heller ikke forvente en generel lønnedgang, som det var udsigt til. De 1.200 butikkers regnskabstal ser dog ikke for godt ud.

SuperBrugsen ændrer på reklamen
I dag bruges cirka 70 pct. af marketings - kronerne på tilbudsaviser. Men om fem år forventes dette skåret ned til kun 40 - 50 pct. Reduceringen skyldes, at flere og flere melder Nej tak til reklamer. Det hæmmer effekten af disse tilbudsaviser. De digtitale markedspladser er også skyld i ændringerne. Frem over vil der blive markesført på mobilen. Men også facebook bruges i den fremtidige markedsføring.

FDM advarer mod busser i egen bane
FDM advarer mod, at busser får deres egen bane. Det vil koste samfundet mange penge, siger FDM. Baggrunden for denne udtalelse er en undersøgelse fra Aalborg, hvor der skulle laves en central linje gennem byens centrum. Buspassagerne får en tidsgevinst, der svarer til 199 millioner kroner, mens bilisterne vil tabe tid, svarende til 720 millioner kroner. FDM konstaterer, at man ikke nødvendigvis løser trængselsproblemer ved at gøre det vanskeligere for bilister at komme frem.
Men hos Københavns Kommune er man af en anden mening. Når busserne kan køre hurtigere med færre forstyrrelser, giver det en billigere drift, bedre regularitet og dermed flere passagerer. Driftsmæssig vil ruten Nørreport - Emdrupvej kunne tjene sig ind på fem - seks år.

Kiwi vil have kamp til stregen
I 2013 forventer Kiwi at etablere 20 nye butikker. Man forventer, at have etableret butik nummer 100, inden året er omme. Men siden 2009 har Kiwi tabt 266 mio. kr. på det danske marked. Kiwi satser på børnefamilier, men mange af kædens butikker ligger centralt i byerne, hvor der er studerende og ældre.

Magasin, bedste resultat nogen sinde
Selv om største del af detailhandelen lider, så kan Magasin fremvise det bedste resultat i stormagasinets historie. Væksten i omsætningen er steget med 6,7 pct. En skærpet profiil og et fokus på kundeoplevelsen har skabt det positive resultat.
Samspillet mellem stormagasinernes fysiske butikker og netbutikkerne har også skabt succes. I øjeblikket har koncernen seks butikker. men man har planer om at udevide med to butikker.

Tesco lider i kampen mod discount
Den britiske detailgigant, Tesco lider i kampen mod discount. Således har koncernen tabt omkring 6 pct. i indtjeningen. De britiske forbrugere vender i stigende grad blikket mod de allerbilligste kæder, Aldi og Lidl.
På verdensplan bliver Tesco kun overgået af Walmart.

Grænsehandel - lige til døren
Nu kan du få leveret grænse - varer direkte til døren. Det er e - supermarkedet Netpris , der sørger for dette. Danskerne kan handle til den tyske moms på 7 pct. Efter indkøbet bliver man sendt videre til et transportfirma, hvor man lige skal have kortet frem for at betale for transporten. Det er specielt øl, vin, sodavand og slik, man satser på.

Vi betaler mere for restaurantbesøg
Det gennemsnitlige forbrug ved restaurantbesøg er steget med 27 pct. siden 2007. Det viser en analyse fra Horesta. Danskerne satser på kvalitet, og vil gerne vide, hvor råvarerne kommer fra.
Men de store tabere i udviklingen er grillbarerne. de har haft 22 pct. færre besøg i løbet af fem år. Pizzeriaerne har haft en nedgang på 13 pct.

Kaffeprisen laveste i fire år - bare ikke i butikkerne
De globale kaffepriser er faldet til det laveste niveau i mere end fire år. Men dette kan man bare ikke se i de danske butikker.

Antallet af forgældede mennesker stiger
I Danmark findes der mange forgældede mennesker. Ja faktisk den største andel i den rige verden. Privatgælden udgør 333 pct. af den disponible indkomst i Danmark. Hovedproblemet er ikke de såkaldte kviklån men den stigende boliggæld. Og i sær på Sjælland stiger antallet af forgældede personer.
I yderste konsekvens kan gældsboblen bringe Danmark ind i en ny krise. Modsat Danmark, hjælper 285 af Sveriges 290 kommuner gældsramte svenskere.
Hver eneste dansker skylder 487.032 kr. væk.

Byggecentre ekspanderer
Den danske handy - man er også ramt af krisen. Trods dette kunne Silvan melde om en øget omsætning. Også Jern og Fix havde en anelse bedre omsætning.
Silvan har planer om at åbne 10 - 15 flere byggemarkeder inden for de næste tre til fem år. Jern og Fix vil åbne ni butikker mere. Kampen om kunder er i gang.
Men hvem er det nu, der konkurrer med hinanden:

XL Byg - dansk kæde bestående af 150 selvstændige butikker
Silvan/Stark, britisk kæde for private (95 butikker) og håndværkere (40 butikker)
Bygma - dansk familieejet koncern, 50 butikker samt svenske, islandske og færøske aktiviteter
Bauhaus - schwizisk kæde, åbnede fornyelig deres 16. byggemarked
Jern & Fix - dansk lavpriskæde ejet af Kurt Daell, 88 butikker
Optimera, fransk kæde med 17 trælaste

Det var hvad vi havde valgt at bringe i denne måneds rubrik. Vi vender frygtelig tilbage i julemåneden med nyt inden for detailhandelen.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16